Biolectric maakt groene energie uit mest

Biolectric maakt en installeert biogasinstallaties bij boerderijen. Op basis van de bedrijfseigen mest maken ze zo groene energie. Met de steun van VLAIO startten ze een ontwikkelingsproject om van het geproduceerde biogas aardgas te maken.

© Biolectric

Energie on demand

Oprichter Philippe Jans vertelt: “Ik wilde ondernemen en ik wilde dat doen in de sector van de groene energie. Een windmolen was me wat te zot, dus ben ik bij biogas uitgekomen. Biogas is de enige manier om groene energie te produceren waarbij je zelf kan kiezen wanneer je energie opwekt. Mijn interesse was meteen gewekt.” De productie van biogas is niet afhankelijk van zon of wind, zoals bij zonnepanelen of windmolens. Zo kan je rekenen op een stabielere productie. Het is eigenlijk energie on demand. “Ik vond het vreemd dat Vlaanderen niet vol stond met dit soort reactoren, dus heb ik een rondvraag gedaan. Blijkt dat er een hele beweging is tegen grote biogasreactoren omdat er een grote afvalstroom naartoe gebracht wordt. Met de kleinschalige biogasinstallaties van Biolectric is deze tegenbeweging verleden tijd.”
 

We kunnen een echte bijdrage leveren aan de klimaatopwarming met ons product.

Philippe Jans
Oprichter Biolectric

Downsizing loont

In tegenstelling tot grote biogasinstallaties, heeft Biolectric geen mesttransport nodig. In plaats van mest naar een grote installatie te brengen, brengt het bedrijf de installatie naar de boerderij. “De grote installaties gebruiken uiteraard grote systemen, maar met dat soort mastodonten kan je niet bij een individuele landbouwer terecht. Wij hebben het systeem kunnen downsizen”, vertelt Philippe. “Componenten voor ons type systeem bestonden nog niet. Ze moesten meer dan een factor tien kleiner gemaakt worden. Maar het loont – we zijn een internationale onderneming geworden en kunnen een echte bijdrage leveren aan de klimaatopwarming omwille van ons product .” Met een biogasinstallatie van Biolectric kan een landbouwer het equivalent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van 375 auto’s besparen.

Biogas boerderij eigen mest
© Biolectric

Van biogas naar aardgas

VLAIO steunde Biolectric via een ontwikkelingsproject. Momenteel zet het bedrijf biogas om in elektriciteit en warmte, energie die de landbouwer goed kan gebruiken op het landbouwbedrijf. Een volgende stap in het proces is het ontwikkelen van een methode om van biogas aardgas te maken. Dat aardgas kan dan in het netwerk geïnjecteerd worden, waardoor ook andere mensen dan de landbouwers ervan kunnen profiteren. “Ons aardgas is quasi identiek aan gewoon aardgas. Het grote verschil is dat het duurzaam verkregen is. In Nederland heeft de regelgever al samengezeten met de betrokkenen en zijn er regels opgesteld voor de injectie van aardgas. Daarom doen we dit nu voornamelijk in Nederland, maar de productie van het gas ligt in België. Het is wachten op regels van onze overheid, zodat kwalitatief gas hier op het net kan geïnjecteerd worden op een manier die praktisch én economisch haalbaar is.”

Een deel van het Biolectric team © Biolectric

Philippe ervaart de steun van VLAIO als een absolute aanrader. “In een kmo is elke euro schaars. De vraag is steeds waar je je geld moet in investeren om te kunnen groeien: sales? Productontwikkeling? Of toch eerder duurzame technologie? VLAIO neemt deze twijfel een beetje weg. Ze helpen om de dingen grondiger aan te pakken en je afwegingen niet zo scherp te moeten maken. VLAIO zorgt voor een gezonde toekomst voor ondernemingen en daar zijn we heel dankbaar voor ”, licht Philippe toe.

Landbouwers zijn echt bezig met klimaat en duurzaamheid. Een biogasinstallatie is dus ideaal, en bovendien interessant voor hun financieel model

Philippe Jans
Oprichter Biolectric

Een duurzame toekomst voor de landbouw

Op dit moment groeit Biolectric sterk, en die positieve tendens zal nog wel even aanhouden vermoedt hij: “We hebben een mooi product en zijn marktleider in een markt die we zelf ontwikkeld hebben. Bovendien moet de landbouw duurzamer worden, dat horen we overal … Landbouwers zijn echt bezig met klimaat en duurzaamheid. Een biogasinstallatie is dus ideaal, en bovendien interessant voor hun financieel model. Wij zijn blij om ons steentje te kunnen bijdragen.”

 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf? 

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten. 

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. 

Heb je net als Philippe een vernieuwend idee, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Dien dan een ontwikkelingsproject in.