Winkelkernen stimuleren door een differentiatie in opcentiemen

Publicatiedatum
Volgens bepaalde criteria kunnen steden en gemeenten sinds het aanslagjaar 2019 het tarief voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing laten differentiëren op hun grondgebied. Kan je daarmee het ondernemerschap in de winkelkern bijkomend stimuleren? Misschien wordt het zo een extra instrument binnen het detailhandelsbeleid van een gemeente? De provincie Antwerpen zocht het uit binnen het EFRO-project GODO.

Het Vlaams Gewest heft jaarlijks een belasting op de onroerende goederen op haar grondgebied, de onroerende voorheffing. Steden en gemeenten vestigen opcentiemen op deze gewestelijke belasting. Vanaf het aanslagjaar 2019 kan een lokaal bestuur variëren in die opcentiemen, bijvoorbeeld per buurt of volgens categorie van belastingplichtige. De Vlaamse Belastingdienst legt je op deze webpagina uit hoe dit juist werkt. 

Goedkoper Ondernemen door Differentiatie in Opcentiemen (GODO) 

In testgemeenten Arendonk, Herenthout, Hoogstraten, Laakdal en Lille onderzocht de provincie Antwerpen de mogelijke opportuniteiten voor het lokaal detailhandelsbeleid in de differentiatie van de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Het project GODO van de provincie kreeg hiervoor steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Verdere begeleiding door de provincies 

De inzichten en gegevens uit dit EFRO-project zijn nu beschikbaar voor elke stad of gemeente. Wil je de oefening binnen jouw lokaal bestuur maken? De diensten detailhandel van de vijf Vlaamse provincies kunnen je verder ondersteunen. 

Delen: