Een nieuw digitaal platform rond jongdementie
Orion, het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen, ontwikkelde dankzij een PIO-project het digitaal platform Jongdementie.be. Dat moet niet alleen personen met deze diagnose ondersteunen, maar ook hun mantelzorgers en hulpverleners. Met de ambitie om zowel levenskwaliteit als zorg te optimaliseren.
De voornaamste kerntaak van Orion is het opleiden, coachen, ondersteunen en helpen van professionals in de zorg, met name voor mensen met dementie en hun naasten. Dat betekent niet alleen dat Orion veel opleidingen en coaching-trajecten aanbiedt, maar ook heel veel projectwerk met de doelgroep zelf doet: zowel mensen met (jong)dementie als mantelzorgers en familieleden. “Daarnaast zetten we heel sterk in op beeldvorming en sensibilisering”, aldus Anouck De Bruijn, coördinator van Orion. “Omdat we een positief maar correct beeld rond (jong)dementie in de samenleving heel belangrijk vinden.”
Volledig Vlaams
Hoe digitaal platform Jongdementie.be in dat plaatje past, willen we dan ook graag weten. Maar eerst en vooral: wat het concreet inhoudt. “Jongdementie.be is het eerste uitgebreide platform rond dementie op jonge leeftijd in Vlaanderen. Met als doelgroep mensen met jongdementie, mantelzorgers en professionals. Het werd bovendien ontwikkeld op basis van bevragingen van en interviews met al die doelgroepen.
“Er bestond met Jongdement.info weliswaar al een website, maar die was heel statisch en bovendien gemaakt met Nederlandse partners. Jongdementie.be is daarentegen volledig Vlaams en zoals gezegd van a tot z met de doelgroepen uitgewerkt – vandaar dat de ontwikkeling ook de nodige tijd in beslag heeft genomen.”
Heel veel versnippering
“De nood aan een volledig nieuwe website was meervoudig”, gaat ze verder. “We stelden vast dat veel mantelzorgers naar Jongdement.info surften om het op die manier over te nemen van de persoon met jongdementie, die dat vaak te moeilijk of confronterend vond. Verder bleek dat heel veel professionals nood hadden aan een bundeling van knowhow, omdat er weliswaar enorm veel informatie bestond, maar ook heel veel versnippering – onder meer door de regionale aanpak. Er was met andere woorden nood aan een goed onderbouwd, alles samenbrengend én interactief platform. Eenmaal we dat hadden vastgesteld, hebben we voor financiële ondersteuning een aanvraag bij PIO ingediend. PIO heeft de helft van ontwikkelingskost van het platform gefinancierd, wat voor een expertisecentrum dat die middelen zelf niet heeft een levensbelangrijke stap was.”
Grote sprong voorwaarts
Anouck benadrukt dat PIO daarnaast ook inhoudelijk sterk ondersteunde. “We hadden al heel veel interviews gedaan en een voortraject doorlopen, omdat het project in onze ogen en vanuit onze ervaring vrij duidelijk was. Toch zei PIO dat we eerst een stap moesten terugzetten, om op die manier écht tot iets innovatief te kunnen komen: een platform dat in alle opzichten perfect tegemoet zou komen aan de noden van de verschillende doelgroepen of eindgebruikers. Mijn eerste reflex was dat hun voorstel een stap achteruit inhield, maar het bleek gewoon een grote sprong voorwaarts! Want met een – eveneens door PIO gefinancierde – externe consultant hebben we een volledig nieuw voortraject op poten gezet met verschillende werkgroepen en betrokkenen. Daar zijn onder meer nieuwe features uit gekomen waar we nog niet aan hadden gedacht. PIO heeft er dus voor gezorgd dat we kritisch uit ons eigen denkpatroon zijn gestapt, met grote meerwaarde tot gevolg.”
PIO heeft ervoor gezorgd dat we kritisch uit ons eigen denkpatroon zijn gestapt, met grote meerwaarde tot gevolg.
Verder dromen
Jongdementie.be is nu een feit, maar klaar is het werk nooit. “Het zal altijd een work in progress blijven, daar heb ik me intussen bij neergelegd”, lacht Anouck. “Nu, het staat online, dus de grootste informatiebrok is beschikbaar, en het platform komt sterk tegemoet aan heel veel noden. Maar we dromen verder en blijven feedback verzamelen van mensen met jongdementie, mantelzorgers en professionals. Die nemen we op in een to-dolijst waar we dit jaar mee aan de slag gaan. Zo is er een optie om het platform uit te breiden naar dementie op oudere leeftijd. Maar in de eerste plaats willen we dat het platform goed blijft werken en inhoudelijk duurzaam is.”
Meer weten?
Ontdek het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten en bekijk alle PIO-projecten in onze portfolio. Interesse in een PIO-project? Neem deel aan de PIO-oproep tot en met 20 maart 2025.