Erwtenmelk is goed voor elk
Een overvolle koelkast
Dat de coronacrisis ook creatieve en innovatieve vruchten afwierp, was voor VLAIO al langer duidelijk. Ook de kiem van Tiptoh ontsproot in deze periode. In de zee van tijd die vrijkwam, kroop Louis Curtil (co-founder Tiptoh) achter de kookpotten en maakte hij plantaardige melk op basis van amandelen. Louis: “Ik ben kinesist van opleiding en zowel onze gezondheid als het klimaat houden mij bezig. Gefrustreerd dat er te weinig amandelen in amandelmelk zitten, besloot ik het zelf te maken. Op een bepaald moment zat onze koelkast zo vol dat mijn vriendin voorstelde om de inhoud te verkopen. En zo geschiedde.”
Om te bekijken of zijn idee wel haalbaar was, vroeg Louis raad aan zijn schoonbroer Arnaud Muylaert (co-founder Tiptoh) die als handelsingenieur afstudeerde. Het werd al snel duidelijk dat zijn plan niet erg realistisch was. Louis: “Er is een reden waarom er zo weinig amandelen in amandelmelk zitten. Het is gewoon te duur.”
Erwt met potentieel
Na een marktonderzoek, stootten Arnaud en Louis op de erwt. Louis: “We ontdekten een producent van erwtendrankjes in de Verenigde Staten en zijn zo de mogelijkheden van deze peulvrucht verder beginnen uitvlooien. Al snel bleek dit een zeer interessante grondstof te zijn: het is heel voedzaam. Je bereikt er dezelfde voedingswaarden mee als koemelk. Bovendien zitten er geen van de veertien grote allergenen of intoleranties in. Het leent zich dus tot een neutraal ingrediënt om in veel gerechten te gebruiken. Ook de balans tussen voedzaamheid en klimaatimpact zit zeer goed. De erwt heeft veel minder water nodig dan de amandel en onze erwten komen uit het noorden van Frankrijk. In de toekomst hopelijk uit België.”
Arnaud en Louis zijn een mooi voorbeeld van een typische foodstarter, ze hebben Tiptoh opgezet vanuit hun engagement om meer duurzame voeding op de markt te krijgen en zochten naar een alternatief voor melk. Het zijn zeer leergierige ondernemers die altijd open staan voor feedback, een droom om mee te werken.
Vraagtekens wegwerken
Louis: “Aangezien we zelf geen achtergrond als wetenschapper hebben, zochten we hulp om een kwalitatief product tot stand te brengen. Er moesten ook nog wel wat vraagtekens weggewerkt worden: hoe garanderen we de oplosbaarheid? Welke technieken moeten we toepassen om de bitterheid te verminderen? Hoe zorgen we voor voldoende schuim? Allemaal zaken die we tijdens ons VLAIO ontwikkelingsproject uitzochten. Daarvoor werkten we samen met Foodlab Proef.”
“Intussen is ons project afgerond en hebben we naast de originele versie nog twee varianten in de winkelrekken liggen: een chocoladevariant en een ongezoete, neutrale variant die ideaal is om mee te koken en bijvoorbeeld bechamelsaus te maken. Zonder de VLAIO-steun hadden we hier niet gestaan. De subsidie heeft er bovendien voor gezorgd dat we het vertrouwen kregen van andere mensen. Via een Winwinlening konden we 50.000 euro ophalen bij vrienden en familie. Dat was dubbel zoveel als we voor ogen hadden. We waren overdonderd van hoeveel mensen bereid waren te investeren in Tiptoh.”
Arnaud: “VLAIO bedrijfsadviseur Katie Van den Bulck begeleidde ons naar de aanvraag en Iris Detavernier hielp ons met het financieringsluik. Over beiden hebben we niets dan lovende woorden. Katie zorgde ervoor dat de kwaliteit van wat we op papier hebben gezet, heel hoog was. Aan zo’n subsidieaanvraag gaan toch wel wat versies vooraf. We kregen daarvoor veel input van Katie. Telkens haalde ze er nog zoveel uit. Ze pushte ons altijd naar een betere versie.”
Wat Arnaud en Louis enorm typeert en siert als ondernemer is dat ze heel coachable zijn en gretig naar input van experten. Tijdens de voorbereiding van FINMIX waren ze nooit te beroerd om met onze tips aan de slag te gaan ook al impliceerde dit dat ze hun plannen meermaals moesten bijwerken, soms tot in de late uurtjes. Het resulteerde in een perfecte pitch en zeer lovende feedback van de aanwezige financieringsexperten. Met een dergelijke mentaliteit en ingesteldheid zijn ze een schoolvoorbeeld voor andere startups.
Financieringsdeuren openen na FINMIX
In hun zoektocht naar bijkomende financiering nam Tiptoh deel aan de FINMIX Food panelsessie die VLAIO begin 2022 in samenwerking met Flanders’ FOOD organiseerde. Arnaud: “Voor ons was dit een opportuniteit om ons business en financieel plan eens stevig op te schonen en opnieuw vorm te geven. Onze eerste versie was vrij eenvoudig, Iris pushte en challengede ons naar een veel completer bestand. Daar zijn we haar nu echt dankbaar voor want investeerders en banken hebben nu een veel beter zicht op onze case en dat heeft deuren geopend.”
De FINMIX Food panelsessie gaf beloftevolle, startende ondernemingen op een heel directe manier inkijk in hoe ze in het landschap van investeerders en andere financierders moeten navigeren. Tiptoh legde hierbij de lat meteen juist en kon een investeerder in het panel overtuigen om verder met hen in zee te gaan. We kijken dan ook erg uit naar het verdere resultaat van hun samenwerking.
“FINMIX kan je beschouwen als een dry run, een eerste pitch voor financierders. De feedback die we kregen, was zeer waardevol en voor ons werd het zo ook duidelijker welke richting we uit wilden en konden. Je leert ook dat je naar de bank – die vooral naar je terugbetalingscapaciteit kijkt - een ander verhaal moet brengen dan naar een investeerder die focust op je groeipotentieel.”
“Uit FINMIX zijn ook enkele vervolgmeetings voortgekomen die uiteindelijk tot financiering hebben geleid. Via een vooraanstaande impactinvesteerder hebben we funding kunnen ophalen en daardoor kregen we ook de goedkeuring voor een startlening bij PMV/z.”
“Ook dankzij Flanders’ FOOD hebben we nadien ons project nogmaals voor een reeks investeerders mogen pitchen bij BioeconomyVentures. Er zijn met andere woorden veel vruchtbare connecties vooruitgekomen uit deze FINMIX-deelname die onze verdere groei mee mogelijk maken.”
Ook nood aan een verhelderende kijk op jouw financieringsmogelijkheden?
FINMIX biedt je de mogelijkheid om je plan voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Zij beoordelen je business- en financieel plan en adviseren je over de meest aangewezen financieringsmix.