Vlaanderen op de kaart zetten met internationale topevenementen

Publicatiedatum

Topevenementen kunnen het unieke van Vlaanderen promoten door de internationale deelnemers die ze aantrekken en de aandacht die ze in de internationale media genereren. EventFlanders ondersteunt de organisatoren van zo’n internationale topevenementen. Door hun kennis te delen werken zo ook mee aan de verdere professionalisering in de ruimere eventsector.

Foto van Jorge Gordo, unsplash.com

Toerisme Vlaanderen richtte EventFlanders op in afstemming met verschillende andere Vlaamse beleidsdomeinen. Een aansturingscomité en auditcomité volgen de werking van EventFlanders op. Om een bloeiende evenementensector te ondersteunen zoekt EventFlanders uiteraard ook steeds samenwerkingen op met andere bedrijven en besturen.

Topevenementen in 2024

Dit jaar vestigen vijf internationale topevenementen de aandacht op Vlaanderen. Het festival Flanders Technology & Innovation bracht dit voorjaar de sterktes van de innovatieve economie in Vlaanderen voor het voetlicht. Daarnaast zorgt Ensor 2024 voor een ambitieus themajaar over het leven en het werk van de kunstenaar James Ensor. Het meerdaagse stadsfestival ASFALT bevordert in september te Gent de straatcultuur in de breedste zin van het woord. En met het Europees kampioenschap wielrennen en het wereldkampioenschap gravel ondersteunt EventFlanders dit jaar ook twee sportieve topevenementen.

De brede eventsector ondersteunen

EventFlanders steunt de brede evenementensector door bijvoorbeeld aan kennisdeling te doen. Zo werd het Florerend Event Model ontwikkeld. Dat model biedt handvaten aan organisatoren om hun economische en maatschappelijke meerwaarde in evenwicht te brengen voor bewoners, bezoekers, ondernemers en de plek. Rapporten en publicaties over voorbije internationale topevenementen - zoals bijvoorbeeld deze evaluatie van de maatschappelijke impact van het wereldkampioenschap wielrennen 2021 - voeden de eventsector met geleerde lessen en inspiratie. Hun jaarlijks congres Meet in Flanders Academy inspireert en connecteert dan weer professionals uit de congres- en eventsector. De volgende editie op 5 december 2024 in Brugge zet de thema’s inclusie en diversiteit op de agenda.

Partner in de kijker

Heel wat overheden werken mee aan de economie in Vlaanderen. Een goede samenwerking tussen deze overheden maakt echt een verschil. Ook voor de ondernemingen in jouw stad of gemeente bieden we hen zo een meer gestroomlijnde dienstverlening aan. Samenwerken start bij elkaars activiteiten kennen. De VVSG zet hierop sterk in met haar ‘Partner in de kijker’-sessies. Op 25 juni 2024 was EventFlanders te gast. De presentatie en opname van deze sessie vind je terug op deze webpagina van de VVSG.

Samen voor sterk ondernemen

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op  www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.

Delen: