Enprove: Vrouwelijke drive drijft duurzame energie
“Energieaudits zijn een goede zaak, maar schieten vaak tekort,” vindt An Beazar. Tien jaar geleden begon ze vanop haar zolderkamer aan de ontwikkeling van een continu meetsysteem voor het verbruik van bedrijven. Als vrouwelijke ondernemer botst ze wel eens op unieke uitdagingen.
Permanente opvolging voor duurzaam verbruik
“Enprove is 13 jaar geleden gestart vanuit de ambitie om iets te doen aan de opwarming van het klimaat”, vertelt An. “Vroeger werkte ik voor een bedrijf dat energieaudits verzorgde, maar ik merkte dat er nog veel besparingsopportuniteiten onbenut bleven. Er moesten toch mogelijkheden zijn om het beter te doen en dat te schalen?” An ging aan de slag om dataverzamelingssoftware te ontwikkelen die zelf aan de alarmbel trekt bij opportuniteiten. “Met die datastroom maken we industriële machines, die in essentie black boxes zijn, inzichtelijk. Wij zijn de trigger die bedrijven laat weten dat er een opportuniteit is om te besparen, door een onderhoud, reparatie of ruimtelijke verandering.”
“Met onze software maken we machines, die in essentie black boxes zijn, meer inzichtelijk. Wij zijn de trigger die bedrijven laat weten dat er een opportuniteit is om te besparen.”
VLAIO speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Enprove-software, de Enelyzer. “VLAIO kwam op mijn radar door onze samenwerking met de UGent”, gaat An verder, “VLAIO heeft onze leerschool gefinancierd. Dankzij hun innovatiesteun konden we onze onderzoeksfase uitbouwen, die anders onbetaald zou zijn. We plaatsten meters bij bedrijven en de Gentse ingenieurs leerden ons die data interpreteren en verwerken.” Zo ontdekten ze bijvoorbeeld dat ze met de juiste data koellekken kunnen opsporen, wat bedrijven helpt om minder broeikasgassen uit te stoten.
VLAIO steun
Enprove kreeg VLAIO steun via een kmo-groeisubsidie, een ontwikkelingsproject en een haalbaarheidsstudie.
Het vrouwelijk verwachtingspatroon
An vertelt dat niet alleen het onderzoek, maar ook haar gender soms een uitdaging bleek. “Er zijn in het algemeen wel veel vrouwelijke ondernemers, maar die vind je minder in deze industriële sector. Ik blijf de vreemde eend in de bijt en word daar willens nillens mee geconfronteerd.” Dat merkt ze vooral aan de verrassing die mensen tonen. “Ze bellen en denken meteen dat ze de secretaresse aan de lijn hebben.”
Mensen zijn vaak verrast door vrouwelijke ondernemers, want ze zitten nog met vooroordelen en een bepaald verwachtingspatroon. Ze bellen en denken meteen dat ze de secretaresse aan de lijn hebben.
“Op een meeting ging het bijvoorbeeld meer over mijn uiterlijk dan de zakelijke conclusies, want ze hadden mijn rapport niet eens gelezen. Dat zijn gelukkig uitzonderingen, maar een man zou dat nooit meemaken”, legt An uit. Dat merkte ze vooral toen ze met een mannelijke vennoot in zee ging: “Hij kon zich veel makkelijker integreren, omdat een man in die omgeving veel herkenbaarder was voor klanten en investeerders.” Door dat verwachtingspatroon moest An steeds de vertaalslag maken van de genuanceerde aanpak die ze als vrouw gewend was, naar de taal die deze mannenwereld verwachtte.
De kracht van verandering
Na 13 jaar in het vak merkt An dat de tijden veranderen. “De oudere generatie, die meer vastzit in dat rollenpatroon, verdwijnt stilaan uit het bedrijfsleven. Ze zien hun (klein)dochters ook meer autoriteit krijgen, waardoor de mindset verandert. Die trend zie je ook in het brede bedrijfsleven en valt niet meer te stoppen.” Daarom raadt ze andere vrouwen aan om zich bewust te zijn van het imposter-syndroom dat vaak voorkomt en in zichzelf te geloven: “Geef niet op. Je bent meestal competenter dan je denkt en een fout staat niet gelijk aan persoonlijk falen.”
Je bent meestal competenter dan je denkt en een fout staat niet gelijk aan persoonlijk falen.
Verder stelt An vast dat de klimaatproblematiek meer en meer aandacht krijgt. De energiecrisis met de hoge prijzen en schaarste heeft daar ook toe bijgedragen. Bedrijven herbekijken hun installaties en verbruiksgewoonten. Dat bewustzijn is een goede zaak voor het klimaat.” Doordat het energiethema nu ook op de strategische agenda staat van de bedrijven, voelt Enprove echt tractie. “We lijken echt aan de start te staan van een groeisprong”, knikt An, “De voorbije jaren hebben we veel ervaring opgebouwd, waardoor we goed gewapend zijn voor die evolutie.” Enprove is helemaal klaar voor de toekomst.
8 maart: Internationale Vrouwendag!
Op 8 maart vieren we alle vrouwen over de hele wereld. Het thema van de Internationale Vrouwendag 2023 is #EmbraceEquity. VLAIO zet vrouwelijke ondernemers in de bloemetjes.
WOMED Award
Markant vzw, UNIZO en VLAIO bekronen vrouwelijk ondernemerstalent door de jaarlijkse WOMED Award. Op 8 maart worden de Onderneemster én de Belofte van het Jaar gekroond tijdens een live show.