Wat kan je met AR en VR in de bouw? Inzichten uit de proeftuin 'ConstructionSite Vision'

Publicatiedatum
Wat is mogelijk met virtual en augmented reality op bouwwerven? Heel veel, blijkt uit de industrie 4.0-proeftuin ‘ConstructionSite Vision’. Op 6 september worden de resultaten van de voorbije drie jaar gebundeld in een gratis online workshop. Projectleider Alejandra Vazquez maakt ons alvast warm voor deze spoedcursus!
Projectleider Alejandra Vazquez aan het werk.

Een gesprek met projectleider Alejandra Vazquez 

De voorbije drie jaar onderzochten en demonstreerden WTCB, Howest en Sirris met steun van VLAIO de mogelijkheden van AR en VR op bouwwerven. Samen met aannemers, fabrikanten van bouwmaterialen en softwareontwikkelaars werden beloftevolle toepassingen geïdentificeerd, getest en gedemonstreerd. Vandaag is het project afgerond, maar hebben virtual en augmented reality meer dan ooit de wind in de zeilen.

Wat zijn de voornaamste resultaten van dit ambitieuze project? Projectleider Alejandra Vazquez deelt haar inzichten uit de proeftuin 'ConstructionSite Vision' met ons:

Welke toepassingen staan volgens jullie het dichts bij grootschalig gebruik in de praktijk?

Alejandra Vazquez (WTCB): “Een héél interessante toepassing van VR is het visualiseren gebouwen, vanuit een BIM- of 3D-model. Meer en meer bouwbedrijven starten met BIM (bouwinformatiemodel, red.) en als je één keer zo’n BIM-model hebt, kan je dit eenvoudig omzetten naar een VR-omgeving om een project te tonen aan klanten. Hiervoor bestaan inmiddels betaalbare commerciële oplossingen waarmee aannemers onmiddellijk aan de slag kunnen.

De volgende stap is dat je klanten de mogelijkheid biedt om in realtime keuzes te maken en te bekijken in VR. Hiernaar is zeer veel interesse bij aannemers, omdat dit een ideale manier is om met klanten te communiceren. Maar vanwege het vereiste ontwikkelingswerk is de kost nog te hoog voor kleinere aannemers.”
 

Alejandra Vazquez, Digital Construction Advisor WTCB

Bij aannemers is er veel interesse naar het visualiseren van gebouwen en in realtime keuzes te maken en te bekijken in VR. Dit een ideale manier om met klanten te communiceren.

Alejandra Vazquez
Digital Construction Advisor WTCB en projectleider proeftuin 'ConstructionSite Vision'

Jullie hebben ook toepassingen van augmented reality onderzocht en gedemonstreerd, zoals het tonen van technische leidingen om installateurs te ondersteunen. Is deze technologie marktrijp?

“Het is ons gelukt om een BIM-model te visualiseren op de werf via een tablet, om te vergelijken met het werkelijke gebouw. Voor visuele controles werkt de technologie al zeer goed. Alleen als er een hoge precisie vereist is, tot op de centimeter, is de technologie nog onvoldoende nauwkeurig. Maar ook hier gaan de evoluties snel, dus we gaan er zeker van uit dat aannemers er op termijn ook gebruik van zullen maken.”

De proeftuin werd drie jaar geleden opgestart, is er op technologisch vlak veel veranderd de voorbije drie jaar?

“Zeer zeker! Wat vooral opvalt zijn de vele betaalbare mogelijkheden tegenover drie jaar geleden. Toen we startten met ons project moest je als aannemer nog naar een ontwikkelaar stappen met je idee. Vandaag zijn er kant-en-klare apps verkrijgbaar van goede kwaliteit. Bovendien zijn VR-headsets een pak goedkoper geworden. Op enkele jaren tijd is de technologie veel toegankelijker geworden voor een groot aantal bedrijven. Bovendien zijn ook de aannemers zelf intussen veel beter op de hoogte van de vele mogelijkheden”
 

Toen we startten met ons project moest je als aannemer nog naar een ontwikkelaar stappen met je idee. Vandaag zijn er kant-en-klare apps verkrijgbaar van goede kwaliteit. 

Alejandra Vazquez
Digital Construction Advisor WTCB en projectleider proeftuin 'ConstructionSite Vision'

Jullie zijn met het WTCB ook betrokken bij het nieuwe project XR@Work, een vervolg op de proeftuin, met extra aandacht voor menselijk kapitaal. Wat doen jullie hier precies?

“Het doel van XR@Work is het ontwikkelen van begeleidingstrajecten om bedrijven te helpen met het implementeren van XR-technologieën. Specifiek voor de bouwindustrie focussen we op virtual en augmented reality voor visualisatie en het nakijken van ontwerpen. Hiervoor ontwikkelen we momenteel stappenplannen op basis van vragen en feedback vanuit de sector. Geïnteresseerde bedrijven kunnen ons contacteren. Hun feedback is waardevol bij het ontwikkelen en testen van de stappenplannen en begeleidingstrajecten.”

Bekijk onderstaande video over het project XR@Work:

 

Neem deel aan de gratis workshop

Op dinsdag 6 september kan je tussen 14.00 en 15.30 u een gratis workshop volgen door de proeftuin ‘ConstructionSite Vision’. Naast de nieuwste AR-demonstratoren delen de projectpartners de belangrijkste conclusies uit drie jaar proeftuinwerking.

 
 

Ontdek de industrie 4.0-proeftuinen

VLAIO is in Vlaanderen verantwoordelijk voor het industrie 4.0-transitiebeleid. Onze uitdaging? Zoveel mogelijk bedrijven stappen laten zetten naar Industrie 4.0. Met aandacht voor technologie, menselijk kapitaal én circulaire economie. Daarbij richten we ons op de meest uiteenlopende domeinen. Van de klassieke industrie, over de farmaceutische en de chemische sector tot de bouw, landbouw en logistiek.

Alle industrie 4.0-proeftuinen vind je op vlaio.be/industrie40.

 

Delen: