Samen bouwen aan het familiebedrijf
Evelien Wulteputte nam in 2015, samen met haar broer Kristof, de eerste stappen voor het familiebedrijf van haar vader over te nemen. Dat ze op die manier erg vroeg de kans kreeg om mee te bouwen aan het bedrijf dat Wulteputte Boudewijn vandaag is, daar is ze enorm dankbaar voor. Ter gelegenheid van de Week van de bedrijfsoverdracht deelt zij haar verhaal graag met andere ondernemers.
Wulteputte Boudewijn uit Lokeren is een vaste waarde in grond-, afbraak-, riolerings- en omgevingswerken, met een focus op het spoor. Het bedrijf werkt vooral in opdracht van spooraannemers, en groeide de voorbije jaren uit tot een toonaangevende onderneming met zo’n 70 medewerkers en drie vestigingen.
Beter vroeg dan laat
Evelien Wulteputte was 18 jaar toen ze in het familiebedrijf stapte. Amper zes jaar later nam ze het roer over, samen met haar broer Kristof. Evelien: “We kregen de kans om heel vroeg mee in het verhaal te stappen. En daar ben ik mijn vader nog steeds erg dankbaar voor. Hij was 45 jaar toen hij voor het eerst naar een infosessie rond bedrijfsoverdracht ging. Heel wat andere aanwezige ondernemers, waarvan de meerderheid ouder was dan 60, verklaarden hem gek. Maar papa wilde samen met ons zijn bedrijf verder uitbouwen. Bovendien was het voor hem een hele geruststelling dat alles geregeld was, mocht er iets met hem gebeuren.”
Tijdens het Plato-traject kwam ik elke maand samen met anderen die, net als ik, een familiebedrijf hadden overgenomen of wilden overnemen. Ervaringen uitwisselen met gelijkgezinden, ik heb daar enorm veel uit geleerd.
Ondernemersbloed
Evelien komt uit een ondernemersfamilie. En het bloed kruipt duidelijk waar het niet gaan kan. Ze volgde het Plato-traject ‘Next Generation’ van Voka en eindigde tweede bij de verkiezing tot Plato Ambassadeur. Evelien: “Tijdens het traject kwam ik elke maand samen met anderen die, net als ik, een familiebedrijf hadden overgenomen of wilden overnemen. Ervaringen uitwisselen met gelijkgezinden, ik heb daar enorm veel uit geleerd. Je wordt geconfronteerd met dezelfde uitdagingen en loopt tegen dezelfde problemen aan. Bovendien mochten we zelf de onderwerpen kiezen. Zo werkten we o.a. rond generatieverschillen en leiderschap.”
Nooit te vroeg
Een bedrijf overnemen of overlaten, je begint er best op tijd aan. En niet alleen omdat de procedure zelf veel tijd in beslag neemt. Evelien: “Doordat mijn vader relatief vroeg zijn bedrijf heeft overgelaten – de oprichting dateert van 1998 –, konden mijn broer en ik erin stappen toen het nog betaalbaar was. Ondertussen is de waarde ervan aanzienlijk gestegen, iets wat we samen hebben gerealiseerd. Toen mijn broer startte in het bedrijf in 2006, telde het 10 medewerkers. Toen ik erbij kwam in 2009, waren het er al 15. Vandaag stellen we zo’n 70 mensen te werk. We hebben de voorbije jaren enorm geïnvesteerd en namen Condebo, een containerbedrijf in Lokeren, over. Vandaag het familiebedrijf overnemen zou een stuk moelijker zijn.”
Een dubbel gevoel
Begin er op tijd mee, het is natuurlijk gemakkelijk gezegd. Een overname binnen de familie ligt vaak gevoelig. Ouders moeten er mentaal klaar voor zijn om hun bedrijf uit handen te geven. Evelien: “Mijn vader liet zijn bedrijf over met een dubbel gevoel. Hij wist dat het in goede handen was, maar moest natuurlijk wel afscheid nemen van zijn ‘kindje’. Op papier is het bedrijf van ons, in de praktijk is mijn vader nog steeds betrokken. Hij blijft ons grote voorbeeld en neemt nu vooral de PR op zich. Zo heeft hij bijna dagelijks nog contact met klanten. We vragen ook regelmatig naar zijn mening. Maar de beslissingen, die nemen Kristof en ik zelf.”
Doordat mijn vader relatief vroeg zijn bedrijf heeft overgelaten konden mijn broer en ik erin stappen toen het nog betaalbaar was. Ondertussen is de waarde ervan aanzienlijk gestegen, iets wat we samen hebben gerealiseerd.
Vertrouwen in elkaar
Evelien: “Mijn broer en ik zijn twee handen op één buik. Dat heeft er mee voor gezorgd dat het overnameproces zo vlot verlopen is. We vertrouwen elkaar en vullen elkaar perfect aan. Ikzelf ben verantwoordelijk voor het personeel, de boekhouding, verzekeringen, de gebouwen … Tijdens de overname heb ik al het praktische geregeld: contacten met de boekhouder, de notaris, de bank. Kristof beheert de uitvoering van de projecten. We geven elkaar alle vrijheid in het opnemen van onze verantwoordelijkheid.”
Blik op de toekomst
Ook Evelien en Kristof kijken naar de toekomst. Want de kans is groot dat zij – net als hun vader – het bedrijf ooit overlaten. Evelien: “Kristof en ik hebben ondertussen zelf kinderen, die duidelijk een passie hebben voor de sector. Elke investering die we doen, doen we dus ook voor hen. We hebben aan den lijve ondervonden hoe cruciaal het is om op tijd te beginnen. Daarin willen we het voorbeeld van onze vader volgen.”
“De komende jaren staan vooral in het teken van het stabiliseren van de gerealiseerde groei: onze klanten de beste kwaliteit blijven bieden, ons team verder vormgeven … En daarna zien we wel. Onze vader zit niet stil en heeft ondertussen het containerbedrijf VDA Containers in Wetteren overgenomen. Wellicht is die overname binnen enkele jaren voor ons aan de orde.”
Denk je ook aan overnemen of overlaten?
Kom voor info en advies naar de VLAIO events van de Week van de bedrijfsoverdracht op 13 november in Mechelen (kleine ondernemingen) of 17 november in Gent (grotere ondernemingen). Of boek een gratis adviesgesprek met een expert.
Alle info en inschrijven via vlaio.be/weekvandebedrijfsoverdracht