Blue Accelerator toonaangevend in onderzoek naar blauwe energie
Naast offshore windenergie zijn er binnen de sector van de blue energy heel wat ontwikkelingen op het vlak van golf- en getijdenenergie. Verschillende Vlaamse bedrijven spelen een prominente rol in deze groeisector en in de wetenschappelijke wereld is er heel wat basiskennis beschikbaar. Daarom ging in 2019 het project "Blue Accelerator" van start, met een trekkersrol voor Fabriek voor de Toekomst Blue Energy. In de Fabrieken voor de Toekomst staan topbedrijven, kennisinstellingen en overheid klaar om kennis te bundelen en testplatformen op internationaal niveau uit te bouwen. Bedrijven kunnen er nieuwe technologieën en baanbrekende toepassingen ontwikkelen. De Fabrieken voor de Toekomst worden beheerd door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen.
Het Blue Accelerator-project is een maritiem testplatform in het Belgisch deel van de Noordzee, 500 meter buiten de haven van Oostende. Dit nieuwe innovatie- en ontwikkelingsplatform doet dienst als een ‘living lab’ waar testen uitgevoerd worden in het kader van de uitbouw van Blue Energy projecten zoals offshore windenergie en golf- en getijdenenergie en de bredere blauwe economie. Voor efficiënt onderzoek naar innovatieve technologische ontwikkelingen vormt het een grote meerwaarde om deze te opschalen en uit te testen in real-life omstandigheden. Blue Accelerator werd ontwikkeld door POM West-Vlaanderen in samenwerking met UGENT, VIVES Hogeschool, VITO, Het Vlaams Instituut voor de Zee en TUA west.
Sinds september 2019 kunnen zowel bedrijven als kennisinstellingen testen uitvoeren. Het testplatform is een realisatie van het project Blue Accelerator, waarbij een ‘living lab’ op zee gecreëerd werd. Dit laat toe om in zeecondities innovatieprojecten te lanceren, met focus op golf, wind- en getijdenenergie en de bredere blauwe economie. Voorbeelden van mogelijke tests zijn het opwekken van golfenergie of corrosieonderzoek. Met dit testplatform versterken we onze positie als pionier op het terrein van blauwe energie.
Het Blue Accelerator-project wordt voor 1,5 miljoen euro gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), met cofinanciering van 735.400 euro door de Vlaamse overheid (Hermes-fonds Fonds voor Innoveren en Ondernemen?). De totale projectkost bedraagt 3,68 miljoen euro. Het testplatform werd uitgebouwd door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en wordt tot 2033 geëxploiteerd.