Vlaanderen en Nederland werken samen aan collaboratieve robots voor de maakindustrie

Publicatiedatum

Ooit al over cobots gehoord? Cobots, afgeleid van ‘collaboratieve robots’, werken samen met mensen in eenzelfde werkomgeving. Dit leidt onder meer tot minder repetitief en veiliger werk voor werknemers en een verlaging van productiekosten. Hoewel de uitvinding van de cobot reeds uit 1996 dateert, worden nog steeds nieuwe opportuniteiten aangeboord voor de toepasbaarheid van dit instrument.

Afbeelding gegenereerd via AI

COBOTASSIST

In het Interreg Vlaanderen-Nederland project COBOTASSIST slaan 7 partners de handen in elkaar om praktische oplossingen en opleidingen te ontwikkelen die de toepassing van cobots voor het nabewerken (bijvoorbeeld schuren, ontbramen, polijsten) van componenten in de maakindustrie versnellen. Wat uiteindelijk zal resulteren in het verbeteren van deze productieprocessen en de arbeidsomstandigheden. Vanuit Vlaanderen nemen Sirris, POM Limburg en SyntraPXL – T2 campus deel.

Sirris, het collectief centrum van de technologisch industrie en projectleider van COBOTASSIST, verduidelijkt de uitdaging van het project: ‘Klanten wensen hoogwaardige, op maat gemaakte producten tegen minimale kosten en met snelle levertijden. Wat producten uit staal of kunststof betreft, is er echter voor meer dan 70% van de producten een nabewerking nodig. Denk aan het wegwerken van krasjes of bramen. Dit vertegenwoordigt 20% van de totale productietijd en tot wel 15% van de kosten. Deze nabewerking is dus arbeidsintensief, maar wordt vaak ook als vuil, eentonig en belastend ervaren. Het is dan ook moeilijk om personeel hiervoor te vinden. Cobots kunnen hier een oplossing bieden: de operator kan zich concentreren op complexere taken, terwijl de cobot repetitieve taken automatiseert.’

COBOTASSIST start met een uitvoerige nodenanalyse, ontwikkelt drie inspirerende en mobiele demonstratoren en zorgt voor een brede verspreiding van technologische kennis en best practices.

Samenwerking met bedrijven

Zowel Sirris als POM Limburg zetten, naast hun expertise, hun uitgebreid netwerk van kmo’s in bij de uitvoering van dit project. POM Limburg: ‘COBOTASSIST biedt op verschillende manieren ondersteuning aan bedrijven. Zo informeren we hen over de verschillende mogelijkheden binnen automatisatie. Of een cobot een meerwaarde kan bieden of bijvoorbeeld beter voor een robot wordt gekozen is immers afhankelijk van de specifieke situatie waarvoor dit instrument wordt ingezet. We stimuleren de bedrijven om met steun van het project een cobot in hun productieprocessen te integreren en laten hen onderling ervaringen uitwisselen via roadshows en een lerend netwerk.’

Opleiding

Ook de ontwikkeling van opleidingsmodules en workshops voor bedrijven en onderwijsinstellingen vormt een essentieel onderdeel van het project. SyntraPXL zet in haar T2 campus in Genk volop in op Talent en Technologie. De inzet van cobots is innoverend, technologisch en hoogstaand, een kolfje naar de hand van deze partner. SyntraPXL : ‘Samen met de Nederlandse partners ontwikkelen we het nodige materiaal om docenten, studenten en operatoren op te leiden. We focussen daarbij op verschillende aspecten zoals de technologische mogelijkheden om gecobotiseerd na te bewerken, het low-level programmeren van cobots en veilige mens/robot samenwerking. Ook het thema van technologieadoptie en - acceptatie wordt uitvoerig behandeld omdat dit bij veel bedrijven een struikelblok vormt voor implementatie.’

COBOTASSIST wil de adoptie van cobottechnologie voor het nabewerken van componenten door de maakindustrie versnellen. Deze innovatie maakt deze productieprocessen efficiënter, kwalitatiever, aangenamer en veiliger voor werknemers, wat ook het concurrentievermogen van de sector ten goede komt.

Jan Kempeneers
Cobot expert, SIRRIS

Budget

Het totale budget van het project bedraagt € 2.842.985,28 euro. Het budget van de Vlaamse partners SIRRIS, POM Limburg en SyntraPXL bedraagt samen bijna 1,5 miljoen euro. Zij ontvangen via Interreg Vlaanderen-Nederland 730.000 euro cofinanciering van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Contact

COBOTASSIST startte in maart 2024. De Vlaamse en Nederlandse partners werken tot eind februari 2027 vol enthousiasme en intensief samen rond dit thema. Ben je als kmo geïnteresseerd in de resultaten van dit project of wens je uitgenodigd te worden voor events? Contacteer dan Jan Kempeneers (jan.kempeneers@sirris.be , 0498 91 94 85).

Delen: