Slimme zorgbedden

Zorgmeubilair klinkt bezwaarlijk als de meest innovatie-intensieve sector, maar niets is minder waar: interieurvormgevers en ontwerpers zijn dag in dag uit bezig met producten haarfijn af te stemmen op de omgeving waarvoor ze bedoeld zijn én de personen die er gebruik van (zullen) maken. Een kolfje naar de hand voor Haelvoet, al meer dan negentig jaar gespecialiseerd in ontwerp en productie van duurzame meubelen voor ziekenhuizen en woonzorgcentra.

De familiale kmo Haelvoet ontwikkelt doordacht en duurzaam meubilair voor zowel ziekenhuizen (denk aan bedden, brancards, patiënten-zetels …) als ouderenzorginstellingen (elektrische hoog-laagbedden, relaxfauteuils, nachtkastjes …). Stuk voor stuk eigen creaties, ontwikkeld met de grootste aandacht voor design, kwaliteit en ergonomie. De Belgische hoofdvestiging vormt de hub voor West-Europa, met een sterk geautomatiseerde productiecapaciteit. Daarnaast is er ook in Roemenië een productie-site voor de Oost-Europese markt. Momenteel telt de groep zo’n 240 medewerkers. 

Toenemende eisen

“Vooral de vergrijzing is een uitdaging”, vertelt Vincent Haelvoet, gedelegeerde bestuurder en derde generatie,  “omdat die sterker groeit dan de budgetten voor de zorg stijgen. De financiering van de zorg is met andere woorden niet evident. Dat geldt zowel voor België als de rest van de wereld, want de vergrijzing is, met uitzondering van Afrika, een globaal fenomeen. Daarom willen overheden ouderen graag zo lang mogelijk thuishouden of zo snel mogelijk terug uit het ziekenhuis laten ontslaan. Het logische gevolg daarvan is dat ook de eisen aan ons meubilair en de techniciteit ervan toenemen.”

Daarom zet Haelvoet sterk in op innovatie, technologie en design bij de ontwikkeling van nieuwe producten. “Ten eerste ben ik ervan overtuigd dat wie niet met innovatie bezig is, de eigen toekomst hypothekeert”, aldus Vincent. “Ten tweede kunnen we als relatief kleine speler het verschil maken in een grote markt met meerdere mastodonten. Let wel, die technologie camoufleren we zoveel mogelijk. Om een healing environment te creëren heb je een product nodig dat rust uitstraalt en er aangenaam en leuk uitziet. Dat maakt de patiënt rustiger.” 

Vloerbed

Kan ziekenhuis- en rusthuismeubilair effectief steeds verbeterd worden? Vincent illustreert het met een concreet voorbeeld. “Typische ouderenbedden hadden vroeger een hoogtevariatie, met als laagste positie zonder matras 40 centimeter en als hoogste 80 centimeter. Tel bij die laagte positie nog een matras van vijftien centimeter en je komt op ruim een halve meter uit. Als een oudere patiënt van die hoogte valt, leidt dat meestal tot breuken. En dat risico bestaat, aangezien de sector steeds meer opschuift richting minder fixatie en uitrolbeveiliging.”

“Daarom brachten wij vorig jaar een zogenaamd vloerbed op de markt gebracht. Dat heeft als minimale hoogte met matras 28 cm (zonder matras 13 cm),  een gigantisch verschil. De technisch innovatieve uitdaging: het hoog-laagmechanisme is een stuk complexer, omdat je veel minder ruimte hebt om de mechaniek en technologie een plaats te geven. Want dat bed moet nog altijd naar een verzorgingspositie op 80 centimeter hoogte gebracht kunnen worden.”  

Slimmer bed

“Een andere oplossing is ons smart bed. Daarin integreerden we zelf ontwikkelde Haelvoet Connect Solutions-sensoren waarmee we de patiënt van op afstand monitoren. We zien of de patiënt al dan niet in bed ligt en hoe lang.  Verlaat de patiënt bv gedurende de nacht te lang het bed voor een toiletbezoek, dan stuurt het bed een signaal naar de verpleegkundige. Tegelijkertijd monitoren we of het bed in een veilige positie staat: remmen aan, onrusthekken naar boven en indien het bed zich in de laagste positie bevindt. Op die manier verlichten we de zorgtaken van de verpleegkundige die deze checks niet telkens weer moet uitvoeren aangezien alle bedden en patiënten centraal kunnen opgevolgd worden.”

“Ook de technische dienst wordt een stuk ontzorgd, omdat data-analyse van de motoren toelaat over te schakelen van preventief en curatief naar predictief onderhoud.”  

“Die nieuwe technologieën zorgen ervoor dat je met minder mensen meer toevoegde waarde realiseert voor de patiënt”, vult Tom Preneel aan, die voor Haelvoet het commerciële en marketingluik op zich neemt. “Want vergrijzing betekent op termijn ook minder verpleegkundigen en technisch personeel. Met een geconnecteerd bed komen we zodoende tegemoet aan het groeiende tekort aan zorgpersoneel.”

“Met onze slimme bedden deel maken we deel uit van een volledig ecosysteem. Daarin bv. ook een partner die de alarmsignalen beheert en registreert, een partij die intelligente verlichting maakt … Zo communiceren we op een intelligente manier wat er in de kamer gebeurt, zonder dat er zelfs nog toegang tot de kamer nodig is. Dankzij bluetooth kunnen we bovendien aan lokalisatie doen van patiënten, bedden én personeel.” 

Haelvoet stemt haar strategie duidelijk af op belangrijke maatschappelijke uitdagingen, en begrijpt zeer goed het belang om in te spelen op de noden van zowel de patiënten als het zorgpotentieel.

Yvon Masyn
Projectadviseur VLAIO

Ontwikkelingsdossier

Om zo’n smart bed te ontwikkelen, wilde Haelvoet eerst de markt bevragen en vervolgens de juiste partners vinden. Vincent: “We hebben een aantal proefopstellingen gedaan om te kijken of het effectief haalbaar was met de in de markt beschikbare knowhow . Parallel zijn we op zoek gegaan naar een partij die ons kon ondersteunen om die ontwikkeling te realiseren”, vertelt Vincent. “We schreven hiervoor een ontwikkelingsproject – het ging immers over forse bedragen en gigantisch veel manuren die voor een KMO als Haelvoet moeilijk alleen te dragen waren – dat we bij VLAIO indienden. De begeleiding door een VLAIO bedrijfsadviseur als Tine Demoor bij het schrijven van het dossier was daarbij cruciaal. Het VLAIO-team kent immers als geen ander de markt en verwijst je ook door naar de juiste partners.”

Volledig ontzorgen

Dat Haelvoet al negentig jaar bestaat, betekent geenszins dat het bedrijf niet naar de toekomst kijkt. Wel integendeel, de ambities zijn groter dan ooit. “We hebben nu de Haelvoet Connect Solutions in een bed geïntegreerd”, aldus Tom. “Het idee is om dat nu ook voor andere producten uit te rollen. Bijvoorbeeld in het kader van daghospitalisatie, een sterk groeiende divisie binnen ziekenhuizen. Een tweede luik waar we met ons platform op werken is het bed as a service-model. Vandaag worden bedden gekocht door ziekenhuizen, maar wij willen die gaan verhuren op gebruiksbasis. Stel dat het bed 250 dagen per jaar wordt gebruikt, dan rekenen wij een fee op basis van die 250 gebruiksdagen, waarbij wij onze klanten ook nog eens volledig ontzorgen.”