We beginnen steeds jonger als zelfstandige
Starters onder 22 voor tweede jaar op rij bijna verdubbeld
We gaan steeds jonger als zelfstandige aan de slag. Jongeren zetten daarmee makkelijker dan de generaties voor hen de stap naar zelfstandigheid. Het past helemaal in de nieuwe tijdsgeest.
In 2018 was ruim 1 op 3 starters jonger dan 30 jaar. Bijna 1 op 5 van die groep was jonger dan 25 en 6,6 % was zelfs jonger dan 22. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta. Het aandeel starters jonger dan 22 is daarmee tussen 2017 en 2018 met 42,5 % toegenomen, en dat nadat er in 2017 al meer dan een verdubbeling van de jongste ondernemers was. Mannen en vrouwen die de drive in zich hebben om als zelfstandige te beginnen, wachten er dus blijkbaar niet lang mee.
Acerta maakte de analyse op basis van gegevens van meer dan 105.000 starters van 2014 tot en met 2018.
Statuut student-ondernemer
Afstuderen en meteen werkzekerheid zoeken bij een stabiele werkgever is voor onze jongeren niet langer de regel. Ze worden tijdens hun opleiding gestimuleerd om te ondernemen en ook het statuut van student-ondernemer helpt. Volgens Acerta past deze evolutie in een dynamische maatschappij met individuen die hun zelfstandigheid belangrijk vinden.
Ook kappers, schoonheidsspecialistes, fotografen of grafisch ontwerpers gaan snel als zelfstandige aan de slag. Jongeren kunnen zo snel veel bijleren, zowel over het eigen vak als over ondernemen. Als hr-dienstverlener pleiten we voor een begeleide start, want die heeft meer kans op succes.
Zelfstandigenactiviteit tijdens en in het verlengde van de opleiding
1 op 5 van de startende instructeurs/lesgevers van 2018 is jonger dan 22 jaar. Als zelfstandige (bij)les geven is bij uitstek een “jongerenberoep”. Het is een logische keuze voor iemand die zelf nog minstens met één been in de onderwijswereld staat om van les geven een eigen zelfstandige activiteit te maken.
Andere populaire activiteiten onder jonge starters sluiten ook aan bij hun opleiding tot vakman. Carrossier, bakker, tuinman en loodgieter; het zijn stielen waar vraag naar is en die jongeren nog voor het afronden van hun opleiding al beginnen uitoefenen.
De verhoudingen opdracht-facilitator-uitvoerder verschuiven en jonge mensen gaan daar makkelijker in mee, denk maar aan de Ubers en Deliveroos. De omkadering is gevolgd: jonge starters kunnen bij verschillende organisaties terecht voor specifieke begeleiding.
Zelfstandig (para)medici en vrije beroepen beginnen jong
Sommige opleidingen leiden dus bijna altijd tot een beroep als zelfstandige. Dat geldt ook voor de (para)medische en de vrije beroepen. De meerderheid van de startende kinesisten, logopedisten, huisartsen, diëtisten, advocaten, notarissen enz. is jonger dan dertig. Blijkbaar starten heel wat van hen als zelfstandige meteen na hun studie.