Vecolux biedt alles-in-één-oplossing voor slim energieverbruik

Zonnepanelen, een warmtepomp, airco, verlichting, een boiler, een laadpunt … Onze energiesystemen worden steeds complexer. Daarom biedt Vecolux een slimme oplossing aan die alle technieken in huis aan elkaar koppelt: het KNX Energiemanagement Systeem. Met de kmo-groeisubsidie van VLAIO kan Vecolux een stap verder zetten in de ontwikkeling van een nieuw KNX-product. Met een nieuw stukje software en de hardware van een toeleverancier zullen alle energiestromen in een woning perfect op elkaar afgestemd zijn. Een slim algoritme houdt onder meer rekening met dynamische tarieven en weersvoorspellingen om een optimaal energieverbruik te bepalen.

© Vecolux

Pioniers in KNX

Vecolux werd opgericht in 1983. De huidige zaakvoerder, Johan Vetters, vervoegde in 1986 de eenmanszaak van zijn vader Remi. Johan: “Na 30 jaar ervaring in de elektrosector startte mijn vader als zelfstandige distributeur van elektrotechnische installatiematerialen. Ik kreeg ook de microbe te pakken en ben er dan mee in gerold. Doorheen de jaren hebben we ons gespecialiseerd in de ondersteuning bij automatisering en domotica in gebouwen. Vandaag zijn we met dertien. We verkopen nog steeds de hardware, maar leiden vooral installateurs op. We werken ook samen met studiebureaus en projectontwikkelaars om de beste oplossingen te ontwerpen.”

In 1996 ging Vecolux voor het eerst met componenten van KNX (toen nog EIB) aan de slag. Het KNX-protocol is de enige wereldwijd erkende standaard die beschrijft hoe producten in de automatisering van gebouwen met elkaar communiceren. Het communicatieprotocol wordt toegepast voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting …. Doordat steeds meer producenten volgens de KNX-standaard werken, zijn producten van veel verschillende merken onderling aansluitbaar. Dat resulteert in een toekomstbestendig systeem voor automatisering. “Ook ons energiebeheersysteem is gebaseerd op KNX”, vertelt Johan. “Met heel veel kleine spelers is België hierin een pionier. Duitsland en Frankrijk volgen ongetwijfeld ons voorbeeld.”

Dankzij de kmo-groeisubsidie van VLAIO kunnen we versneld de nieuwe hard- en softwarecomponent ontwikkelen die energiestromen automatiseert.

Johan Vetters
Zaakvoerder Vecolux

AI doet het complexe werk

Het KNX-systeem van Vecolux brengt alle technieken, sensoren en actoren samen. Eén bedieningspaneel geeft alle informatie overzichtelijk weer, zodat bewoners er gemakkelijk zelf mee aan de slag kunnen. Dat geldt niet alleen voor eengezinswoningen: ook grote projectwikkelingen tot 200 appartementen behoren tot het palmares. Via een app op hun gsm, gekoppeld aan het bedieningspaneel, kunnen bewoners de temperatuur en ventilatie per kamer instellen, hun verbruik opvolgen, zien wie er aanbelt en de voordeur openen …

© Vecolux

“Sommige zaken blijven wel complex”, zegt Johan. ”Zo is het voor bewoners niet eenvoudig om te bepalen hoe en wanneer ze de energie van hun zonnepanelen best kunnen inzetten. Ga je apparaten inschakelen? Energie opslaan in een batterij? Of indien nodig toch netstroom aankopen, maar dan op het beste moment, naargelang de dynamische tarieven? Dankzij de kmo-groeisubsidie van VLAIO kunnen we versneld de nieuwe hard- en softwarecomponent ontwikkelen die energiestromen automatiseert. Zo komen we tot een gecertifieerd KNX-product dat zowel in België als in de rest van de wereld inzetbaar is.”

Een slim algoritme houdt onder meer rekening met dynamische tarieven en weersvoorspellingen om een optimaal energieverbruik te bepalen. Johan geeft de automatische sturing van zonwering als voorbeeld: “Via sensoren krijgt ons systeem info over de zon, de wind en de temperatuur per kamer. De zonwering zal eerst worden ingezet, dan pas de airco. De markt vroeg al langer om zo’n oplossing. Dankzij de VLAIO-steun zullen we dit sneller kunnen realiseren. Als andere ondernemers ook snel op de kar willen springen, kan ik het alleen maar aanraden om met VLAIO samen te werken”, besluit Johan.

We blijven nieuwe oplossingen uittesten. Wat werkt goed en waar gaan we mee verder om nog meer energiebesparingen te kunnen realiseren?

Johan Vetters
Zaakvoerder Vecolux

Samen voor minder CO2

Ook veel hoteluitbaters ondervinden al de voordelen van het KNX Energiemanagement Systeem. Hotelgasten kunnen vanop 1 bedienpaneel zowel hun verwarming/koeling als verlichting en screens bedienen. Geen verschillende onhandige bakjes aan de muur. Geeft de aanwezigheidssensor aan dat er niemand in de kamer is, dan gaat het systeem automatisch in stand-by. Zo bespaart ook de hotelmanager op zijn energiefactuur zonder in te boeten op gastencomfort.

In de toekomst wil Vecolux vooral een trendsetter blijven op het vlak van slimme en duurzame gebouwen. In 2021 was de verwarming van residentiële gebouwen nog verantwoordelijk voor 15% van de totale uitstoot van broeikasgassen in België. Vecolux wil nog meer samenwerken met partners uit de bouwsector om daar verandering in te brengen. Johan: “We blijven nieuwe oplossingen uittesten. Wat werkt goed en waar gaan we mee verder om nog meer energiebesparingen te kunnen realiseren? Daar ligt onze focus.”

 

De kmo-groeisubsidie, ook iets voor jou? 

Geïnspireerd door het verhaal van Vecolux? Neem dan zeker een kijkje op de pagina's over de kmo-groeisubsidie.

Vecolux kreeg steun binnen het thema innovatie. Wil je weten of jouw innovatieve plannen in aanmerking komen voor de kmo-groeisubsidie? Check het snel.
Het dossier van Veculox sluit ook aan bij het thema duurzaam en circulair ondernemen