Alubrand beschermt ambachtelijk maatwerk

Stijn Stagier sloeg een veelgehoord advies stevig in de wind. Hij maakte zeven jaar geleden van zijn hobby wél zijn beroep. Hij heeft er nog geen moment spijt van. Zijn Kortrijkse Alubrand zet lasersnijtechnieken - over jaren geperfectioneerd - in voor het design en de productie van meubilair en gevelmetaal. Trappen, gevellogo’s, tafels, brievenbussen, naamborden, huisnummers, … Alubrand ontwerpt, produceert en plaatst ze. Ambachtelijk maatwerk in roestvrij staal, inox of aluminium.
Barkruk Alubrand
Barkruk van Alubrand

Bij- en afleren

Stijn Stagier (oprichter Alubrand): “Al kan ik dat eerdere advies wel plaatsen. Ik heb met scha en schande moeten leren dat ondernemen iets helemaal anders is dan je uitleven in je hobby. Iets heel typisch wat ik heb moeten afleren bijvoorbeeld, is om in detail te treden over onze technieken. Hoe enthousiast ik er ook over ben, de meeste klanten zijn louter geïnteresseerd in het eindresultaat. Uitweiden over laser cutting werkt dan soms zelfs contraproductief.”

“Iets waar ik ontzettend snel heb moeten bijleren, is het solide maken van je zaak. Het maatwerk dat Alubrand levert is typisch projectwerk. En dat kent heel wat pieken en dalen. Om minder afhankelijk te zijn van die onzekere vraag, wil ik met Alubrand ook zelf producten bedenken en op de markt zetten. Die kan ik in projectluwe momenten produceren en ze zorgen voor een stevigere basis van je onderneming.”

Gepaste bescherming

Stijn: “Een eerste product dat ik zo tekende en uitvoerde was een mooie barkruk. Die kan ik in reeks produceren om ze op vraag eventueel ook nog te personaliseren door het logo in de kruk uit te snijden. Dat design heb ik overigens meteen beschermd via het modellenrecht. Daar heb je trouwens geen gespecialiseerde advocaten voor nodig. Je maakt zelf een login aan op de website van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, vervolgens laad je je design op en van zodra je de factuur betaald hebt, is je design beschermd tegen namaak en misbruik. Alleen jammer dat het personaliseren van mijn design dan weer niet beschermd kan worden.”

Daarmee zijn we bij het onderwerp intellectuele eigendom aanbeland. Als ervaringsdeskundige mocht Stijn samen met andere ondernemers zijn advies geven bij het gloednieuwe Create, Protect & Benefit platform. Daarop maakt VLAIO samen met vier partners ondernemers en toekomstige ondernemers bewust van de voordelen van intellectueel eigendom.

Stijn: “Sowieso een nuttig initiatief, vind ik. Nog te vaak lijkt intellectueel eigendom iets voor grote, gevestigde bedrijven. Terwijl ik uit eigen ervaring geleerd heb hoe belangrijk het ook voor kleinere kmo’s kan zijn. Daarom heb ik met plezier mijn feedback op het platform gegeven. Ik hoop dat veel starters zoals ik hun weg er naartoe vinden en de wegwijzers gebruiken om zich te beschermen.”

Nog te vaak lijkt intellectueel eigendom iets voor grote, gevestigde bedrijven. Terwijl ik uit eigen ervaring geleerd heb hoe belangrijk het ook voor kleinere kmo’s kan zijn. 

Stijn Stagier
Oprichter Alubrand
Signpost
Naambord voor Signpost

Verder ontwikkelen

Stijn: “Na de barkruk had ik de smaak van productontwikkeling pas echt te pakken. Aangezien we duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, bedacht ik een waterbesparende oplossing. Dat klinkt erg vaag, maar ik kan er momenteel nog niet zo heel veel over kwijt. We zijn volop met het finale prototype bezig en van zodra dat klaar is, kunnen we de veelbelovende markt verkennen. Net als olie  en gas dat nu al zijn, ga ik ervan uit dat water op termijn ook een schaarser en duurder product zal worden. Ons product speelt daarop in.”

“Voor dat idee zochten en vonden we ook steun bij VLAIO via een ontwikkelingsproject. Bedrijfsadviseur Tine Demoor begeleidde ons bij het uitschrijven en indienen van het dossier. Dat is geen simpele opdracht. Maar het loont zeker de moeite. Het dwingt je om kritisch naar alle aspecten van je bedrijfsvoering te kijken. Er gaat geen week voorbij of ik gebruik ons document als leidraad voor ons plan van aanpak. Tine kwam regelmatig met kritische kanttekeningen, maar die hebben de hele onderneming wel verhelderd.”
 

Twee adviezen die ik startende ondernemers zeker wil meegeven: informeer je grondig over intellectuele eigendom en raadpleeg zeker een VLAIO bedrijfsadviseur als je groeiplannen hebt. Met beide adviezen kom je al een heel eind.

Stijn Stagier
Oprichter Alubrand

Better safe than sorry

Stijn: “Bovendien droeg ze ook interessante partijen aan om mee samen te werken. Het product waar we nu aan werken, kan ik immers niet alleen uitwerken. Uiteindelijk kwamen we bij Howest terecht en samen met die hogeschool konden we zelfs grensoverschrijdend in zee met de University of Applied Sciences in Zeeland.”

En ook bij zulke samenwerkingen komt intellectuele eigendom om de hoek kijken, zo blijkt. Stijn: “Dat is zo. En het is voor kmo’s zondermeer belangrijk daar goed op voorbereid te zijn. Zo aarzel ik niet langer om bij een eerste gesprek met potentiële partners een Non Disclosure Agreement (NDA) voor te leggen, terwijl ik dat vroeger niet durfde. Twee adviezen die ik startende ondernemers zeker wil meegeven: informeer je grondig over intellectuele eigendom en raadpleeg zeker een VLAIO bedrijfsadviseur als je groeiplannen hebt. Met beide adviezen kom je al een heel eind. Ook als je van je hobby je beroep zou willen maken.”

 

Wil jij jouw innovatie of intellectuele eigendom ook beschermen? 

Toets je plannen af met een VLAIO bedrijfsadviseur 

De VLAIO bedrijfsadviseurs zijn een kritisch klankbord en brengen de sterktes en zwaktes van je plannen in kaart. Daarbij adviseren ze je over intellectuele eigendom, over subsidies en financiering en brengen je in contact met de nodige experts in hun netwerk. Maak een afspraak voor gratis advies op maat. 

Heb je concrete vragen met betrekking tot auteursrechten, merken, modellen of octrooien? Bespreek ze met een expert in de materie tijdens een van onze zitdagen. De eerstvolgende data vind je in de Expertisedatabank

Steun voor intellectuele eigendomsrechten

Wil je investeren in intellectuele eigendomsrechten? Dan kan je specifiek hiervoor beroep doen op een aantal ondersteunende maatregelen. Op deze pagina van de Subsidiedatabank geven we een overzicht van een aantal subsidies en fiscale voordelen, specifiek voor intellectuele eigendom (IE).

En duik alvast in ons vernieuwde dossier rond IE!

Maar wat zijn dat precies, intellectuele eigendomsrechten? En waarom zijn ze voor jou als ondernemer zo belangrijk? En vervolgens, hoe claim je ze? Hoe pak je het aan? En bij wie kan je waarvoor terecht? Op al deze vragen geven we je in ons dossier een antwoord. Ontdek hier alles over de wondere wereld van IE!