Hoe de bouwsector inzet op minder watergebruik
Bij bouwprojecten worden vaak aanzienlijke volumes water onttrokken aan de grond. Een groot deel van dat water wordt geloosd in de riolering. Dat moet anders, vindt ook de bouwsector. In het COOCK+ project 'Grondwaterbeheersing bij bouwprojecten' bundelen Buildwise, Embuild Vlaanderen, KU Leuven en VUB de krachten om kennis over waterbesparende technieken te verspreiden naar aannemers en andere bouwprofessionals.
Kennis verspreiden
COOCK+ projecten vertalen onderzoeksresultaten naar een ruime groep ondernemingen. Via het project Grondwaterbeheersing bij bouwprojecten brengen Buildwise en Embuild Vlaanderen kennis over technieken die de onttrekking van grondwater minimaliseren of optimaliseren tot bij aannemers en andere bouwprofessionals. Noël Huybrechts (Buildwise): “We organiseren workshops, demo’s en werfbezoeken om informatie tot bij bouwprofessionals te krijgen".
Vanuit het werkveld is heel wat belangstelling voor deze events. Een reden is de recente verstrenging van de regelgeving. Lokale besturen beoordelen vergunningen om grondwater te onttrekken steeds strenger. Door de milieuvoorwaarden zijn de verschillende partijen in bouwprojecten verplicht om alle alternatieven te bestuderen. Daarnaast wil de bouwsector zelf ook minder water verbruiken. Huybrechts: “Het bewustzijn rond de droogteproblematiek is toegenomen. Een situatie waarbij een werf water oppompt terwijl bewoners water moeten besparen, roept weerstand op. Door in te zetten op technieken waarbij minder grondwater onttrokken wordt, dragen we positief bij aan de droogteproblematiek.”
Een situatie waarbij een werf water oppompt terwijl bewoners water moeten besparen, roept weerstand op. Door in te zetten op technieken waarbij minder grondwater onttrokken wordt, dragen we positief bij aan de droogteproblematiek.
Nieuwe tool
De eerste vraag die bouwprofessionals zich moeten stellen is of het mogelijk is om zo weinig mogelijk water uit de grond te pompen. Dat kan bijvoorbeeld door een bouwput hydraulisch te isoleren. Via deze techniek plaats je schermen om de stroming van het grondwater te onderbreken en zo nauwelijks water te onttrekken. Als grondwater onttrekken (‘bemalen’) toch de beste optie is voor de specifieke situatie, dan kan de aannemer nagaan of het bemalingswater achteraf terug in de ondergrond gebracht kan worden, of nuttig gebruikt kan worden.
Het doel van het project is dat elke bouwprofessional deze technieken kent en bij de start van een project nagaat wat de meest geschikte techniek is voor de specifieke situatie. Huybrechts: “In het kader van het COOCK+ project ontwikkelen we daarom ook een nieuwe tool waarmee bouwprofessionals de geschikte techniek veel beter kunnen identificeren.”
Aannemers of andere bouwprofessionals die willen innoveren, moeten weten dat ze hiervoor steun kunnen krijgen.
Stimuleren om te innoveren
Een ander doel van COOCK+ projecten is om ondernemers te stimuleren om verder te investeren in kennisopbouw en R&D. Huybrechts: “Aannemers of andere bouwprofessionals die willen innoveren, moeten weten dat ze hiervoor steun kunnen krijgen.” In het kader van dit COOCK+ project zijn al heel wat innovaties gebeurd. Denk aan slimme sturingen die de werking van de pompen onderbreekt of regelt om te voorkomen dat er meer water dan nodig gepompt wordt. Bedrijven kunnen bij VLAIO terecht voor begeleiding en financiële steun voor deze innovaties.
Wat zijn COOCK+ projecten?
COOCK+ staat voor Collectief O&O en Collectieve Kennisverspreiding. Een COOCK+ project heeft twee doelen: kennis over onderzoek verspreiden naar ondernemingen en ondernemingen aanzetten om te innoveren op basis van die kennis. Meer info op vlaio.be/coock.
Wil je meer weten over dit project? Surf dan naar grondwaterindebouw.be