Bekende kledingmerken staan in rij voor duurzaam naaigaren van Resortecs

Kledij op een duurzame manier recycleren lukt vandaag moeilijk. Je maakt niet zomaar nieuwe mode artikelen van oude hemden en rokken. Behalve… met het slimme naaigaren van Resortecs. De naaigaren en recyclageoven van Resortecs zijn revolutionair in het recyclageproces van kledij. Bekende kledingketens staan vandaag in rij om samen te werken met de Oost-Vlaamse start-up.
© Alexandra Bertels

De immense recyclage-uitdaging waar de kledingindustrie al lang mee kampt, werd door corona alleen maar groter. Kledij blijft onverkocht in de winkels hangen, en in de productiecentra in Bangladesh en Turkije liggen torenhoge geannuleerde orders.

Kledij is moeilijk te recycleren

Het grote probleem? Kleding is door de stiksels, knopen en ritsen uiterst moeilijk te recycleren. In het traditionele verwerkingsproces worden grote hoeveelheden kledij verbrand of in kleine stukjes geshredderd. Knopen en ritsen belanden bij het afval, de kleine stukken textiel worden tot vezels afgebroken en gemengd met nieuw materiaal. Tijdens dit recyclageproces daalt de kwaliteit van het textiel gevoelig.

De Vlaamse start-up Resortecs biedt hier een antwoord op. Oprichter Cédric Vanhoeck zocht en vond de oplossing om alle soorten kledij circulair te maken. Zijn slim naaigaren smelt door warmte waardoor de stof, ritsen en knopen loskomen zonder dat er gesneden of geshredderd moet worden. Oude kleding dient zo gemakkelijk als grondstof voor nieuwe, waardoor de cirkel rond is. 

Na zijn ingenieurs- en mode-opleiding startte Cédric in mei 2017 met het ontwikkelen van de zogenaamde smart stitch. Ontdek zijn opstartverhaal. 

1,4 miljoen voor Vlaams naaigaren

Vier jaar later heeft hij 1,4 miljoen euro opgehaald, testen bekende modemerken zijn garen en wordt de eerste recyclageoven voor kledij geïnstalleerd op de recyclagelijn van partner Purify Manufacturing. “Heel wat bekende Europese fast fashion brands en een paar luxemerken doen vandaag pilootprojecten met ons”, zegt Cédric Vanhoecke, oprichter en zaakvoerder van Resortecs. “Door het eenvoudig verwisselen van de draad op de stikmachines wordt hun kledij duurzamer”, legt Cédric uit. “Het vraagt geen enkele creatieve inspanning. Noch moeten de productieketens aangepast worden. Zo willen we stik na stik de kledingindustrie dichterbij de circulaire economie brengen.”

Circulair project dankzij VLAIO

In dat proces werd Cédric ook begeleid en ondersteund door VLAIO. “Ik draag VLAIO op een gouden plateau”, zegt Cédric. “Zonder hen zou mijn circulair project niet gestart zijn”. Hij legt uit: “De bedrijfsadviseurs van VLAIO hebben me geholpen met de haalbaarheidsstudie en me begeleid naar een eerste ‘innovation boosting’-subsidie. Dankzij hun goedkeuring lukte het om familie en vrienden te overtuigen om te investeren via een winwinlening. Deze eigen financiering was op zijn beurt een belangrijke voorwaarde om subsidies te krijgen.”

Bedrijfsadviseur Kris Honraet en projectadviseurs Jozef Ghijselen en Magali Parent loodsten Cédric doorheen subsidiemogelijkheden en andere bedrijfsuitdagingen. “In het begin verloor ik mijn weg in de subsidiemogelijkheden. De adviseurs bij VLAIO hielpen me door het Vlaams en Europees subsidielandschap. Na een tijdje zag ik waar de subsidiekansen lagen. Vervolgens kon ik de adviseurs altijd contacteren om mijn ideeën af te toetsen.” Hij legt verder uit: “De subsidies maakten en maken het ons onder meer mogelijk ons product te ontwikkelen: de naaigaren, de oven en de rivetten die automatisch te demonteren zijn met warmte.”
 

“Door het eenvoudig verwisselen van de draad op de stikmachines wordt kledij duurzamer. Het vraagt geen enkele creatieve inspanning. Noch moeten de productieketens aangepast worden. Zo willen we stik na stik de kledingindustrie dichterbij de circulaire economie brengen.”

Cédric Vanhoeck
Oprichter Resortecs

Europees kwaliteitslabel lokt investeerders

De Europese Commissie kende Resortecs het Seal of Excellence-kwaliteitslabel toe. Dat label bevestigt dat het project financiering verdient. “De erkenning door Europa geeft toch een zekere bevestiging. Tegelijkertijd gebruiken we de documenten van de aanvraagprocedure nu als businessplan. Ze helpen om investeringen rond te krijgen. Want niet iedereen begrijpt meteen wat we doen.” Met de Seal of Excellence en het Investment Readiness programma van InvestEurope bereiden Cédric en zijn team zich voor op de volgende investeringsronde. “We plannen om twee tot drie miljoen euro op te halen begin 2022.”
 

“De collega’s van VLAIO in het Enterprise Europe Network en het National Contact Point voor de European Innovation Council begeleidden Cédric in zijn aanvraag. Cédric nam ook deel aan een meerdaagse peer learning workshop met Spaanse, Nederlandse en Duitse ondernemers rond business modelling en innovatie. Daar kon Resortecs inzoomen op de uitdagingen die voor hen liggen, en hierover brainstormen met collega-ondernemers onder begeleiding van de experten van het Netwerk."

Lutgart Spaepen
Directeur Enterprise Europe Network

25 modemerken testen duurzaam naaigaren

Cédric en zijn team kunnen de financiering gebruiken. Ze zitten op het moment van de waarheid. Vandaag komt alles samen. Jeansfabrikant Unspun gebruikt het garen voor hun meest duurzame jeansbroek. Modemerken zoeken door corona oplossingen om beter te recycleren. Een 25-tal van hen heeft pilootprojecten opgestart met Resortecs. “Onze batch oven met 1/2 ton capaciteit per dag is geleverd en geïnstalleerd, we werken ondertussen op een tweede continu oven met capaciteit van 13ton/dag die bij de recyclagelijn van Purify Manufacturing geplaatst zal worden. Ondertussen neemt de productie van naaigaren toe, zoeken we afzetmarkten en werf ik nieuwe medewerkers aan… Het is een behoorlijke heksenketel.”

Cédric haalt acrobatische toeren uit om alle ballen in de lucht te houden. “Ik werk 7 dagen op 7 voor mijn bedrijf. Tot 70 uur per week, al 1,5 jaar lang.”
 

 

Ook interesse in begeleiding op maat voor jouw project? 

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken.
Kan jij ook wat hulp gebruiken bij je kleine of grote ondernemersplannen? Maak een afspraak.

Meer lezen over duurzaamheid en circulariteit? Dan moet je er zeker ons themadossier Circulaire Economie eens op naslaan.

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven