De Gravity behandelbank van SpineTechnics verlicht het werk van osteopaten.

Om een specifieke behandeling van patiënten met lage rugklachten op een veilige en correcte wijze uit te voeren, moet je als therapeut groot en sterk genoeg zijn. Niet vanzelfsprekend met de vervrouwelijking en veroudering van de beroepsgroep en de zwaarder gewichtstoename bij de patiënten. Met hun bedrijf SpineTechnics zochten en vonden osteopaat Bart Verellen en ondernemer Patrick Boks een oplossing die ze ‘Gravity’ doopten.

Lumbal lift 

Bart Verellen is al twintig jaar osteopaat en staat aan het hoofd van een grote osteopathiepraktijk. “Een lumbal lift is een specifieke behandeling voor patiënten met lage rugklachten, vertelt hij. Door de patiënt op een bepaalde manier op te heffen, laat je de zwaartekracht zijn werk doen en normaliseer of “ kraak” je de onderste ruggenwervels, precies daar waar de blokkering zit. Maar dat is erg belastend voor de osteopaat (therapeut), en nagenoeg onmogelijk als je zelf klein van gestalte bent of een zware of grote patiënt behandelt. Het gebeurde vaak dat ik collega’s moest helpen bij zo’n lumbal lift. Niet omdat ze niet wisten wat ze moesten doen, maar omdat ze zelf fysiek die beweging niet konden uitvoeren.” 

“Betere manieren om zo’n lumbal lift uit te voeren, bestonden niet. Behandeltafels zijn er genoeg. In België hebben we hele goede firma’s. Maar de tafel die we zochten, vind je niet in hun gamma. Behandeltafels zijn bovendien erg duur. Voor een kwalitatieve tafel betaal je al snel zeven- tot tienduizend euro. Kies je voor een goedkoper exemplaar? Tja, dan is die al na een paar jaar versleten en gelukkiger word je daar als therapeut ook niet van. Ik wilde goede, betaalbare banken in mijn praktijk én één waarmee we een lumbal lift konden uitvoeren. Die moest ik dus zelf ontwikkelen.” 

“En daar kon ik Bart bij helpen,” vult Patrick Boks aan. “Ik ben zelf al jaren rugpatiënt en ken Bart al zeker vijftien jaar. Als ondernemer met een eigen bedrijf in de metaalsector kwam mijn kennis en ervaring qua bedrijfsvoering, financiën en het opstellen van een productielijn van pas. Bart is het genie, de bedenker van Gravity. Ik zorg ervoor dat alles financieel en structureel in goede banen loopt. Als vennoten in SpineTechnics zijn we complementair.” 

Van idee over prototype naar commercialisering 

Bart: “In 2018 nam ik contact op met VLAIO. Ik mocht mijn idee pitchen in het kader van een innovatieproject bij Mobilab. Zonder veel verwachtingen stuurde ik mijn mailtje op een vrijdagmiddag door. Groot was mijn verbazing toen ik bijna meteen telefoon kreeg van Kristine Debruyne, VLAIO bedrijfsadviseur gespecialiseerd in Health & Care. 

Op dat moment kon ik niet veel meer dan wijzen op de medische noodzaak van zo’n bank: wat osteopaten ermee konden doen en welke patiënten ze ermee behandelen. Van een business- of financieel plan had ik nauwelijks kaas gegeten. De hulp van Patrick kwam dus als geroepen.” 

We voeren onze eigen koers en beslisten om ons subsidiedossier zelf te schrijven. Ons dossier werd meteen goedgekeurd. Fantastisch, want hoewel dat plan al gerijpt was in onze eigen hoofden, hadden we op dat moment nog niks op papier staan.

Bart Verellen
zaakvoerder SpineTechnics

Patrick: “Het idee was embryonaal. Hoe moesten we zo’n bank realiseren? Zo’n idee moet je natuurlijk volledig met testen en resultaten onderbouwen. Gelukkig konden we daarvoor een beroep doen op het Mobilab van de Thomas More-hogeschool hier in Geel. Daar beschikken ze over materiaal om bodyscans te maken en om bewegingen te analyseren. Hoe snel en van hoe hoog moet iemand ‘vallen’ om een effectieve lumbal lift te krijgen? De informatie uit die testen gebruikten we om de Gravity-bank te bouwen en ons eerste prototype vorm te geven.” 

“Dat eerste prototype hebben we intussen. Alle testen wijzen uit dat onze behandelbank werkt. Sinds februari 2022 testen we ze op verschillende plaatsen in de praktijk uit. Gebaseerd op de ervaringen en feedback van gezondheidswerkers vijlen we nu de laatste hoeken en kantjes bij. We verwachten dat we tegen de tweede helft van 2023 onze bank op de markt kunnen brengen.” 

Bart: “Ook in mijn praktijk gebruiken we de Gravity bank. Zo ervaar ik tijdens de behandelingen zelf of er nog kan geoptimaliseerd worden. Je wil toch dat jouw product tot in de kleinste details aan je verwachtingen voldoet.” 

“Tijdens het ontwikkelingsproces bedachten we nog andere mogelijkheden. Misschien kunnen we daar in de toekomst mee verder, maar eerst focussen we ons op de Gravity. Als die haar weg gevonden heeft, kijken we wel verder.” 

Een gezonde kmo uitbouwen…en meer 

Patrick: “We zijn klaar om met SpineTechnics een plaats in de markt te veroveren met de Gravity als het neusje van de zalm. En daarvoor hebben we veel aan Kristine te danken. Zij heeft ons begeleid en ons regelmatig met de neus op de feiten gedrukt. Ze denkt proactief met ons mee en is echt begaan met ons product én met ons als ondernemers. Een dikke merci daarvoor.” 

We verdienen met onze Gravity een plaats in de markt. Daarvoor hebben we veel aan Kristine te danken. Zij heeft ons begeleid en ons regelmatig met de neus op de feiten gedrukt.

Patrick Boks
Co-founder SpineTechnics

Bart: “De financiële steun van VLAIO heeft er ook voor gezorgd dat we ons onderzoek konden doen, dat we een bank konden ontwikkelen waar we volledig achter staan. Onze website is net operationeel, en in Turnhout richtten we een “Experience”center in waar je de bank kan uittesten. Ook in mijn praktijk kunnen osteopaten zelf ervaren wat het is om iemand met de Gravity te behandelen, of als patiënt kan je de behandeling ondergaan en het effect ervan ervaren.” 

Als projectadviseur bij VLAIO was het fijn om te zien hoe een osteopaat en ondernemer mekaar vonden en het samen aandurfden om een behandeltafel met lumbal lift te ontwikkelen. Het resultaat mag er absoluut zijn en we wensen Spinetechnics vanuit VLAIO veel succes bij de commercialisatie van hun product.

Patricia Menten
Projectadviseur VLAIO