LAGO CLUB Grimbergen Pierebad springt milieubewust om met zwemwater

Het vroegere gemeentelijke zwembad Pierebad in Grimbergen werd onlangs overgenomen en gerenoveerd door LAGO. Sinds begin mei 2022 is het opnieuw elke dag open en biedt het ontspanning voor groot en klein: je kan er sporten, ontspannen én genieten van het zwembad. LAGO CLUB Grimbergen verbouwde met oog op sport en plezier, en gaat daarbij ook nog eens zuinig om met water. VLAIO gaf een duwtje in de rug via de Blue Deal-steun voor waterbesparende investeringen.
© LAGO Grimbergen

Minder water verbruiken is de boodschap 

Wim Dons is ingenieur bij studiebureau Artabel en adviseerde LAGO CLUB Grimbergen bij de verbouwingen. Wim vertelt: “Bij elk project onderzoeken we alle mogelijkheden om energie of water te besparen. Zuiniger omspringen met grondstoffen, besparen in het voordeel van mens én milieu, is heel belangrijk geworden. Bij Artabel becijferen we de winst die zwembad- of sportcomplexuitbaters op korte en lange termijn kunnen maken door slim om te springen met water en energie.” 

Op advies van Wim kreeg de oude ongebruikte regenwaterput van het Pierebad een plek in het nieuwe waterplan van het zwembad. Daarin wordt de regen van het dak verzameld om toiletten mee door te spoelen. Door de regenput te gebruiken bespaart LAGO ongeveer acht liter drinkwater per bezoeker. Wim Dons: “Het regenwaterrecuperatiesysteem dat daar voor nodig was konden we installeren dankzij de investeringspremie voor waterbesparing van VLAIO. Acht liter lijkt niet zo veel, maar reken maar eens uit wat je bespaart als er elk jaar tweehonderdduizend bezoekers langskomen.”

Zuiniger omspringen met grondstoffen in het voordeel van mens én milieu, is heel belangrijk geworden. VLAIO kwam LAGO tegemoet bij het plaatsen van het regenwaterrecuperatiesysteem.

Wim Dons
Ingenieur bij studiebureau Artabel

Investeren in waterzuinige technieken heeft zin

Wim Dons is sterk begaan met besparing op grondstoffen: “Bij zulke projecten is het vaak technisch perfect mogelijk om regenwater te recupereren of om een betere en meer krachtige zwembadwaterfilter te plaatsen. Dat is niet alleen goedkoper op lange termijn, het helpt ook besparen op water en op elektriciteit. Ik maak daarbij wel een kanttekening: het is niet omdat die investering op lange termijn rendeert dat je die bij het begin van een project ook kan waarmaken. Startbudget vinden is vaak een probleem, ook al is de winst op lange termijn nog zo mooi. VLAIO kwam LAGO tegemoet bij het plaatsen van het regenwaterrecuperatiesysteem.” 

Zwembadwater besparen door een krachtige filter

Bij de renovatie van oudere zwembaden – zoals het Pierebad in Grimbergen -  is investeren in een extra waterfilter een goed idee. Wim Dons legt uit: “LAGO CLUB Grimbergen plaatste een UF-RO filter (ultra-filtration reverse osmosis) in het Pierebad. Het spoelwater waarmee de zwembadwaterfilters worden schoongemaakt wordt opnieuw gefilterd en hergebruikt. Zo loopt er weer minder water na éénmalig gebruik naar de riool. De besparing: zo’n vijftien liter water per zwemmer. 

© LAGO Grimbergen

Een UF-RO filter zuivert in verschillende stappen. De zeeffilter haalt eerst de grote vuile deeltjes uit het water. Dan volgt een ultrafiltratie waar vetten, bacteriën en virussen worden tegengehouden. In de laatste fase – die van de ‘omgekeerde osmose’ – worden ook de zouten en nog meer vetten en bacteriën tegengehouden. De verschillende filters worden op hun beurt gespoeld met water dat minimaal bevuild is waardoor ze veel efficiënter werken. De installatie van een UF-RO filter is wel een dure zaak. Op termijn zorgt die investering voor een flinke vermindering van het waterverbruik van het zwembad. Dankzij de krachtige UF-RO filter én de besparing op toiletwater verbruikt het LAGO CLUB Grimbergen ongeveer vijfentwintig liter water minder per persoon, per zwembadbezoek. Dat zijn bijna twee gevulde Olympische zwembaden minder water per jaar.” Investeren in waterbesparende technieken is dus meer dan de moeite waard.

Op termijn zorgt de investering in een gespecialiseerd waterzuiveringssyteem voor een flinke vermindering van het waterverbruik van het zwembad.

Wim Dons
Ingenieur bij studiebureau Artabel
 

Krijg ook steun om water te besparen 

VLAIO investeerde in dit project in het kader van duurzaam ondernemen en meer in het bijzonder voor projecten die aan waterrecuperatie doen.

Kleine ondernemingen, vrije beroepers en ook vzw’s kunnen aanspraak maken op de waterbesparende investeringspremies van VLAIO. Alle info via vlaio.be/BlueDeal!