AI in sectororganisaties: de vastgoedsector als voorbeeld
ORIS werd in 2004 opgericht met als doel de vastgoedsector klaar te stomen voor de digitale economie. Via een sector overkoepelende IT-infrastructuur biedt het vastgoedmakelaars diverse digitale diensten en producten aan. Er wordt hierbij volop ingezet op co-creatie met partners en overheden. Om geen opportuniteiten te missen rond AI, doorliep ORIS een StartAI-traject en kreeg het goedkeuring voor een veelbelovend project dat werd ondersteund met een kmo-groeisubsidie.

Anticiperend op verschillende e-Government initiatieven, maakt ORIS (kort voor Open Real Estate Information Services) sinds 2004 werk van een infrastructuur die digitale diensten ontsluit voor alle vastgoedmakelaars. Op die manier automatiseerde ORIS heel uiteenlopende informatie- en werkprocessen binnen de belangrijke professionele organisaties van de vastgoedsector zoals CIB – Het vastgoednetwerk, het Sociaal Fonds voor de Vastgoedsector en het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars. Daarnaast ontwikkelt ORIS in eigen beheer diverse applicaties die de vastgoedmakelaar kan integreren in zijn dagelijkse werking. Zo ondersteunt RealSmart vastgoedmakelaars bij het opvragen van attesten en het digitaal samenstellen van een vastgoeddossier. Een ander voorbeeld is Smartbid, een toepassing om panden te verkopen via online biedingsprocedures.
CIB – Het vastgoednetwerk
“CIB is een brede aspirationele vastgoedbeweging die in de loop der jaren is uitgegroeid tot de meest complete dienstenorganisatie voor elke professional in vastgoed. ORIS is verantwoordelijk voor alle initiatieven rond digitalisering en innovatie.”, legt directeur Bart Van Der Schueren uit. “Onze missie is om via digitalisering en innovatie de werking van de vastgoedmarkt te verbeteren. Dit komt niet alleen de professionalisering van het beroep ten goede, maar laat ons ook toe om onze standpunten richting de overheid op basis van facts and figures beter te onderbouwen. Vastgoedmakelaars zijn immers de perfecte voelsprieten om tijdig te detecteren wat er leeft in de vastgoedmarkt. In totaal maken zo’n 4.000 vastgoedkantoren gebruik van onze software.”

Data over vastgoed
Als je vandaag over digitalisering en automatisering spreekt, kan je moeilijk om artificiële intelligentie heen. Het is dan ook logisch dat ORIS daar een project rond opzette. Bart: “Wij zijn als digitaliseringsbedrijf altijd voorloper geweest in de adoptie van nieuwe concepten. Concepten zoals open en linked data of een digitale wallet werden bijvoorbeeld al meer dan 15 jaar geleden geïntegreerd. Het verkennen van de mogelijkheden van nieuwe technologiën zoals AI, behoort dan ook tot het DNA van ons bedrijf. We hebben dat concreet aangepakt tijdens onze interne Acceleration Days, waar we samen met alle medewerkers nadachten over innovatieve ideeën die we kunnen opnemen in onze product roadmap.”
“Veel van die ideeën draaiden rond AI, waarop we besloten om via Agoria en hun StartAI programma een opportuniteitenscan te laten uitvoeren . Gedurende drie dagen krijg je aan een gereduceerd tarief advies op maat van een AI-specialist die voeling heeft met jouw sector. De conclusie was snel duidelijk: de CIB-Groep beschikt over heel wat nuttige data. Die data zitten evenwel verspreid over diverse datasilo’s: tienduizenden pdf’s, honderden cursussen, informatie over percelen, nieuwsartikelen, …. Onbegonnen werk om uit dat kluwen van data relevante informatie op te halen. AI zou ertoe kunnen bijdragen om deze data toegankelijk te maken. Onze kracht hierbij: authentieke en gevalideerde data: data waarop je als vastgoedmakelaar kan vertrouwen”
“Daarop besloten we een dossier in te dienen bij VLAIO voor een kmo-groeisubsidie digitalisering, omdat we externe expertise nodig hadden om een AI-product te ontwikkelen. Concreet ging het om een virtual assistant die al die informatie over vastgoed toegankelijk maakt voor vastgoedmakelaars. Een behoorlijk complexe opdracht: data uit verschillende systemen integreren, een AI-model uitbouwen dat kan omgaan met de specifieke regelgeving per regio, enzovoort. Tegelijkertijd moesten we erop toezien om de informatie ook toegankelijk te maken voor (ver)kopers en (ver)huurders. Zo kan een vastgoedmakelaar de gevonden informatie eenvoudig herschrijven of samenvatten, zodat die begrijpelijker wordt voor zijn klanten en hergebruikt kan worden in zijn communicatie. En dankzij die kmo-groeisubsidie konden we de machine learning experts van het Gentse In the Pocket inschakelen om ons te begeleiden.”
Cibie – AI-Assistent voor de vastgoedmakelaar
De virtual assistant, die we ‘Cibie doopten, is geïntegreerd in de CIB-Community app en ging in november 2024 live tijdens het jaarlijkse vastgoedcongres van CIB. Intussen heeft Cibie al meer dan 10.000 vragen beantwoord. “We spreken hier wel nog over de beta-versie”, licht de directeur toe. “Wij opereren namelijk in een sterk juridische context, dus de manier waarop informatie verzameld wordt, moet grondig getest worden. Dit is dan ook een proces dat permanente bijsturing vraagt, onder andere via werkgroepen die wekelijks de binnengekomen vragen analyseren. Dat levert vaak - boeiende en verrassende inzichten op in wat vastgoedprofessionals bezighoudt. De komende kwartalen staan er dan ook nog extra ontwikkelingen op het programma. Vandaag kan je de assistent bijvoorbeeld al vragen om een samenvatting te genereren van alle recente ontwikkelingen in vastgoedland. Ik vermoed dat we binnen een half jaar volledig op punt zullen staan.”
Nieuwe mogelijkheden
Bart: “Of het een gemakkelijk traject was? Ja en nee. Nee, omdat we tegelijkertijd moesten werken aan het opbouwen van kennis omtrent AI én aan het op één lijn krijgen van iedereen qua productonwikkeling. Ja, omdat de mogelijkheden in onze sector legio zijn, en iedereen dus heel enthousiast meewerkt. Het mooie aan het project is dat we intussen intern heel wat expertise hebben opgebouwd – niet alleen wat betreft de sterktes van AI, maar ook met een beter inzicht in de valkuilen en tekortkomingen.
“Naast de algemene weerstand tegen veranderingen hebben mensen toch vaak een negatieve connotatie bij chatbots – omdat die als te onpersoonlijk worden ervaren of omdat ze vrezen dat de menselijke input koudweg vervangen wordt. Maar eenmaal ze de voordelen ervan ervaren binnen hun werkprocessen, gaat de acceptatie behoorlijk snel. Naast Cibie, zullen we onze opgebouwde expertise nu verder inzetten in andere projecten, zo zijn we momenteel bezig met de ontwikkeling van een dataplatform, dat zich richt op het ter beschikking stellen van marktinzichten en tendensen aan de sector. Ik ben dus heel tevreden en fier met de stappen die we gezet hebben.”