Een nieuwe golf van duurzaamheid bij Agref dankzij de VLAIO waterscan

Om beton te produceren, is water nodig. Veel water, zo bleek uit de VLAIO waterscan die de Wetterse betonspecialist Agref liet uitvoeren. De resultaten van de scan zorgden voor een stroomversnelling op vlak van duurzaamheidsinvesteringen: het bedrijf installeerde een extra opvangtank voor hemelwater en onderzoekt betere manieren om gezuiverd spoelwater te hergebruiken in haar bedrijfsprocessen. 

100 m³ leidingwater, 1.190 m³ hemelwater en 624 m³ grondwater

Agref nv is actief in de betonsector en vervaardigt architectonisch beton en betonelementen, denk hierbij bijvoorbeeld aan balkons en terrassen, luifels, trappen of zitbanken. Zaakvoerder Martin De Witte: “Een toename in bedrijfsactiviteiten brengt extra waterverbruik met zich mee. Door een VLAIO waterscan te laten doen wilden we hierop anticiperen. De productie van architectonische betonoplossingen – onze core business – vraagt immers om heel veel water. De waterscan bood ons de kans om het waterverbruik van ons bedrijf kritisch te evalueren.” 

De waterscan wordt niet uitgevoerd door VLAIO zelf, maar door een van de erkende dienstverleners. Agref deed hiervoor beroep op waterconsultancy bedrijf Water Experts. Water Experts vroeg eerst de nodige data op: waterfacturen, een siteplan, hoeveel hemelwater opgevangen kon worden, ... . Daarna gingen ze ter plaatse om een goed idee van het waterverbruik te krijgen. Na het sitebezoek verwerkte Water Experts alles in een rapport. Martin: “De resultaten waren een openbaring. Jaarlijks verbruiken we bij Agref zo’n 100 m³ leidingwater, 1.190 m³ hemelwater en 624 m³ - 600.000 liter – opgepompt grondwater. De grootste verbruikers waren uiteraard de betonproductieprocessen: 510 m³ voor betonopname, 600 m³ voor het uitwassen van beton, 580 m³ voor het reinigen van betonmengers. Maar we verbruikten ook zo’n 224 m³ voor huishoudelijk gebruik. Dat is niet niks. Vooral van de hoeveelheid opgepompt water schrok ik zelf. Dat moest anders en beter kunnen.” 

De resultaten van de waterscan waren een openbaring. Jaarlijks verbruiken we zo’n 100 m³ leidingwater, 1.190 m³ hemelwater en 624 m³ opgepompt grondwater. Vooral van de hoeveelheid opgepompt water schrok ik zelf. Dat moest anders en beter kunnen.

Martin De Witte
Zaakvoerder Agref

Geen grondwater meer oppompen

Een eerste stap om minder grondwater te moeten oppompen, was de installatie van een extra watertank om hemelwater mee op te vangen. Martin De Witte: “Elke druppel telt, en als we dankzij de investering in een nieuwe watertank minder moeten putten uit de grondwaterreserves, draagt dat bij tot onze missie om steeds duurzamer en meer zelfvoorzienend te worden. Dus installeerden we een extra tank van 100 m³. We vangen nu alles samen 160 m³ hemelwater op. Tegen het einde van volgend jaar evalueren we ons hemelwaterverbruik – we streven ernaar om helemaal geen grondwater meer te moeten oppompen.” 

Zuiveren van afvalwater

“Daarnaast wilden we niet alleen ons waterverbruik verminderen, ook de kwaliteit van ons afvalwater moest er zo op vooruitgaan dat we het opnieuw konden gebruiken. Niet voor de productie van beton – zo ver zijn we nog niet – maar wel voor het reinigen van ons materieel.”

“Het afvalwater van onze betonproductie wordt nu al zeer sterk gezuiverd: eerst halen we er de grote cementdeeltjes uit, dan de kleinere. Wat overblijft, wordt door een pers geduwd, zodat we ook de allerfijnste cementresten uit het water kunnen zeven. De ‘cementkoek’ wordt afgevoerd en het water gaat zuiver naar onze vijver. We onderzoeken nu of we dat water kunnen gebruiken als spoelwater, in de plaats van regenwater. Hiervoor ontvingen we dankzij de waterscan concrete suggesties over welke combinatie aan waterzuiveringstechnieken hiervoor het meest geschikt is en hoeveel we hier concreet mee kunnen besparen.”

Daarnaast gaf Water Experts nog tal van andere suggesties om water te besparen, gaande van het verbeteren van de aanhechting van vers beton, het zuiveren van grijs water en diverse manieren om water in onze processen te hergebruiken. 

Het is een proces van leren en verbeteren. We zijn vastbesloten om een voorbeeld te zijn in onze sector en onze impact op het milieu te minimaliseren.

Martin De Witte
Zaakvoerder Agref

Zelfvoorzienend in water en energie

Martin De Witte: “Behalve water zetten we ook op andere duurzaamheidsaspecten in. We hechten veel belang aan milieu en zetten grote stappen in de richting van vergroening en zelfvoorziening. Met onze zonnepanelen wekken we meer energie op dan we op dit moment verbruiken, dus onderzoeken we ook of een investering in een batterijpark interessant is.”

Met de implementatie van de resultaten uit de waterscan toont Agref aan dat duurzaamheid, bedrijfsefficiëntie en kostenbesparingen hand in hand kunnen gaan. "Het is een proces van voortdurend leren en verbeteren," concludeert Martin De Witte. "We zijn vastbesloten om een voorbeeld te zijn in onze sector en onze impact op het milieu te minimaliseren." 

 

Meer weten over duurzaam watergebruik?

Welke acties neem je om binnen jouw bedrijf water te besparen, afvalwater te hergebruiken of zelf je water te zuiveren? Laat je informeren en inspireren op vlaio.be/duurzaamwatergebruik.