Vlaanderen verankert productie van schaarse grondstof voor mondmaskers

Publicatiedatum
De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat we steeds over een voorraad veilige mondmaskers moeten beschikken. Om veilige mondmaskers te maken is echter de grondstof meltblown nodig, die door de wereldwijde vraag al gauw erg schaars werd. De kmo Eurofilters in Pelt heeft 40 jaar ervaring met de productie van meltblown om filterzakken te maken. De Vlaamse Regering kent Eurofilters nu € 2.445.813 Strategische Transformatiesteun COVID-19 toe om een volledig nieuwe meltblownproductie op te zetten. Hiermee verankeren we de toegang tot deze schaarse grondstof in Vlaanderen.

Wereldwijde vraag naar schaarse grondstof meltblown

Bij de uitbraak van de pandemie startte Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits een Task Force op met speerpuntcluster voor de chemie- en kunststoffensector Catalisti en Agentschap Innoveren & Ondernemen in de lead. Samen fungeerden zij als aanspreekpunt voor Vlaamse productie-initiatieven. Ook werd nauw samengewerkt met de federale task force verantwoordelijk voor de aankoop van maskers. 

De wereldwijde vraag naar chirurgische en FFP2-type maskers resulteerde in druk op het aanbod in Vlaanderen. Gelukkig reageerden een aantal Vlaamse bedrijven erg wendbaar, door snel een eigen productie van mondmaskers op te starten. 

Die snelle productiestart werd echter bemoeilijkt door een wereldwijd gebrek aan de meltblown grondstof. Die zorgt ervoor dat het masker een virus maximaal uit de lucht filtert. 

Samenwerken om lokale productie op te schalen

Eurofilters produceert in Pelt al meer dan 40 jaar meltblown nonwovens voor de productie van hoogwaardige en innovatieve stofzuigerfilters. Sinds een aantal jaren is het bedrijf ook een succesvolle leverancier van filtermedia voor bloedseparatie. Eurofilters kent dus de kwaliteitseisen van de medische techniek en heeft alle troeven in handen om een meltblown productie voor gebruik in mondmaskers uit te bouwen. De huidige vraag naar meltblown nonwovens voor mondmaskers overschreed echter de huidige productiecapaciteit. 

Contacten tussen VLAIO, Catalisti en Eurofilters en het gedreven ondernemerschap van zaakvoerder Jan Schultink resulteerden snel in concrete plannen om een geheel nieuwe productielijn op te starten, die zich zou richten op de gezondheidssector. Een VLAIO bedrijfsadviseur ondersteunde Eurofilters bij het helder krijgen van de business case en de aanvraag van Strategische Transformatiesteun.
 

Hilde Crevits

Bij het begin van coronacrisis bleek dat ons land kwetsbaar was op het vlak van beschermingsmateriaal. We verankeren nu de strategische en lange termijn productie van mondmaskers in Vlaanderen. Dat is mogelijk dankzij samenwerking en de aanwezige knowhow in Vlaanderen.

Hilde Crevits
Vlaams minister van Economie en Innovatie

Extra steun voor COVID-19 relevante producten

Eerder dit jaar heeft de Europese Commissie groen licht gegeven voor de versoepeling van de staatssteunregels. Hierdoor kan de Vlaamse Regering sinds juli 2020 meer steun geven aan Vlaamse bedrijven die in het kader van COVID-19 investeren. De hogere investeringssteun wordt toegekend via het steuninstrument ‘Strategische Transformatiesteun COVID-19' en is bedoeld voor bedrijven die extra investeren in de productie van COVID-19 relevante producten. 

Recent besliste te Vlaamse Regering via dit tijdelijke COVID-19 steuninstrument Eurofilters een verhoogd steunbedrag van € 2.445.813 toe te kennen.

Jan Schultink, CEO Eurofilters
Jan Schultink, CEO Eurofilters

Verankering van meltblownproductie in Vlaanderen

Dankzij deze Strategische Transformatiesteun COVID-19 kan Eurofilters een state-of-the-art meltblown systeem opstarten en in Pelt installeren. Zo zal het bedrijf kunnen transformeren naar een producent van hoogwaardig filtermateriaal voor chirurgische maskers en FFP2-maskers.
Aangezien filtermateriaal voor mondmaskers bestaat uit een laminaat van verschillende lagen, wordt ook geïnvesteerd in lamineermachines om die laminaten te produceren. Bijkomend wordt ook nieuwe meet- en testapparatuur aangekocht die nodig is om de geplande innovaties te realiseren. 

Ook zet Eurofilters volop in op innovatie en onderzoeken ze hoe ze filtermateriaal met een lagere ademweerstand kunnen maken. Hiermee zou het gebruikscomfort van mondmaskers aanzienlijk verhogen. Tevens zet het bedrijf sterk in op duurzaamheid door te bekijken hoe ze biologisch afbreekbaar filtermateriaal kunnen ontwikkelen.

 

Jouw bedrijf tijdens de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen tijdens de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.

 

Delen: