Contour Lab maakt de modewereld duurzamer en persoonlijker

Contour Lab gebruikt AI om het kledingadvies dat je in een fysieke winkel zou krijgen naar de online wereld te halen. Daarmee bouwt de start-up niet alleen een body-positive shopervaring op maat van elke consument, maar verkleint het ook het aantal retours en de modeafvalberg. Oprichter Christina Hadinoto hoopt zo de mentaliteit van de mode-industrie van binnenuit te veranderen. VLAIO steunde Contour Lab via innovatieve starterssteun en een kmo-groeisubsidie.  

Foto door Nanted Photography

Nood aan aangepaste styling

Contour Lab is opgericht vanuit een persoonlijke frustratie. “Ik ben 1m 53”, legt oprichter Christina uit, “Volgens de mode-industrie is dat een niet-standaard lichaamstype, waardoor ik moeilijkheden had om de juiste kleding te vinden.” Door haar ervaring als marketing en brand manager bij CKS leerde ze de kracht van bodytype-styling kennen. “Dat pasten wij toe in de winkels en trek ik nu door bij Contour Lab: We kijken naar de lichaamsvorm en uiterlijke kenmerken (huidtint, haar- en oogkleur) en reiken kledij aan die flatterend is voor dat figuur.” Tot nu toe was zo’n stijladvies onbekend in de online modewereld. Chistina: “Bij online shoppen valt het stijladvies van vertrouwd winkelpersoneel weg. Tijdens de lockdown ging ik op zoek naar een schaalbare digitale oplossing, maar die bleek niet te bestaan. Daarom besloot ik die zelf te creëren.” 

Bij online shoppen valt het stijladvies van vertrouwd winkelpersoneel weg. Tijdens de lockdown ging ik op zoek naar een schaalbare digitale oplossing om daaraan tegemoet te komen, maar die bleek niet te bestaan. Daarom besloot ik die zelf te creëren.

Christina Hadinoto
Oprichter Contour Lab

De ‘shopper first’ mentaliteit

Contour Lab biedt een softwareoplossing die de consument dichter bij de fysieke shopervaring brengt en die modebedrijven een ‘shopper first’ mentaliteit aanleert. “Vandaag wordt alles nog bepaald door trends en het slanke standaardfiguur, maar dat is niet hoe de hele populatie eruitziet”, gaat Christina verder, “Door vanuit de noden van het individu te vertrekken en hun lichaam te vieren, vergroten we de klanttevredenheid, verkleinen we de kans op retours - die erg vervuilend zijn - en bieden we modebedrijven de kans om beter in te spelen op de wensen van hun klanten.” 

Foto door Nanted Photography

De impact van 2 subsidies

Om deze AI te ontwikkelen had Christina nood aan kapitaal en kennis van software en innovatie. Ze kreeg het advies om de subsidies van VLAIO te bekijken. “Van Flanders DC kreeg ik een golden ticket waarmee ik rechtstreeks naar de finale pitch mocht voor de innovatieve starterssteun en ik dus zeer snel van deze boost kon genieten.” Met die subsidie kon Contour Lab de bouw van het ‘minimal viable product’ uitbesteden. “Daarna hebben we ook de kmo-groeisubsidie opgehaald om dat product te verbeteren, uit te breiden en te integreren bij meer en grotere klanten. We labelden de kledingstukken via AI in plaats van manueel. Het resultaat was een meer schaalbaar product. We evolueerden dankzij de kmo-groeisubsidie naar een goede product-market fit, met meer tractie en een meer matuur product.”  

Dankzij de VLAIO-steun bleef mijn eigen ‘skin in the game’ een verantwoord klein bedrag. Daarmee kan je de eerste tractie creëren waar externe investeerders op zitten te wachten én het levert je merk een grote visibiliteit en legitimiteit.

Christina Hadinoto
Oprichter Contour Lab

Bovendien brengt elke start-up grote persoonlijke risico’s mee. “Dankzij de VLAIO-steun bleef mijn eigen ‘skin in the game’ een verantwoord klein bedrag. Daarmee kan je de eerste tractie creëren waar investeerders op zitten te wachten,” vertelt Christina, “Bovendien levert de zegen van VLAIO je merk ook een grote visibiliteit en legitimiteit, die ons onder andere hielp om een samenwerking aan te gaan met Start It KBC en Imec.istart. Dat hadden we niet verwacht. Investeerders en partners weten dat ons werk door de handen van experts is gegaan en nemen ons sneller serieus.” 

Christina en co-founder Ilias Mansouri, foto door Leyla Hesna

Een geldbedrag van onschatbare waarde

Op de vraag ‘Zou je de VLAIO-subsidies aanraden aan andere ondernemers?’ antwoordt Christina volmondig ‘ja’: “Ik kijk heel tevreden terug op het hele proces. In beide trajecten werd ik begeleid door mensen met een grote kennis die steeds de juiste, kritische vragen stelden. Daardoor heb ik de dossiers ook volledig zelf kunnen schrijven, ondanks dat ik daar geen ervaring mee had.” Ze noemt de subsidies van VLAIO “een must voor elke innovatieve start-up” en is zelf nog lang niet klaar: “Op dit moment zijn we bezig met een grote fundraising, we zijn en blijven heel ambitieus!” 

Christina nam recent deel aan FINMIX. Via FINMIX biedt VLAIO de kans om je plan voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Ze beoordelen je business- en financieel plan en adviseren je over de meest aangewezen financieringsmix. Christina: “Mijn deelname aan FINMIX was een absolute meerwaarde. De voorbereiding wordt begeleid door een VLAIO-adviseur en doet je kritisch nadenken over alle business aspecten van je start-up. Het panel geeft goede inzichten over de verschillende soorten funding die in de huidige fase bij je bedrijf passen, en op welke zaken je best nog verder werkt. Je krijgt via het panel ook een connectie of ingang bij potentieel geïnteresseerde investeerders.” 

 

De kmo-groeisubsidie, ook iets voor jou? 

Contour Lab kreeg een kmo-groeisubsidie binnen het thema digitalisering. Geïnspireerd door de digitale transformatie van Contour Lab? Neem dan zeker een kijkje op de pagina's over de kmo-groeisubsidie.

Wil je weten of jouw digitale plannen in aanmerking komen voor de kmo-groeisubsidie? Check het snel.

 
 

Ook interesse in innovatieve starterssteun? 

Kleine, startende ondernemingen (< 2 jaar) met een innovatief idee kunnen via innovatieve starterssteun financiële steun en externe begeleiding en advies krijgen.

De nieuwe oproep staat open vanaf 3 januari 2024.