Vlaamse Regering steunt innovatie in waterstofindustrie

Publicatiedatum

De Vlaamse Regering voorziet 7 miljoen euro voor de ondersteuning in innovatie in de Vlaamse waterstofindustrie. Deze middelen zullen gebruikt worden om de samenwerking tussen de onderzoeks- en bedrijfswereld te vergroten en op elkaar af te stemmen. Een meer gecoördineerd Vlaams waterstofprogramma zal leiden tot meer industriële toepassingen van de waterstofexpertise in Vlaanderen. Vlaanderen kan zo uitgroeien tot koploper in Europa in specifieke domeinen. 

Onderzoek afstemmen op behoeftes bedrijven

Vlaamse kennisinstellingen en universiteiten doen onderzoek naar de mogelijkheden van waterstof in de industrie, maar dat onderzoek moet nog beter aansluiten bij de behoeften van de Vlaamse bedrijven. Daarvoor is een gecoördineerde aanpak nodig. 

WaterstofNet – het kennis- en samenwerkingsplatform rond waterstof in Vlaanderen - inventariseerde alle R&D activiteiten rond waterstof in Vlaanderen. Die inventaris gebruikten ze vervolgens voor een intensieve matchmaking tussen onderzoeksgroepen en technologiebedrijven uit de waterstofindustrie. De conclusie is dat Vlaanderen een aantal unieke troeven heeft op vlak van waterstof en dat het in specifieke domeinen kan uitgroeien tot koploper van Europa. Om dit te kunnen bereiken, geeft de Vlaamse Regering een impuls aan de waterstofindustrie door samenwerkingen tussen de onderzoeks- en bedrijfswereld te ondersteunen. 

7 miljoen euro voor gezamenlijke projecten

De minister bevoegd voor economie en innovatie stelt 7 miljoen euro ter beschikking om gezamenlijke onderzoeksprojecten te ontwikkelen in 2024. Die projecten moeten vanaf 2025 kunnen starten. WaterstofNet zal de samenwerkingsverbanden begeleiden in directe samenwerking met de speerpuntclusters. 

Met deze impuls voor het onderzoek naar waterstof technologie versterken we de kennis en expertise van onze kenniscentra en bedrijven rond waterstof, zodat we ons met Vlaanderen op het vlak van innovatie sterker profileren in Europa. De plannen van Europa en Vlaanderen rond waterstof zijn groot, maar er is nog heel wat innovatie nodig om ze technisch-economisch verantwoord te kunnen realiseren. Deze ‘positieve impuls’ zorgt voor een sterkere samenwerking tussen de wetenschappelijke wereld en de industrie, om zo meer impact te realiseren. Zo kunnen we die kennis en expertise ook exporteren naar plaatsen met veel zon of wind om duurzame waterstof te produceren.

Delen: