LITO maakt energiezuinig wonen toegankelijker

Een snelle omschakeling naar nulenergiewoningen: dat is het doel van LITO. Via een VLAIO ontwikkelingsproject ontwikkelde het bedrijf een box waarin de technieken voor verwarming, ventilatie, zonnepanelen, elektriciteit … allemaal samen zitten. Maak kennis met de Litobox®, een gestandaardiseerde oplossing die hernieuwbare energie schaalbaar en dus betaalbaarder maakt.

© Lito

Kleinere ecologische voetafdruk 

Lieven Smeyers, CEO van LITO: “Voor de oprichting van LITO in 2017 werkte ik als leverancier voor bedrijven die hernieuwbare energie installeren. Ik merkte dat woningen steeds meer op elkaar begonnen te lijken op het vlak van isolatiewaarden en vermogen. Toch moest er iedere keer opnieuw een HVAC-installatie (heating, ventilation & air conditioning, red.) ontworpen worden. Zo gaat veel kostbare tijd verloren. Met LITO wilde ik een gestandaardiseerde HVAC-oplossing bouwen, die tijd bespaart bij het selecteren van de juiste technieken, tijdens het bouwproces en bij de EPB-rapportage. Dat resulteerde in onze Litobox®, die energiezuinig bouwen een pak eenvoudiger maakt.” 

Het systeem draagt ook bij aan een kleinere ecologische voetafdruk: “In onze productiefaciliteit installeren en testen we alle technieken in de box. Vervolgens kan die box op enkele uren aangesloten worden op de werf. Dat brengt minder transport én minder verpakkingsmateriaal met zich mee.” 

Lieven Smeyers

Met ons digitale platform kunnen we woningen rigoureus opvolgen om het beste rendement en het gunstigste verbruik te realiseren

Lieven Smeyers
CEO van LITO

Meten is weten 

“Tijdens de coronapandemie en de lockdown lagen onze projecten stil, dus had ik tijd om over de toekomstplannen van LITO na te denken”, gaat Lieven verder. “Onze droom was om ook na de levering van de box het rendement nog te verhogen, door permanent de prestaties op te volgen en digitaal bij te sturen. Zo krijg je een installatie die elk jaar beter presteert.” 

“Bovendien werd in dezelfde periode het systeem van de terugdraaiende teller voor PV-stroom afgeschaft. Naast rendement werd ook het eigen verbruik van zonnestroom bepalend voor de total cost of ownership. Uit die ideeën is LitoData® ontstaan: een digitaal platform waarmee we woningen rigoureus kunnen opvolgen om het beste rendement en het gunstigste verbruik te realiseren.”  

Met de hulp van stroommeters en calorimeters – verbruikmeters voor verwarming en koeling – verzamelt LITO heel wat data op het digitale platform. Dankzij die kennis kunnen de warmtepomp en de ventilatie op het optimale moment werken en ligt het verbruik lager. “Dat kan bijvoorbeeld door sanitair water te verwarmen wanneer de zon schijnt”, vertelt Lieven. “Een ander voorbeeld is een huis tijdens een hittegolf overdag een graadje extra koelen. Zo hoeft de warmtepomp ’s nachts niet te werken, wanneer er geen zonne-energie is. Bovendien bespaart de gebruiker op overbodig onderhoud. Dankzij LitoData® weten we exact wanneer er technisch onderhoud nodig is.” 

“De resultaten overtreffen onze verwachtingen: we bereiken een seasonal energy factor van 6: we moeten nog maar 1 kilowattuur elektriciteit aankopen om 6 kilowattuur aan comfort – verwarming, koeling en sanitair warm water – te leveren.” 

© Lito

Zwoegen op zolder 

Aan de ontwikkeling van LitoData® ging een periode van data-analyse en onderzoek vooraf. Daarvoor kreeg Lieven VLAIO-steun via een ontwikkelingsproject. Met die steun kon LITO ook zijn box verkleinen. “Nu hebben we een model dat op 1 m2 past, in plaats van op 3 m2 oppervlakte.”   

“Om een sterk dossier in te dienen, kan je best wel wat assistentie gebruiken", licht Lieven toe. "Alleen op mijn zolderkamer kwam ik er niet uit. Het eerste dossier dat ik zo indiende, werd dan ook geweigerd. Ondertussen weet ik dat het behoorlijk uitdagend is om een VLAIO-dossier alleen in te dienen.  De hulp van VLAIO bedrijfsadviseur Peter Lesage kwam als geroepen. Dat was in volle coronaperiode. In vijftien lange calls bespraken we mijn dossier hoofdstuk per hoofdstuk. Na bijsturingen en verduidelijkingen van Peter werd mijn tweede dossier wel aanvaard."

Lieven: “De steun van VLAIO bracht een echte kettingreactie op gang. We zetten nu volop in op digitalisering. Het was misschien een moeizaam traject, maar ik ben zeer tevreden dat we het gedaan hebben”, besluit Lieven. 

Lieven Smeyers

De Litobox® kan op enkele uren aangesloten worden op de werf. Dat brengt minder transport én minder verpakkingsmateriaal met zich mee

Lieven Smeyers
CEO van LITO

Energiedenkers 

Een app voor gebruikers is de gedroomde volgende stap: “Na de optimalisatie van het verbruik, heeft het bewonersgedrag de grootste impact”, stelt Lieven. “Daarom willen we dat bewoners ‘energiedenkers’ worden. In extreme gevallen kunnen ze nog tot 40% energieverbruik besparen, als ze hun gedrag aanpassen. Via de app willen we gebruikers niet alleen inzicht geven in hun verbruik. Op basis van hun reële situatie willen we ook tips geven over hoe ze energie kunnen besparen.” 

 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf?  

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten.  

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.  

Heb je net als Lieven een vernieuwend idee, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Dien dan een ontwikkelingsproject in.