STEPfix blaast nieuw leven in je e-voertuig

E-steps en e-bikes zijn populairder dan ooit, maar wat doe je wanneer ze defect zijn? Door de sterke groei en grote variëteit kan niet elke fietsenmaker je in één-twee-drie verder helpen. STEPfix wil dat manco oplossen met herstellers die - verspreid over het hele land - tot bij jou komen om je snel weer in beweging te zetten. De Touring onder de fietsenmakers zeg maar. Via FINMIX kregen ze zicht op de financieringsmogelijkheden voor hun circulaire businessmodel.
Vrouw op step
© STEPfix

Duurzaamheid in micromobiliteit 

Met een achtergrond in robotica en een passie voor micromobiliteit en duurzaamheid wilde Evrim Taskiran iets ondernemen om het klassieke eigenaarsmodel – en het daarmee gepaard gaande consumentisme – te doorbreken. De MBA-opleiding die hij aan INSEAD volgde was op dat vlak een eyeopener.

Evrim Taskiran (oprichter STEPfix): “Mensen kopen iets, gebruiken het, en wanneer het kapot is gooien ze het weg. Mijn hart breekt als ik denk aan de afvalberg die zo ontstaat. Tijdens mijn MBA-opleiding kreeg ik zicht op alternatieve modellen, die meer duurzaam en circulair zijn. Met die nieuwe informatie wilde ik aan de slag in de micromobiliteit. Mensen hebben geen auto nodig voor korte afstanden, er zijn zoveel andere opties. Via het acceleratorprogramma Antler in Amsterdam kon ik mijn ideeën verder concretiseren. Dat resulteerde finaal in STEPfix.

In de eerste zes maanden deden we vooral onderzoek naar mobiliteits- en consumententrends en introduceerden we een circulair businessmodel gebaseerd op een abonnementsformule. We kochten steps aan en verhuurden ze aan klanten met inbegrip van herstel, onderhoud en logistiek. Onze tractie zat goed maar om te schalen hadden we veel meer steps nodig. En daar zat meteen onze grootste uitdaging: hoe krijgen we die steps gefinancierd? We stapten naar investeerders maar kregen een koude douche over ons heen. De kritische feedback hebben we ter harte genomen om ons model te herbekijken.”

Team STEPfix
© STEPfix

Refurbish, repair, renting en reselling 

Niet veel later vond STEP een aanbieder van deelsteps waarvan ze de stock overnamen: meer dan 2.000 steps die ze opknapten, herstelden en recycleerden om te verhuren en te verkopen. Evrim: “Een zeer leerrijke periode. We besloten ons model te transformeren met focus op de dienst na verkoop in plaats van het leasen. Onze missie bleef onveranderd: de levensduur van producten verlengen. De verkoop van e-steps en e-bikes is gigantisch waardoor het klassieke dealermodel onder druk staat. Verkopers kunnen niet meer elke klant helpen of ondersteunen na verkoop. Daarom sluiten we nu partnerschappen af met verkopers zodat wij de herstellingen voor hen kunnen uitvoeren.

Deze B2B-benadering (business-to-business) helpt om de seizoensgebonden golven af te vlakken, maar onze hoofdfocus ligt op B2C (business-to-consumer). Mensen kopen online een toestel maar weten niet hoe of waar dit te herstellen, met het risico dat ze het weggooien en een nieuw kopen. Die wegwerpmentaliteit willen we aanpakken door een netwerk van herstellers uit te bouwen over heel het land. Via een platform brengen we eigenaars van een e-step of e-bike in contact met onze herstellers. Wij komen tot bij jou en voeren de herstelling ter plaatse uit. En als dat niet mogelijk is, nemen we de step mee en brengen we die na herstelling terug.” 

Evrim Taskiran

De wegwerpmentaliteit willen we aanpakken door een netwerk van herstellers uit te bouwen over heel het land. Via een platform brengen we eigenaars van een e-step of e-bike in contact met onze herstellers. Wij komen tot bij jou en voeren de herstelling ter plaatse uit.

Evrim Taskiran
Oprichter STEPfix

Toeleveringsketen, logistiek en personeel  

Om die service afdoende te kunnen leveren, is er wel een vereiste: over voldoende reserveonderdelen beschikken. En dat is een uitdaging. Evrim: “Er spelen drie grote uitdagingen voor ons: de toeleveringsketen, de logistiek en het personeel.

De voorbije zes maanden kwamen er meer dan 300 herstelaanvragen binnen, waartussen we zo’n 60 à 70 verschillende modellen hebben gedetecteerd. Die variëteit is enorm en we zijn dan ook een van de weinigen die dat aankunnen. Wij proberen zoveel mogelijk de producenten te contacteren om toegang te krijgen tot hun reserveonderdelen of geven gebruikte reserveonderdelen een tweede leven. In gevallen waar dat niet lukt – vooral bij elektronica komt dat wel eens voor - proberen we het toestel van de klant te kopen. We vermijden zo dat de klant zijn kapotte step weggooit en wij kunnen het hergebruiken voor een volgende klant.”

Momenteel heeft STEPfix al herstellers in Brussel en Antwerpen. Dat netwerk breiden ze gestaag uit ter voorbereiding op de stormloop deze zomer. Evrim: “We verwachten heel veel aanvragen vanaf april en zijn volop bezig met teamuitbreiding. Onlangs verscheen het nog in de media dat fietshersteller een knelpuntberoep is. Wij hopen daar een bijdrage te leveren door mensen kwalitatief op te leiden. We willen werkopportuniteiten creëren voor laaggeschoolden en de sociale economie betrekken. Daarvoor werken we samen met VDAB en Actiris, maar ook met scholen en maatwerkbedrijven.”

Herstelling e-step
© STEPfix

Financiering voor impact  

In zijn zoektocht naar steun voor circulaire businessmodellen kwam Evrim in contact met VLAIO bedrijfsadviseur Bie Boudolf. Evrim: “Via een netwerkevent van Start it @KBC raakte ik aan de praat met Bie en zij wees me op FINMIX. Door mijn plannen te pitchen voor een gedifferentieerd panel van experten zou ik de verschillende financieringsspelers in de markt beter leren kennen. Ik schreef me dan ook in en Bie volgde vervolgens alles mee op. Van haar kreeg ik ook de eerste feedback op mijn pitch.

Na je pitch volgt een uitgebreide Q&A ronde. Elke expert kijkt met een andere bril naar je plannen. Een impactinvesteerder focust op andere zaken dan een bank. De input die je krijgt is dan ook bijzonder waardevol net voor een kapitaalronde. Je leert de verwachtingen van de verschillende spelers beter begrijpen waardoor je financiers gericht kan benaderen en beter weet wie er voor jou relevant is op dat moment. De feedback – ook al was ze soms bijzonder kritisch en pijnlijk – helpt je ook om je pitch scherp te krijgen en bereidt je voor op moeilijke vragen van potentiële financiers. Achteraf kreeg ik ook nog een zeer uitgebreid document toegestuurd waarin elke expert een gedetailleerde feedback had neergepend over de financiering, presentatie, businessmodel… Ik was zeer aangenaam verrast dat ze daarvoor de tijd en moeite hadden genomen.” 

Evrim Taskiran

De input uit FINMIX is zeer waardevol net voor een kapitaalronde. Je leert de verwachtingen van de verschillende spelers beter begrijpen waardoor je financiers gericht kan benaderen en beter weet wie relevant is voor jou op dat moment.

Evrim Taskiran
Oprichter STEPfix

“FINMIX zorgde ook voor concrete resultaten: interessante contacten met Vlaanderen Circulair en Lita.co. Met deze laatste hebben we nu een partnerschap afgesloten voor het opstarten van een crowdfunding campagne bij impactinvesteerders. Daar ging een zware due dilligence procedure aan vooraf die bewijst hoe hoog wij duurzaamheid en impact in het vaandel dragen.

Met deze eerste kapitaalronde willen we ons model over heel België operationeel krijgen en het team verder uitbreiden met o.a. een Chief Operations Officer die de toeleveringsketen en logistiek in goede banen leidt. Internationale groei zien we als een logische verdere stap. Maar dat is voor een volgende kapitaalronde.”

 

Ook nood aan een verhelderende kijk op jouw financieringsmogelijkheden? 

FINMIX biedt je de mogelijkheid om je plan voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Zij beoordelen je business- en financieel plan en adviseren je over de meest aangewezen financieringsmix. Schrijf je in voor één van onze FINMIX dagen.