Mieke van Villa Clementina over samenwerking tussen onderwijs, welzijn en kinderopvang

Mieke De Strooper volgde het bootcamp 'De kracht van samenwerken' van Groeilabz. Mieke is pedagogisch verantwoordelijke bij Villa Clementina, een inclusief kinderdagverblijf waar een derde van de plaatsen voorbehouden wordt voor jonge kinderen met extra ondersteuningsnoden. Mieke: "Het belangrijkste inzicht uit de bootcamp? De warme oproep om nog aandachtiger naar de partners te kijken. Met het maximale respect voor hun visie en timing.”
Mieke De Strooper © Verso

Mieke De Strooper: "We waren een nieuw zorgconcept aan het uitwerken voor jonge kleuters uit Groot-Zemst en konden wel wat extra houvast gebruiken. Aangezien onze inclusieve werking vertrekt van de noden van elk kind, betrekken we steeds andere partners vanuit onderwijs, welzijn of therapie. Vandaar het idee om de bootcamp te volgen en zo onze ideeën rond samenwerking scherper te stellen. De begeleider van de bootcamp, Joris De Corte, sprak ons sowieso al aan. Net als ons verdiept hij zich al 15 jaar in intersectorale samenwerking op het snijvlak van zorg, welzijn, onderwijs en vrije tijd.”

"Het is bij ons een bewuste keuze om de kinderen de mogelijkheid te geven tot hun zesde te blijven. De meesten hebben dat niet nodig. Maar zo krijgen alle kindjes en hun ouders de kans om een traject uit te stippelen waarbij ze zich zo goed mogelijk voelen. Daarbij wordt de snelheid bepaald door de noden van het kind.”

“Zo krijg je natuurlijk unieke trajecten. Waar we op de grenzen van onze eigen deskundigheid stoten, werken we samen met andere partners. Zo brengen we die partners naar de kinderen in plaats van te verlangen dat de kinderen zelf naar die organisaties stappen."

Creatief met beperkte budgetten

Mieke De Strooper: "Onze sector is volop in beweging. De manier waarop we in het verleden steeds gewerkt hebben binnen onderwijs, welzijn en kinderopvang, werkt niet meer voor ieder kind. Daarom voelen we de noodzaak om nieuwe concepten voor 'zorg op maat' te bedenken. Het blijft daarbij een uitdaging om binnen dat onderwijs-zorgcontinuüm samen met je partners een weg te vinden binnen de historisch gevormde organisaties en regelgeving."

Dankzij de inzet van vrijwilligers en door boven de ‘vakjes’ samen te werken, geven we jonge kinderen de juiste zorg.

Mieke De Strooper
Pedagogisch verantwoordelijke bij Villa Clementina

"Het belangrijkste inzicht uit de bootcamp? De warme oproep om nog aandachtiger naar de partners te kijken. Met het maximale respect voor hun visie en timing. Om van daaruit tot de beste onderlinge verbinding te komen. Dat is echt nodig. Omdat we telkens opnieuw tegen een vreemde vaststelling botsen: de budgetten in onze sector zijn extreem laag. Terwijl wij toch bezig zijn met een investering in de toekomst: onze kinderen zijn de volwassenen van morgen. Net omdat de ouders en de rest van de maatschappij zo'n hoge verwachtingen hebben, is de druk enorm. Tot het besef komt dat er meer middelen nodig zijn voor de juiste ondersteuning, is het een intense duurloop om met vrijwilligers en met creatieve oplossingen de toekomst mogelijk te maken. De input van de bootcamp helpt om die uitdagende ambitie concreet te maken."

 

Ontdek de expertise van het VLAIO Netwerk

Op zoek naar coaching, advies of begeleiding op maat van jouw bedrijf? Zoek je een klankbord voor je plannen of wil je jouw netwerk uitbouwen? Duik snel in de schat aan individuele- of groepstrajecten van het VLAIO Netwerk! 

Snel naar de expertisedatabank