Queeste naar ergonomische en duurzame nachtrust
Academische setting als vertrekpunt
Na een doctoraat aan de KU Leuven rond ergonomisch slapen, rolde Vincent Verhaert (Managing Director) de matrassenwereld in en richtte hij Equilli op. Vincent: “Ik deed vier jaar lang onderzoek in een zeer multidisciplinaire setting, met psychologen, artsen en bio-ingenieurs, naar factoren die de slaap bij gezonde mensen beïnvloeden. De ondersteuning van de matras en het bed was daar één van. Regelmatig kreeg ik van vrienden en kennissen de vraag welke matras ze moesten kopen. Een matras is namelijk een belangrijke investering en tegelijk een zeer moeilijke aankoop die gepaard gaat met heel wat onzekerheid. Zo ontstond de idee om Equilli op te starten.”
Matras op maat
De USP van Equilli ligt in maatwerk. Op basis van een wetenschappelijk gevalideerde meting wordt een matras op maat van de klant samengesteld. Vincent: “In alle verkooppunten staat een ‘Personal Sleep Scan’, een bed waarin meettechnologie verwerkt zit die de biomechanica van het lichaam van de klant in kaart brengt. Op basis van de lichaamsbouw, de gewichtsverdeling en de slaaphouding bepaalt onze software de ideale opbouw van de matras. Blijkt de matras na aankoop nog niet helemaal optimaal te zijn, dan passen we bepaalde zones of elementen in de schouders, taille of heupen, aan.”
Nieuwe afvalstroom
De gemiddelde levensduur van een matras is tien jaar. Een groot volume afval dat veelal bij het grof huisvuil belandt en verbrand wordt. Begin januari kwam in die afvalstroom verandering, met de komst van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor matrassen. Dat komt neer op een terugnameverplichting voor afgedankte matrassen en een milieubijdrage (Valumat bijdrage) die consumenten betalen bij aankoop van een nieuwe matras. Op deze manier wil de overheid stimuleren dat ze gescheiden verwerkt en gerecycleerd kunnen worden.
De ambitie moet zijn om een matras aan het einde van zijn leven uit elkaar te halen en elk van de componenten te verwerken tot een zuivere grondstof om uiteindelijk tot een nieuwe matras te komen.
Recyclage en circulair grondstoffengebruik zette ook Equilli aan het denken. Vincent: “We juichen deze evolutie toe en als jong, ambitieus bedrijf willen we mee aan de kar trekken. Het kan absoluut veel beter. Te vertrekken bij het ontwerpproces. Zo moeten de principes van ecodesign het mogelijk maken om de matras op het einde van de levenscyclus terug te herleiden tot zuivere basisstoffen. Via upcycling kunnen deze basisstoffen dan opnieuw gebruikt worden om grondstoffen voor matrassen te maken.”
Vincent: “De ambitie moet zijn om een matras aan het einde van zijn leven - pakweg na tien jaar dus - uit elkaar te halen en elk van de componenten te verwerken tot een zuivere basisstof. Die kan dan dienen voor de productie van textielgarens, veren en schuimen, om een nieuwe matras op te leveren.”
Ecodesign met aandacht voor ergonomie
Via een VLAIO ontwikkelingsproject ging Vincent op zoek naar het juiste ecodesign voor zijn matrassen. Vincent: “Bedrijfsadviseur Elke De Rijck begeleidde ons bij de aanvraag. Elke is iemand die vervelende, kritische vragen stelt. Maar o zo nuttig en waardevol voor de kwaliteit van onze aanvraag. Haar feedback en vragen dwingen je om bepaalde aspecten meer en beter te onderbouwen.”
“Onze doelstelling was om een zo groot mogelijk deel circulair op te bouwen. 100% circulair was geen doelstelling op zich, maar dat overblijvende deel moest dan wel hernieuwbaar zijn en CO2-neutraal verwerkt kunnen worden. Bovendien moest ook de kernwaarde van ons merk erin vervat blijven: ergonomisch, wetenschappelijk onderbouwd slaapcomfort en de blijvende service na aankoop. We willen niet enkel een circulaire matras, maar ook een ergonomische en comfortabele matras.”
“We hebben tijdens het ontwikkelingsproject verschillende pistes bewandeld. Daaruit is één oplossing naar voren gekomen die we nu nog verder aan het uitwerken zijn. Die oplossing wijkt niet ver af van de huidige opbouw met stalen pocketveren in de basislaag, maar de zakjes – ook wel pockets genoemd – worden nu uit circulair materiaal gemaakt. De pockets verlijmen we bovendien aan elkaar met een lijm die via verwarming oplost zodat een propere scheiding mogelijk wordt. Op die manier zijn we tot een resultaat gekomen dat helemaal in lijn ligt met ons bestaande aanbod op vlak van ergonomie maar dus ook circulair verwerkt kan worden.”
Elke is iemand die vervelende en kritische vragen stelt, maar dat was zeer nuttig. Het dwingt je om bepaalde aspecten beter te onderbouwen.
De hele keten moet mee
De verwerking achteraf gebeurt door een externe partij. De volledige keten moet dus meewerken, maar daar ziet Vincent wel gunstige evoluties: “Als je er nu niet mee bezig bent, ben je op een bepaald moment niet meer relevant in de markt. We zien dus dat die bedrijven ook innoveren en mee nadenken over circulair grondstoffengebruik. Dat is positief.”
Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf?
Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming.
Meer lezen over duurzaamheid en circulariteit in onze economie? Dan moet je er zeker ons themadossier Circulaire Economie eens op naslaan.
Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.