Bloedsporen sneller en juister onderzoeken
Met series als CSI en Silent Witness of true crime podcasts zijn we intussen vertrouwd met forensische onderzoekers. Professionals die op de plaats delict op basis van uitgebreid sporenonderzoek vaststellen wat er precies gebeurde. Als spin-off van de KU Leuven richt Forentrics zich op deze bijzondere niche. Dr. Ing. Philip Joris, zaakvoerder, verdiepte zich in het forensisch onderzoek en de criminologie. Hij zag hoe tijdrovend het werk op misdaadscenes was. De resultaten uit manuele analyse van bloedsporen lopen bovendien een mogelijk risico op subjectieve interpretatie. Misdaadonderzoekers moeten nu eenmaal een complex verhaal reconstrueren op basis van minimale waarnemingen. Philip weidde er een doctoraat aan en met innovatieve starterssteun zette hij artificiële intelligentie in om het werkproces van forensisch onderzoekers te versnellen en objectiever te maken.
Het resultaat van jaren hard werk: HemoVision. Een softwaretoepassing om de oorsprong van impact te bepalen op basis van de patronen van bloedspatten. Philip Joris: “Onze toepassing is in staat om eenvoudige, 2-dimensionale foto’s van bloedspatten te interpreteren en de oorsprong van het bloed in de ruimte te bepalen. Zo kunnen we precies aantonen waar een slachtoffer zich bevond en waar een slag werd toegediend of een kogelinslag plaatsvond. Deze berekening is erg accuraat en gebeurt in slechts enkele minuten.”
“Onze innovatie brengt bloedspatpatroonanalyse in een ongeziene versnelling en maakt een erg complex onderzoek heel inzichtelijk. Het statistische vormmodel achter de technologie is heel transparant en gebaseerd op wetenschappelijke methodes die gepubliceerd werden in peer-reviewed journals. Er is dus geen sprake van deep learning of een black box waarvan de werking vaag blijft.”
Van wetenschappelijk onderzoek naar een commercieel product
In de wetenschap dat er – ook op de internationale markt – potentieel in deze innovatieve toepassing zat, besloot Philip Forentrics op te starten. Philip: “Daarvoor klopte ik bij VLAIO aan voor innovatieve starterssteun. Naast een financiële bijdrage van 50.000 euro krijg je de begeleiding door een VLAIO bedrijfsadviseur. Voor ons was dat Bruno Vandecasteele. Hij gaf ons waardevolle feedback op onze plannen en met de hulp van de subsidie ontwikkelden we HemoVision tot een volwaardig commercieel product. In het voorjaar van 2024 hielden we Forentrics boven de doopfont. Ruben Moermans onze AI-expert die in 2021 via een valorisatietraject aan de KU Leuven bij ons startte, stapte mee in als zaakvoerder van Forentric.”
De federale politie van Brussel gebruikte de technologie als eerste in het werkveld. Dat stelde Philip en Ruben in staat om feedback uit de praktijk te verzamelen en HemoVision verder op punt te stellen. Philip: “Het waren de uitvoerige wetenschappelijke validatie en de transparantie van de methode die de politie overtuigde.”
“Een extra troef vormt de 3-dimensionele visualisatie in een augmented reality omgeving. Dat maakt het mogelijk om de oorsprong van de impact op de plaats delict heel duidelijk te laten zien. De automatische generatie van rapporten gecombineerd met fotomateriaal en analyses geven advocaten, rechters en juryleden inzichtelijk en objectief bewijsmateriaal.”
Het is natuurlijk een héél erg niche onderwerp (bloedspatpatroonanalyse), maar ik ben trots dat we vanuit VLAIO ook hier innovatie kunnen ondersteunen. Dat het resultaat ervan heel concreet het verschil maakt bij het oplossen van misdaden, is een plus voor mij
Internationaliseren in een nichemarkt
Nu is Forentrics klaar om met HemoVision de bloedspatpatroonanalyse internationaal te verbeteren. De interesse is groot. Momenteel lopen er onafhankelijke validatieonderzoeken in Canada, Duitsland, Australië en Nederland. VLAIO bedrijfsadviseur Bruno Vandecasteele bracht Forentrics in contact met Flanders Investment and Trade (FIT). Zo kregen ze toegang tot een internationaal congres voor forensisch onderzoekers, waar Philip HemoVision kan voorstellen.
De financiële steun van VLAIO zorgde voor een versnelling in de ontwikkeling van de technologie tot commercieel product. Dankzij de proactieve bijdrage van bedrijfsadviseur Bruno Vandecasteele maakte ik bovendien kennis met andere steunmaatregelen, zoals die van FIT.
En innovatie staat natuurlijk nooit stil. Forentrics blijft in de niche van forensisch onderzoek met AI en ziet daar nog nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Na de innovatieve starterssteun dient zich wellicht nog een ontwikkelingsproject aan. Philip is alvast lovend over de meerwaarde die de VLAIO steunmaatregelen Forentrics als startende onderneming opleverde. De financiële steun zorgde voor een versnelling van de ontwikkeling van de technologie tot een in de praktijk toepasbaar model. Dankzij de proactieve bijdrage van de bedrijfsadviseur maakte Philip bovendien kennis met andere steunmaatregelen, zoals die van FIT.