VLAIO zoekt adviesbureaus om vergroeningsscans uit te voeren

Publicatiedatum

Wil jij als dienstverlener Vlaamse ondernemingen begeleiden in hun energietransitie? VLAIO stelt via een nieuwe raamovereenkomst 12 energiestudiebureaus aan om gerichte vergroeningsscans uit te voeren. Dien je kandidatuur in via de overheidsopdracht en schrijf je in voor onze infosessie op 28 april.

Nood aan adviesverlening op maat

Vlaanderen wil tegen 2030 10% van de energiedragers in de niet-ETS-industrie vergroenen. Vergroening van de warmtevraag – het fossielvrij maken van warmteprocessen – is daarbij een cruciale stap. Toch weten veel ondernemingen niet welke technologieën beschikbaar en economisch haalbaar zijn.

Om bedrijven gerichter te begeleiden, zet VLAIO ook sterk in op adviesverlening op maat. Ondernemingen krijgen ondersteuning bij het in kaart brengen én implementeren van marktrijpe technologieën, vaak in samenwerking met andere bedrijven. Zo wordt de businesscase concreet en uitvoerbaar.

Nieuwe raamovereenkomst voor vergroeningsscans

Via een nieuwe overheidsopdracht zoekt VLAIO tot 12 dienstverleners om vergroeningsscans uit te voeren. Deze scans focussen op de vergroening van de industriële warmtevraag en de elektrificatie van processen. De dienstverleners zullen in eerste instantie hun eigen klantenbestand benaderen en een gerichte, thematische scan aanbieden.

Elke geselecteerde partij ontvangt een startquotum van vijf businesscases. Na afronding kan een extra quotum worden aangevraagd, op basis van de voorwaarden zoals beschreven in de selectieleidraad.

Eerder stelde VLAIO al 10 dienstverleners aan via een eerdere raamovereenkomst. Dienstverleners van de lopende vergroeningsscan kunnen zich onder bepaalde voorwaarden kandidaat stellen voor de nieuwe raamovereenkomst. 

 

De opdracht

Alle informatie over de nieuwe opdracht vind je hier op Public Procurement.

Infosessie op 28 april

Informeer je tijdens de digitale infosessie op maandag 28 april om 9u. Schrijf je in via vergroening@vlaio.be.

 

 

Vergroening stevig op de beleidsagenda

De energietransitie van Vlaamse ondernemingen staat duidelijk op de agenda van de Vlaamse Regering. In april 2022 leverden Technopolis en VITO, in opdracht van VLAIO, de studie ‘Economisch potentieel voor de vergroening van de warmtevraag in de niet-ETS-industrie in Vlaanderen’ op. De studie biedt inzicht in technologieën, businesscases en kansen voor vergroening, maar toont ook barrières en ondersteuningsnoden.

Deze inzichten ondersteunen het beleid: in de beleidsnota Economie, Wetenschap, Innovatie en Industrie 2024–2029 bevestigt minister Diependaele de ambitie om via ecologiesteun en gerichte acties de CO₂-uitstoot in de brede industrie te verlagen. Vlaanderen wil tegen 2030 10% van de energiedragers in de niet-ETS-industrie vergroenen.

Delen: