Op weg zonder babypech
Babyspullen zijn vaak weinig duurzaam. Zowel omwille van het gebruikte materiaal als omwille van de beperkte bruikbaarheid in tijd: er zijn producten voor kinderen van nul tot drie maanden, van drie tot zes maanden, enzovoort. Baby on the Move wil dat tegengaan met een multifunctionele productrange die meegroeit met het gezin.

Sarah De Jonghe en haar partner, zelf ouders van drie kinderen, richtten Baby on the Move in 2019 op. Tijdens een vliegreis stelden ze vast dat hun jongste helemaal overprikkeld raakte door de schermen en lampjes in het toestel, maar dat ze niets voorhanden hadden om dat te verhelpen. Ze besloten om dan maar zelf praktische, veilige, compacte en comfortabele oplossingen te ontwikkelen voor ouders die onderweg zijn met hun baby. Baby on the Move werkt momenteel samen met zo’n 130 winkels in België, Nederland en Frankrijk. 10% van hun business halen ze uit de eigen webshop.
“Duurzaamheid is vandaag meer dan ooit aan de orde”, vertelt Sarah. “Daarom zetten wij heel sterk in op multifunctionaliteit: producten die verder reiken dan snelle consumptie en beperkte houdbaarheid. Let wel, Baby on the Move is geen lifestylemerk van dekentjes of kussentjes: het gaat om zelf ontworpen, praktische producten die het leven van actieve ouders die vaak onderweg zijn met hun kinderen een beetje relaxter maken. We delen die onder in vijf categorieën: Eat, Sleep, Play, Care en Go. De bereidheid om meer te betalen voor duurzame producten is er nog niet altijd, maar dat is in zowat elke sector een uitdaging. Gelukkig zien we vooral onder impuls van Gen Z de markt écht veranderen.”
Nachtlicht en luchtbevochtiger in één
Baby on the Move heeft onder meer heel wat borstvoedingsproducten voor moeders die terug aan het werk gaan, zoals herbruikbare bewaarzakjes voor moedermelk als alternatief voor de wegwerp plastic single use versies. Het multifunctionele zit hem in het feit dat de zakjes ook kunnen dienen om groentepap of yoghurt in te vervoeren.
“Of we hebben onze Yummy Grab&Go zakjes, die zowel fopspeenhouders als bewaarunits voor snacks of spulletjes zijn. Zakjes die dus meegroeien met het kind. In de Sleep-categorie hebben we bijvoorbeeld onze humidifier, een hypercompact en uitklapbaar nachtlichtje en luchtbevochtiger in één – echt een product dat vanaf de geboorte tot ver in de kindertijd kan dienen. Eigenlijk proberen we ons voortdurend van andere merken te differentiëren in termen van langere houdbaarheid, gerecycleerde materialen, enzovoort. We werken daarvoor samen met productontwikkelaars of nemen deel aan de Innovatieweek met studenten van Universiteit Antwerpen.”

Minimum Order Quantities
Baby on the Move nam contact op met VLAIO toen het bedrijf opbotste tegen de limieten van haar eigen groeiverhaal. “Wij werken louter met eigen producten en zitten dus met hoge Minimum Order Quantities (MOQ’s): van elk product dat wij lanceren moeten wij gemiddeld 5000 stuks produceren om het rendabel te maken. Dat vraagt behoorlijk wat investeringskapitaal. Voor een waslijst aan producten met veel potentieel beschikken we niet over de middelen om ze in productie te steken. Om te groeien zochten we dus extra financiering.”
Binnen de kmo-groeisubsidie ondersteunen we graag bedrijven met innovatieve productideeën en die een duurzaam product op de markt willen brengen. Met die steun wierf ‘Baby on the Move’ een Marketing Strateeg aan en liet het een marktstudie uitvoeren. Advies dat hielp om de nieuwe producten succesvol te ontwikkelen en te lanceren.
"Deels losten we dat op met een Winwin- en een banklening, maar we klopten ook aan bij VLAIO. Eerst voor een kmo-groeisubsidie, ondersteuning voor kmo's die een strategische groeisprong willen realiseren. Daarop schreven we ons in voor een FINMIX-panelsessie. Dat gaf ons de kans onze plannen en uitdagende financieringsbehoefte voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Het dwingt je ook om onder een bepaalde tijdsdruk een deepdive in dat financiële plan te maken: concreet hebben wij een lijst van producten uitgewerkt die we de komende vijf jaar willen ontwikkelen, mét een tijdlijn. Vervolgens moet je dat ook nog eens in een pitch zien te gieten. Daaruit hebben we zelf veel geleerd en ons plan verder kunnen verfijnen.”

In een FINMIX-panel denken uiteenlopende experten vanuit hun eigen domein mee na over je financieel plan en over de beste financieringsvorm.
100% voor gaan
“Het grote voordeel van zo’n FINMIX-panel is – de naam zegt het al – dat er zo’n variatie in zit. Het gaat niet alleen om financieringsexperten met een venture capital- achtergrond, wat we minder als een optie zagen. Uiteenlopende experten denken vanuit hun eigen domein mee na over je financieel plan en over de beste financieringsvorm. Dat bleek uiteindelijk een klassieke bankfinanciering.”
“Ruimer gesteld gaf het mijn partner en mij de kans om voor onszelf uit te maken of ons plan realistisch was. Want we zijn nooit begonnen met het idee een bedrijf op te starten en te groeien – het was eerder met de insteek van: hoe krijgen we een product op de markt? Door dat FINMIX-panel werden we er echter van overtuigd dat we met iets realistisch bezig waren, waardoor we konden besluiten om er echt honderd procent voor te gaan.”
Sarah benadrukt dan ook dat de ondersteuning van VLAIO niet louter financieel is: “Ook bij het opstellen van de pitch krijg je ondersteuning, er worden contacten gelegd met interessante partijen, enzovoort. En daar kunnen we bedrijfsadviseur Iris Detavernier niet genoeg voor bedanken: We hebben onze voorbereiding zeker drie keer in draft doorgestuurd, en telkens kwam ze goede, constructief-kritische vragen en feedback over hoe het nog beter en scherper kon. Omdat we zo gepusht werden, heeft dat tot het best mogelijke resultaat geleid. Dat je voelt dat er iemand echt en oprecht achter jouw project staat, is enorm bemoedigend.”
Ook nood aan een verhelderende kijk op jouw financieringsmogelijkheden?
FINMIX biedt je de mogelijkheid om je plan voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Zij beoordelen je business- en financieel plan en adviseren je over de meest aangewezen financieringsmix.