Hippo DX innoveert met allergietest die sneller, goedkoper en accurater is
Geen tijd te verliezen
“Toen ik als neus-, keel- en oorarts begon in een klein ziekenhuis in Vilvoorde, kreeg ik de boodschap dat ik patiënten vooral snel moest diagnosticeren om de wachtzaal niet te laten uitpuilen”, vertelt Senne Gorris. “Er was geen verpleegster die mij kon assisteren en dus moest ik alle handelingen zelf uitvoeren. Het probleem bij allergieën is dat er heel wat verschillende symptomen zijn. Om zeker te zijn, moet je dus een allergietest uitvoeren. Ik kreeg de duidelijke instructie om in dat geval altijd te kiezen voor een bloedtest omdat er geen tijd was om een huidpriktest af te nemen.”
Inefficiënt en niet altijd accuraat
Vandaag zijn er twee manieren om patiënten te testen op allergieën: een huidpriktest en een bloedtest. Senne Gorris legt uit: “Bij de eerste maakt de arts kleine krasjes op de voorarm van de patiënt waarin vervolgens verschillende allergeendruppeltjes worden aangebracht. Als er na vijftien minuten een bultje, jeuk en roodheid ontstaat, betekent het dat de patiënt reageert en dus waarschijnlijk allergisch is voor dat bepaald allergeen. De huidpriktest is relatief goedkoop en overal uit te voeren, maar neemt tijd in beslag en de kwaliteit van het resultaat varieert. Bloed afnemen gaat sneller en is dus de meest gekozen optie, maar je kent het resultaat niet meteen, en het is duurder.”
“Ik was ervan overtuigd dat een allergietest sneller, efficiënter en goedkoper moest kunnen. Met de SPAT wordt dit binnenkort werkelijkheid voor dokters en ziekenhuizen wereldwijd.”
SPAT: De eerste geautomatiseerde huidpriktest
Samen met ingenieur Wim Hofkens en software specialist Peter De Roovere ging Senne Gorris op zoek naar een manier om de huidprik sneller, goedkoper en accurater te maken. In 2020 ontwikkelden ze het eerste prototype van de Skin Prick Automated Test, of kortweg SPAT. “Het toestel maakt binnen tien seconden twaalf prikjes met allergenen op de voorarm van de patiënt. Vervolgens maakt het in twee seconden 32 foto’s om te controleren voor welke stoffen de patiënt allergisch is. Omdat alle prikjes telkens met exact dezelfde kracht en dezelfde hoeveelheid allergeen worden uitgevoerd, zijn de resultaten heel consistent en accuraat. De test is bovendien erg snel en goedkoop.”
Op zoek naar partners
Voor de ontwikkeling van het toestel gingen ze op zoek naar partners: “We hadden snel door dat we hulp nodig hadden om ons innovatief toestel verder te ontwikkelen en succesvol in de markt te zetten. Het UZ Leuven sprong als eerste mee op de kar. Vervolgens zegden ook de start-upaccelerator imec.istarts en het Bluehealth Innovation Fund hun steun toe voor de ontwikkeling van SPAT.” Met de start-up Hippo DX vergaarden ze op korte tijd een startkapitaal van 1,1 miljoen euro. Senne Gorris: “Toch was dit budget ruim onvoldoende in de wereld van medische apparaten en R&D. Het was al snel duidelijk dat we subsidies nodig hadden voor de verdere ontwikkeling van de SPAT.”
"Als je nog nooit een subsidiedossier hebt uitgewerkt, weet je niet altijd waar je best de focus op legt. Het geeft een gerust gevoel als een expert je dossier kritisch bekijkt en de nodige feedback geeft. "
VLAIO-steun geeft stevige duw in de rug
Zo kwamen ze terecht bij VLAIO. Senne Gorris: “VLAIO geeft bedrijven via een ontwikkelingsproject een duw in de rug. VLAIO bedrijfsadviseur Kristine Debruyne heeft ons fantastisch goed geholpen om onze business case scherp en helder te krijgen. Ze gaf ons heel wat bruikbare tips om ons dossier zo samen te stellen dat het ook aantrekkelijk wordt voor stakeholders. Als je nog nooit een subsidiedossier hebt uitgewerkt, weet je niet altijd waar je best de focus op legt. Het geeft een gerust gevoel als een expert je dossier kritisch bekijkt en de nodige feedback geeft." Het dossier van Hippo DX werd goedgekeurd: “De ontwikkelingssubsidie van VLAIO geeft ons financiële steun voor personeels- en andere kosten tijdens de ontwikkeling van ons product. Vandaag werken er twintig mensen aan de doorontwikkeling van SPAT. Zonder de financiële steun van VLAIO zou dat niet mogelijk zijn en zouden we nooit zover gestaan hebben als nu.”
Nieuwe steun voor nieuwe kennis
Tijdens de uitvoering van het ontwikkelingsproject zag Hippo DX nieuwe innovatiemogelijkheden. Het bedrijf diende een tweede dossier in om een methode te ontwikkelen die met behulp van artificiële intelligentie de analyse en verwerking van de beelden kan automatiseren. Ook dit dossier werd positief beoordeeld. Senne Gorris: “De methode die we ontwikkelen zal met artificiële intellegentie de huidreacties op de SPAT beelden kunnen opmeten en beoordelen in welke mate een patiënt reageert op een bepaald allergeen. Dit kan dan als diagnose-voorstel aan de arts voorgelegd worden. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een diagnose-ondersteunende software voor de diagnose en opvolging van allergie-problemen. De meting zelf wordt bovendien reproduceerbaar, waardoor het mogelijk wordt om via AI de effectiviteit van de behandelingen op te volgen, denk bijvoorbeeld aan immunotherapie.”
“Investeerders zien de toekenning van VLAIO-subsidies als een keurmerk. Het geeft hen de garantie dat de business case is gevalideerd door experten, waardoor ze sneller meestappen in het verhaal.”
Subsidie verhoogt credibiliteit naar investeerders en versterkt netwerk
Naast de financiële steun hebben de subsidies van VLAIO een bijkomend positief effect. "Het is een bevestiging dat onze business case heel sterk is” legt Senne Gorris uit: “De kritische blik en de goedkeuring door experten valideert de meerwaarde en de haalbaarheid van onze innovatieve oplossing. Dit biedt heel wat zekerheid voor potentiële investeerders, waardoor ze sneller geneigd zijn om mee te stappen in het verhaal. Ook buitenlandse investeerders hechten veel waarde aan de Vlaamse subsidies. VLAIO bracht ons bovendien ook in contact met andere tech-experten in Vlaanderen. Zo heeft Verhaert meegeholpen bij het productdesign van de SPAT. Op deze manier stimuleert VLAIO de samenwerking tussen Belgische bedrijven.”
Kmo-groeisubsidie stimuleert business development
Momenteel draait het R&D proces bij Hippo DX op volle toeren en bekijken ze hoe ze hun innovatie in de markt kunnen zetten. Senne Gorris: “Als arts heb ik daar weinig ervaring mee. Dankzij de kmo-groeisubsidie hebben we hiervoor een echte expert kunnen aantrekken. Luc Segers is een healthtech business consultant met expertise in medische apparaten. Hij legt voor ons contacten met ziekenhuizen in België en in het buitenland. Er is vandaag al heel wat interesse vanuit Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, tot zelfs het Midden-Oosten. Begin 2023 willen we starten met de verkoop van de eerste toestellen.”
Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf?
Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten. VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.
Heb je net als Hippo DX een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Doe dan beroep op een ontwikkelingsproject
Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur
Maak een afspraak om je plannen te bespreken via vlaio.be/afspraak.