Smappee & Snowball: partners in innovatieve cleantech
Zusterbedrijven Smappee en Snowball zetten zich allebei in voor cleantech, technologie die bijdraagt aan een beter milieu. Smappee doet dat met laadpalen en een slim energiebeheersysteem. Het bedrijf leent zijn expertise en ervaring aan Snowball, een state-of-the-art cleantech hub die duurzame ondernemers ondersteunt. VLAIO steunde de incubator via een coöperatief ontwikkelingsproject.
Slim laden
Met laadpalen thuis en bij bedrijven en ook met snelladers stoomt Smappee de wereld klaar voor een enorme toename van elektrische wagens. Het Smappee Dashboard verschaft bovendien inzicht in het energieverbruik van een volledig huis of gebouw. Stefan Grosjean, founder en CEO van Smappee en cofounder van Snowball, legt uit: “Inzicht is de eerste stap. Als mensen weten waar er elektriciteit verspild wordt, kunnen ze hun verbruik met gemiddeld 12 procent verminderen.”
“De tweede stap is slim energiebeheer”, gaat Stefan verder. “Laadpalen zijn grote verbruikers. Dankzij artificiële intelligentie regelt onze sturing dat auto’s op het meest opportune moment opgeladen worden, bijvoorbeeld als er veel zonne-energie beschikbaar is. Is er geen eigen energieproductie, dan laden de auto’s op wanneer de netstroom het goedkoopst is. Zo kunnen we tot 50 procent energiekosten besparen. Wordt er op een bepaald moment te veel elektriciteit verbruikt, dan schroeven we het laden tijdelijk terug, zodat de zekering niet doorslaat.”
Smappee is al in 90 landen actief. “We zijn inderdaad een snelgroeiend bedrijf”, zegt Stefan. “We zijn volop op zoek naar nieuw talent om onze teams uit te breiden.”
Als mensen weten waar er elektriciteit verspild wordt, kunnen ze hun verbruik met gemiddeld 12 procent verminderen.
Groeiboost voor cleantech bedrijven
Snowball helpt jonge bedrijven die cleantech innovaties op de markt willen brengen, bijvoorbeeld door de juiste partners samen te brengen om prototypes uit te testen en businessmodellen te beoordelen. Bovendien krijgen de ondernemers persoonlijke coaching en toegang tot ultramoderne faciliteiten. Tot slot voorziet de cleantech hub ook in kantoor- en opslagruimte en biedt hij plaats om evenementen te organiseren.
Alexandra Vanhuyse, cofounder en managing director van Snowball: “Als testfaciliteit willen we duurzaam ondernemerschap promoten en de slaagkansen van cleantech innovaties vergroten. Dat doen we op Vlaams, interregionaal en Europees niveau. Daarvoor brengen we de nodige expertise bij elkaar. We werken onder andere samen met UGent, KU Leuven en Howest. Ook helpt VLAIO ons om ondernemers in contact te brengen met mogelijke partners uit het bedrijfsleven.”
“Een lopend project is het Interreg-initiatief ConnectSME”, geeft Alexandra als voorbeeld. “We testen prototypes van Nederlandse kmo’s, zoals een verticale windasturbine en een zoutwaterbatterij. Een ander, meer atypisch voorbeeld is het STARTS-project, dat staat voor Science, Technology & the Arts. In dat project bundelen we onze krachten met 12 Europese partners. Het doel is om duurzame technologie te ontwikkelen dankzij samenwerkingen tussen wetenschappers, ingenieurs en kunstenaars.”
De site als proeftuin
Het gebouw van Snowball, waar ook Smappee gevestigd is, en het terrein rondom fungeren als proeftuin erkend door VLAIO. Verschillende Vlaamse kmo’s en onderzoeksinstellingen ontwikkelden er een toekomstgericht energiebeheersysteem op basis van AI. “Dit gebouw is eigenlijk ook een prototype van het slimme gebouw of zelfs van de woonwijk van de toekomst”, zegt Stefan.
Meer dan 250 IoT-sensoren capteren dagelijks 12 miljoen datapunten. Op basis van die input worden algoritmes gemaakt om het gebouw nog efficiënter te beheren. “Ook studenten van Howest hebben toegang tot die data”, vult Alexandra aan. “Zo kunnen ze leren om zelf algoritmes op te stellen.” Het dak ligt vol zonnepanelen en er staan 50 laadpalen op de parking. Een batterij slaat de overtollige zonne-energie op.
Als testfaciliteit willen we duurzaam ondernemerschap promoten en de slaagkansen van cleantech innovaties vergroten.
Stefan droeg zijn steentje bij als ingenieur: “Wat redelijk speciaal en zelfs pionierstechnologie is, is de ijsbuffer van 300.000 liter water die we gebruiken om het gebouw te verwarmen en te koelen. Dat doen we aan de hand van twee warmtepompen die voor 100 procent op zonne-energie werken. Dat maakt de ijsbuffer volledig CO2-neutraal. Uit het water kunnen we veel meer warmte halen dan uit de bodem, tot 100°C. Op den duur wordt dat water ijs, dat we in de zomer dan weer gebruiken om het gebouw te koelen.”
Coöperatief ontwikkelingsproject
Voor projecten die aansluiten bij de strategie van de speerpuntclusters worden middelen beschikbaar gesteld voor steun aan kennisopbouw en activiteiten gerelateerd aan kennisopbouw. De energiehuishouding van het gebouw van Smappee en Snowball werd als proeftuin ingericht met steun van VLAIO via een coöperatief ontwikkelingsproject van speerpuntcluster voor energie Flux50.