SCOPR: een innovatieve vastgoedapp
Een huis kopen is een belangrijke gebeurtenis. Je neemt een beslissing met een enorme impact op je financiële toekomst. Maar wat als je tijdens die huizenjacht een tool had die meteen een inschatting maakt van de renovatiekosten je in de toekomst helpt verborgen gebreken te ontdekken. Dat is precies wat Caroline Gysels ontwikkelde: SCOPR combineert technologie én vastgoedexpertise tot een krachtige tool, waarmee zowel huizenkopers als vastgoedprofessionals met meer zekerheid kunnen kopen en verkopen. Met financiële steun en begeleiding van VLAIO schoot ze uit de startblokken.

Van interieurarchitect tot techpreneur
Oprichter van SCOPR Caroline Gysels is geen onbekende in de bouw- en renovatiesector. Met twaalf jaar ervaring als interieurarchitect en bouwcoördinator bij onder andere BAM Interbuild en RENOVAID, heeft ze een grondige kennis van materialen, technieken en renovatieprocessen: “Ik heb heel veel panden verbouwd. Winkelpanden van grote merken – denk aan Longchamps, CKS, Terre Blue – maar ook huizen van particulieren. Het werd ook in mijn vrije tijd een hobby om een huis te kopen, dat te verbouwen en daarna terug te verkopen. En vrienden en familie vragen me geregeld om met hen mee te gaan om panden te bekijken. Ik snap dat wel: ik had kennis van zaken en iedereen wil er natuurlijk zeker van zijn dat hij geen kat in een zak koopt. De eerste keren ging ik gewoon – gratis – mee kijken, maar na een tijdje besefte ik hoeveel tijd ik erin stak. Het was niet zomaar even een huis bezoeken, ik schreef nadien ook een uitgebreid rapport van wat ik had gezien en opgemerkt.”
“Voldoende incentive om er een bedrijf rond te bouwen. Ik merkte al heel snel dat mensen willen betalen voor correcte en gedetailleerde analyses van een woning. Op een bepaald moment vroeg ik 400 euro voor zo’n bezoek en rapport. Dat is niet weinig, maar de gemoedsrust die potentiële kopers ervoor terugkregen was groot. Tegelijkertijd vroeg ik me af: valt dit proces niet te automatiseren en op te schalen? Dan help je nog meer mensen en zijn ze niet afhankelijk van mijn individuele expertise en de beschikbaarheid in mijn agenda. Zo ontstond het idee voor SCOPR, een tool waarmee kopers zelf aan de slag zouden kunnen.”
Challenge accepted
Een innovatief idee is één ding, het omzetten naar een volwaardige tech-startup is een ander verhaal. Caroline: “Ik kende niks van AI-tools of van de startup-wereld. Een kennis verwees me daarom door naar VLAIO en daar ontmoette ik bedrijfsadviseur Anke Albregts. Die zag meteen potentieel in mijn idee en zei: ‘We gaan daar toch geen website voor bouwen? Moet dat niet een app worden?’”
“Ik geef toe dat ik daar in het begin wat over getwijfeld heb. Ik had een goede job en die wilde ik niet opgeven voor iets waarvan ik niet wist of het wel zou werken. Maar Anke verzekerde me dat ik op haar hulp kon rekenen. En op haar advies schreef ik me in voor het Pitch your seat-event van Corda Campus van Hubs4Growth. Daarvoor heb ik me enorm voorbereid en ik won een plekje in het incubatorprogramma. Ineens zat ik op Corda tussen ondernemers die exact leken te weten wat ze deden. Ik moest en zou dat ook kunnen. Challenge accepted, stuurde ik naar Anke.”
Met de hulp van Anke kon Caroline bij startit@kbc terecht en diende ze een aanvraag in voor de innovatieve starterssteun (ISS). “Ik kon het bijna niet geloven toen de subsidie werd goedgekeurd. Dat betekende dat ik 50.000 euro had om een eerste kwantitatieve studie uit te voeren en een AI-model te ontwikkelen. Die subsidie heeft me een letterlijke duw in de rug gegeven. Ik wilde SCOPR verder uitwerken en daar was geld voor nodig, dus moesten we aan de bak.”

De gretigheid waarmee Caroline de informatie die je haar geeft, absorbeert en in concrete acties en stappen omzet is bewonderingsmatig.
Groeien met vallen en opstaan
Na de innovatieve starterssteun zette Anke SCOPR op het spoor van een kmo-groeisubsidie. Caroline: “Een volgend kantelpunt: die subsidie maakte het mogelijk om iemand aan te werven en een externe AI-partner in te schakelen. Op dat moment had ik het gevoel dat ik nog niet klaar was, maar ik besefte: als ik wil groeien, moet ik durven investeren.”
Ondanks de financiële steun van de subsidies bleef het een uitdagend traject. Caroline: “Het was een pittig jaar. Ik kwam financieel bijna in de problemen en bovendien bleek dat mijn eerste MVP (Minimum Viable Product, de eerste werkbare versie van een product, red.) - waarin ik al 35.000 euro had geïnvesteerd - niet levensvatbaar was. Ik had een sterke concurrent en potentiële klanten zagen wel het idee, maar niet het product.”
Dankzij de O&O-subsidie vonden zeven investeerders hun weg naar SCOPR. Ze geloofden niet alleen in het product, maar ook in mij als ondernemer. Dat gaf me enorm veel vertrouwen.
Toch gaf Caroline niet op: “Ik wist dat SCOPR kon werken. Mijn AI-model was al ver gevorderd en de Proof of Concept was er, maar ik had kapitaal nodig. En dat bleek niet zo evident: ik was een solo-founder, een vrouw in tech en er was geen MVP. Logisch dat investeerders twijfelden.”
Tot SCOPR een ontwikkelingsproject binnenhaalde. Toen keerde het tij: “Ik was zó blij toen het mailtje met de goedkeuring binnenkwam, ik ben letterlijk uit mijn zetel gesprongen – jammer dat niemand dat heeft gezien. Het voelde alsof ik eindelijk erkenning kreeg voor het werk dat ik erin had gestoken. En dankzij die subsidie vonden zeven investeerders hun weg naar SCOPR. Ze geloofden niet alleen in het product, maar ook in mij als ondernemer. Dat heb ik echt voor een groot deel te danken aan die subsidie.”

Een spannende lancering en een veelbelovende toekomst
Op 11 maart 2025 werd SCOPR officieel gelanceerd. Caroline: “Het is ongelooflijk hoe snel alles is gegaan. In januari hadden we nog maar net onze subsidie gekregen, en nu staat SCOPR live. Tijd om nu te focussen op de verdere ontwikkeling en groei ervan.”
Dat doet ze met 5 medewerkers in een eigen kantoor op de Cordacampus. En met een Meet your co-founder programma van NOA kijkt ze uit naar een partner die haar skills kan vervolledigen.
“Mijn ondernemersparcours is een rollercoaster geweest. Ik heb letterlijk een Excel-bestand met alle ups en downs van de voorbije twee jaar. Dat publiceer ik nog wel eens. Ben ik de enige ondernemer die de ups en downs van de opstart in cijfers heeft gegoten?”
“Ik wil heel graag benadrukken hoe belangrijk de steun van VLAIO is geweest. Zonder VLAIO was SCOPR er niet gekomen. Niet alleen financieel kreeg ik steun, vooral de begeleiding van Anke was onmisbaar. Ze heeft mij de startupwereld leren kennen en me gemotiveerd om door te gaan. Bij elke stap staat zij met haar pompons aan de zijlijn te juichen. Echt, ik heb al zo’n ongelooflijk gunparcours afgelegd, dat is fantastisch.”