Datagedreven duurzaamheid
Europa vraagt met de Corporate Sustainability Reporting Directive (afgekort: CSRD) ondernemingen om alle relevante ESG-thema's (Environment, Social, Governance) transparant en gedetailleerd in kaart te brengen. Daarmee wil het stappen zetten om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden. Maar hoe begin je daar als onderneming aan? Welke data zijn relevant voor jouw duurzaamheidsrapport? Op die vragen biedt ResultX een antwoord met behulp van A.I. en VLAIO.
Andries Paesen, CEO ResultX: ”Korte pitch: wij hyperautomatiseren de duurzaamheidsrapportering. Veel bedrijven realiseren het zich (nog) niet, maar zowat 80% van de duurzaamheidsdata die ze nodig hebben voor hun CSRD zijn zogenaamde narratieve data. Dat zijn ongestructureerde gegevens die in teksten staan en die je dus allemaal zou moeten lezen en interpreteren. Data die je niet zomaar uit een database trekt en in een excelletje zet. Bovendien zijn die data ook doorheen een hele organisatie verspreid. Want het gaat niet uitsluitend over CO2-uitstoot en waterverbruik. Ook de veiligheid op de werkplek, je personeelsbeleid, de opleidingen die je voorziet, je klokkenluidersregeling,… al dat soort zaken maken deel uit van je duurzaamheidsverslag. En dat leidt ertoe dat bedrijven zowat 80% van hun tijd spenderen aan het zoeken naar en het schrijven van de juiste, meest relevante documenten.”
1200 Datapunten
Andries: “De wetgeving bestaat eigenlijk uit een lijst van 1200 datapunten waarvoor je dient aan te geven of en hoe je je er als onderneming toe verhoudt. Je moet m.a.w. al die stukjes tekst die je terugvindt, in pdf's, in documenten en systemen, op je intra- en internet matchen met een van die 1200 rijen in die Excel. Ga er maar aanstaan. En om die oefening nog leuker te maken, mag je dat werkje ook nog eens overdoen voor jouw leveranciers, eigenlijk voor jouw hele value chain. Dat kost veel tijd en veel geld.”
“ResultX ontstond vanuit het idee dat dat efficiënter moest kunnen. Met onze portal ontzorgen we bedrijven bij hun duurzaamheidsrapportering. De belangrijkste pijler daarin is onze document analyse. Via een hele reeks API-connecties connecteren we live met de diverse databronnen binnen een bedrijf: SharePoint, OneDrive, ERP-systemen, Dropbox, noem maar op. Met behulp van technologie - NLP, LLM, RAG … - screenen we die bedrijfsdata. Van elke zin, elke paragraaf herkennen we of ze relevante ESG-data bevat. Is dat het geval dan matchen we dat automatisch met de juiste rij van die 1200 datapunten. Kort samengevat leidt dit tot een geautomatiseerde dubbele materialiteitsanalyse, CSRD gap assessment en een altijd up to date duurzaamheidsrapport, op volledig auditeerbare wijze”
One-stop-shop voor rapportering
Andries: “Hetzelfde doen we voor jouw suppliers, die ook databronnen aan het platform kunnen koppelen. Onze technologie analyseert die informatie en speelt ze - na goedkeuring, en met één klik - door naar de bedrijven die moeten rapporteren. Zo passen we data van leveranciers automatisch in de rapportering van het CSRD-plichtig bedrijf in. De rapporten die ons platform levert zijn bovendien in een formaat dat meteen auditeerbaar is. Daarvoor zaten we samen met bedrijfsrevisoren.”
“Je krijgt ook samenvattingen en ESG-rapporten per topic. Die kan je meteen voorleggen aan je stakeholders, je bank, klanten die erom vragen. Je kunt dan ook meteen doorklikken op die bronreferenties en dan opent het toepasselijke document en zie je uit welk stukje tekst die data komen. Bedrijven beschikken vaak over meer informatie dan ze zelf beseffen. We halen bijvoorbeeld heel wat relevante info uit arbeidsregelementen en payrollinformatie.”
Tijdsinversie
Andries: “In essentie draaien we het tijdsgebruik voor de rapportering om: terwijl je zonder ons platform tot 80% van je tijd steekt in het zoeken naar de relevante informatie, kunnen wij dat naar maximaal 20% terugbrengen. En dat betekent dat je de gewonnen tijd kan gebruiken om duurzaamheidsacties te implementeren. Want bovenop onze rapporteringstool leggen we een draft- en searchengine. Daarmee kan je je data ‘op zijn Google’s’ bevragen en ontdekken waar er voor jouw bedrijf of organisatie nog ruimte voor verbetering is: Wat doen we nu eigenlijk allemaal om onze CO2 te beperken? Hoe evolueert ons waterverbruik over de laatste 5 jaar? …”
“Want laten we een kat een kat noemen, veel ondernemingen gaan voor hun rapportering in zee met hele dure consultants. Die nemen tot 9 maanden de tijd om zo’n ESG-rapport uit te werken. En behalve voor de auditor verdwijnt dat in een schuif. Er gebeurt niets mee. En ook, dat rapport dat je inlevert in december, baseert zich op een ‘snapshot’ van gegevens, nieuwe policies en initiatieven kunnen niet meteen worden meegenomen in het duurzaamheidsrapport van dat jaar. Terwijl met ons platform je rapport steeds up-to-date is omdat het de acties die je onderneemt in realtime verwerkt.
De kracht van netwerken
Die heldere benefits ontgingen ook Marc Beenders, Community Manager LRM, niet toen hij ResultX op Supernova ontmoette. Hij bracht hen onmiddellijk in contact met VLAIO bedrijfsadviseur Anke Albregts. En via haar leerden ze de innovatieve starterssteun van VLAIO kennen. Ondersteund door accelerator Startit@kbc dienden ze een dossier in en ontvingen naast de subsidie ook begeleiding van bedrijfsadviseur Cédric Smet.
Andries: “Op die manier hebben we snelheid kunnen nemen, want nu zijn we bezig met een ontwikkelingsproject om ons platform robuuster te maken. Wat je voor honderd bedrijven kan, wil je ook voor duizend of tienduizend bedrijven tegelijk kunnen. Dus we zijn daar serieus aan het schalen. Tegelijkertijd breiden we de taalagnosticiteit uit, zodat ons systeem nog beter werkt in andere talen. En ook ons team groeit volop mee. In de komende maanden groeien we naar negen à tien mensen. Samen met PXL en UHasselt willen we verder technologisch onderzoek doen.”
“Op datzelfde Supernova event bracht Anke ons ook nog in contact met Maaike Van Overmeire van Enterprise Europe Network (EEN). Dat netwerk ondersteunt en adviseert kmo’s die op zoek zijn naar technologische en/of economische samenwerking in Europa. Zij bracht ons in contact met een Spaans bedrijf dat geïnteresseerd is om een piloot met ons uit te voeren. We hebben ook projecten lopen in Nederland en we zijn ook aan het kijken om in Duitsland iets op te starten. Visibiliteit in het buitenland is belangrijk voor ons. Die CRSD-wetgeving is tenslotte Europees, te mooi om die kansen te laten liggen..”
ResultX kwam tenslotte ook in contact met ondernemer-investeerder Joris Ide, via cofounder Simon. Ze vonden hem bereid om 1,2 miljoen EUR te investeren.
Andries: "Hij had natuurlijk bij de bedrijven in zijn portefeuille de problemen rond duurzaamheidsrapportering ervaren en zocht een oplossing. Onze oplossing kon hem overtuigen en nu is het de intentie om die volop te implementeren binnen de bedrijven die hij overziet en die kwalificeren voor rapportage."