VLAIO bedrijfsadviseur Patrick Hauspie in podcast op Trends over het belang van cybersecurity

Publicatiedatum

Patrick Hauspie, VLAIO bedrijfsadviseur cybersecurity, was op 30 september 2024 te horen in de podcast Business Intelligence op Trends. Hij vertelde over het belang van cybersecurity en cyber resilience. Benieuwd naar zijn inzichten?

Waarom inzetten op cybersecurity?

Verwachtingen van klanten en leveranciers

Een wereld in digitalisering brengt voordelen en nadelen met zich mee. Als ondernemer houdt het vooral in dat je meer gegevens zal uitwisselen met klanten en leveranciers. Patrick Hauspie benadrukt dat zij verwachten dat je op een veilige manier omgaat met hun data. Een goed uitgedacht cybersecuritybeleid helpt daarbij. Dit geldt zowel op het niveau van de organisatie, als voor de digitale oplossingen of tools die jij als onderneming aanbiedt.

Wettelijke verplichtingen

Naast verwachtingen van klanten en leveranciers, verplicht de wetgever een grote groep van ondernemingen ook om maatregelen te treffen. Denk bijvoorbeeld aan NIS2. Deze Europese richtlijn verplicht ondernemingen in kritieke sectoren vanaf oktober 2024 om bepaalde beveiligingsprincipes en risicobeheersmaatregelen te implementeren. “Spijtig genoeg is het voor veel bedrijven nog nodig om hen te verplichten actie te ondernemen, maar ook zonder wettelijke verplichting moet je vanaf dag één inzetten op cyberveiligheid”, zegt Patrick. 

Patrick Hauspie

Spijtig genoeg is het voor veel bedrijven nog nodig om hen te verplichten actie te ondernemen, maar ook zonder wettelijke verplichting moet je vanaf dag één inzetten op cyberveiligheid.

Patrick Hauspie
Bedrijfsadviseur cybersecurity

Cyber resilience én cybersecurity

Ook al ben je als onderneming goed beschermd tegen cyberaanvallen, toch bestaat de kans nog steeds dat je gehackt wordt. Het is dan ook belangrijk om binnen jouw cybersecuritybeleid op voorhand enkele maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je na een cyberaanval zo snel mogelijk weer jouw activiteiten kan opstarten. Daarom schuift Patrick Hauspie ‘cyber resilience’ naar voren als aanvulling op cybersecurity.

Ook cyber resilient zijn?

Wil je zelf aan de slag met cybersecurity en cyber resilience? Neem zeker een kijkje op vlaio.be/cs voor meer informatie, advies en begeleiding. Of doe een beroep op de cybersecurity verbetertrajecten of de kmo-portefeuille

 

Beluister de volledige podcastaflevering

Geïnteresseerd in alle inzichten van Patrick Hauspie, VLAIO bedrijfsadviseur cybersecurity? Beluister de volledige podcastaflevering via Trends.

 

Delen: