Alpani recupereert restwarmte van afvalwater en oven

Textielveredelingsbedrijf Alpani uit Ronse gebruikt dagelijks heel wat liters warm proceswater. Het bedrijf investeerde in warmtewisselaars en een warmtepomp: zo kan de restwarmte van het afvalwater gebruikt worden om nieuw proceswater voor te verwarmen. Dat spaart veel tijd en energie. VLAIO steunde de ontwikkeling via een ecologiepremie+. 

Warmtewisselaar © Alpani

Zacht en kleurrijk linnen

Alpani staat al jaren in voor de behandeling van allerlei soorten ruw linnen. De weefsels worden gebleekt, geverfd, zachter gemaakt, soms voorgesneden of gestreken … Het behandelde linnen gaat terug naar de klant, die er bijvoorbeeld kleren of beddengoed van maakt. Het bedrijf bestaat sinds 1977 en telt ongeveer 25 werknemers. 

Energie besparen

De jongste jaren zet Alpani steeds sterker in op duurzaam ondernemen. Het bedrijf behaalde onder meer een Oeko-Tex-certificaat, wat inhoudt dat de behandelde weefsels geen schadelijke stoffen bevatten. “We nemen ook maatregelen om ons energieverbruik te verlagen”, zegt productieverantwoordelijke Danny Van der Schueren. “Zo hebben we al heel wat zonnepanelen geïnstalleerd. Met steun van VLAIO investeerden we recent ook in warmtewisselaars en een warmtepomp. Daarmee kunnen we de restwarmte van ons afvalwater nuttig gebruiken.”

Via warmtewisselaars kunnen we de restwarmte van ons afvalwater gebruiken om nieuw proceswater voor te verwarmen. Een warmtepomp doet de rest.

Danny Van der Schueren
Productieverantwoordelijke Alpani

Veel warm water

Linnen behandelen gebeurt steevast met warm water. Vroeger rekende Alpani uitsluitend op een stoomketel om grote tanks met proceswater te verwarmen. Dat nam heel wat tijd in beslag en de ketel verbruikte ook veel aardgas. Danny Van der Schueren: “Het water in onze productieprocessen moet gemiddeld tussen 50 en 100 °C zijn. Na de behandeling is dat afgekoeld tot pakweg 35 °C. Via warmtewisselaars kunnen we de restwarmte van ons afvalwater en onze industriële oven nu gebruiken om nieuw proceswater voor te verwarmen. Zo verbruiken we minder energie.” 

“In een tweede stap gebruiken we een warmtepomp om het proceswater verder op te warmen tot 80 °C. Op die manier hebben we onze stoomketel op aardgas veel minder nodig. Sinds de installatie van ons warmterecuperatiesysteem is ons aardgasverbruik met bijna 60 % gedaald. Bovendien beschikken we constant over warm water en hoeven we niet meer voor elke behandeling te wachten tot het proceswater warm genoeg is. Dat spaart toch telkens een kwartier tot een halfuur tijd uit.” 

Sinds de installatie van ons warmterecuperatiesysteem is ons aardgasverbruik met bijna 60 % gedaald.

Danny Van der Schueren
Productieverantwoordelijke Alpani

Steun van VLAIO

VLAIO steunt het innovatieve project via een ecologiepremie+. Dat is een financiële tegemoetkoming voor investeringen in energiezuinige koeling, transport, verlichting, warmte en water. “We hebben onze subsidieaanvraag zelf ingediend, weliswaar met wat externe hulp”, vertelt Danny Van der Schueren. “Voor een klein bedrijf als het onze is zo’n subsidie echt een grote steun. Het ging toch om zo’n 40 % van het gevraagde bedrag, dat is een mooie bijdrage. Zonder de VLAIO-steun hadden we deze investering wellicht zelfs niet kunnen doen. Bovendien is de terugverdientijd van de installatie nu een heel stuk korter. Door de energiecrisis waren we sowieso op zoek naar manieren om ons energieverbruik drastisch te reduceren. Op deze manier bereiden we ons verder voor op de toekomst.” 

Nog meer duurzame plannen

Danny: “Op iets langere termijn willen we ook investeren in een waterzuiveringssysteem, zodat we ons proceswater kunnen hergebruiken. Zo kunnen we ons waterverbruik met meer dan 90 procent verlagen. Op onze huidige locatie hebben we daar helaas geen vergunning voor. Onze plannen om naar een nieuwe site te verhuizen hebben we tijdelijk moeten uitstellen door de recente energiecrisis en de onstabiele economische situatie. Maar binnen enkele jaren hopen we daar zeker opnieuw werk van te maken.”

 

Ook duurzame plannen? 

Heeft jouw onderneming ook plannen om te investeren in een duurzame technologie of energie-efficiënte oplossing? Investeer nu met steun van VLAIO.

Check of jouw technologie in de technologieënlijst van de ecologiepremie+ staat.

Wil je een andere technologie gebruiken of kom je niet in aanmerking voor de ecologiepremie+? Check dan of je in aanmerking komt voor de GREEN investeringssubsidie.