Wanneer traditie en innovatie hand in hand gaan

Het is 1897 wanneer Jan Van de Heyning zijn schrijnwerkerij/bouwbedrijf start in Turnhout. We maken een sprong in de tijd: 130 jaar later staat zijn achterkleinzoon Eric Van de Heyning aan het hoofd van productie- en ontwikkelingsbedrijf  WOODinc, actief in de bouwsector. Leuk weetje. Maar dat wil niet zeggen dat WOODinc louter teert op geschiedenis. Integendeel, haar huidig succes dankt het bedrijf aan verschillende recente innovaties. VLAIO ondersteunde een aantal van deze ontwikkelingen. 

WOODinc produceert en ontwikkelt houten elementen die samen een volledig bouwsysteem vormen. Het levert die voornamelijk aan aannemers, die er paviljoenen, maar ook huizen en zelfs appartementen mee bouwen.  

Inspiratie uit Japan 

Het startpunt: WOODinc introduceert het Suteki Wood System, een paal-en-balksysteem in gelamelleerd hout, dat uit de Japanse houttraditie stamt. WOODinc past het systeem aan de Europese normen aan. “Gelamelleerd hout heeft een aantal voordelen ten opzichte van massief hout” aldus Eric Van de Heyning, CEO WOODinc. “Het is anderhalf keer sterker dan massief hout en de palen en balken zijn altijd volledig recht zonder vervormingen. Je kunt er grotere overspanningen mee maken. Bovendien ontwikkelt gelamineerd hout na verloop van tijd geen scheuren en biedt het een uitstekende brandbeveiliging. ” 

Eric vervolgt: “Natuurlijk, met dit systeem hadden we enkel het frame. De tussenliggende wandelementen moesten nog steeds zelf ter plaatse opgebouwd worden. Dat deel van het concept wilden we met WOODinc zelf ontwikkelen om ze te kunnen industrialiseren. En daarvoor hebben we in samenwerking met de Universiteit Hasselt en ondersteund met een VLAIO Ontwikkelingsproject de nodige stappen gezet. Resultaat is het door WOODinc gecreëerde en geoctrooieerde ‘CircuWallPanels’. Dat zijn geprefabriceerde en ecologische buitenwandelementen die compatibel zijn met het Structurez-systeem. Deze cassettes voldoen aan alle structurele en bouwfysische eisen van een moderne bouwschil. Modulariteit, een brede inzetbaarheid en een eenvoudige toepassing vormen daarbij de belangrijkste focus. Doelgroep zijn zeker niet alleen bouwprofessionals. Ook doe-het-zelvers doen er hun voordeel mee.” 

Duurzaam draagvlak 

Eric: “Daarmee coverden we het skelet en de wanden van ons circulair houtbouwsysteem. Vloerelementen, het dak en de ‘woningcompartimenterende’ wanden moesten nog aangepakt worden. Daarvoor zochten we samenwerking met een aantal specialisten in de bouwwereld, zoals Bart Janssens van Atelier Noest. Hij voerde een draagvlakonderzoek uit en boog zich over de doorontwikkeling van het WOODinc-bouwsysteem. Bureau Bouwtechniek verleende dan weer studiewerk met betrekking tot het bouwfysisch ontwerp, brandveiligheid en milieuprestaties. Ze stonden tevens in voor de analyse van de uitvoeringsmethodiek en het opstellen van bestekteksten.  

Sebastiaan De Block van The Ecological Entrepreneur werkte een hands-on commercialiseringsprogramma uit. Verder wierven we een ingenieur stabiliteit houtbouw aan. Voor dit project ontvingen we een kmo-groeisubsidie binnen het thema duurzaam en circulair ondernemen.” 

Tijdelijke gebouwen 

Het systeem is heel eenvoudig en snel te monteren. Op amper 3 dagen tijd kan een team van 4 personen de structuur van een eengezinswoning bouwen . Tegelijkertijd is het ook heel gemakkelijk te demonteren dankzij een ingenieus systeem van koolstof stalen verbindingstukken. Het leent zich m.a.w. goed voor hergebruik. Dat kan van belang zijn in woningbouw, maar is met name interessant in tijdelijke gebouwen voor festivals en evenementen. Eric: “Zo hebben we in 2022 op de Floriade in Nederland twee paviljoenen geplaatst die als restaurant dienden. Nadien hebben we die weer gedemonteerd en tijdelijk in onze opslagplaats in Mol gestockeerd als deel van een terugkoopdeal. Binnenkort gaan we deze 2D elementen van de 2 paviljoenen samenvoegen tot één groot gebouw op een ander evenement, de Dutch Grand Prix in Zandvoort, getransformeerd in zowel grootte als schil.” 

“Voor dit soort tijdelijke gebouwen werken we ondertussen met nog verder gestandaardiseerde modules, ofwel boxen. Dat maakt montage en demontage nog sneller en efficiënter en we kunnen de voorafgaande engineering tot een minimum reduceren omdat de modules al doorgerekend zijn. Een volgende stap wordt de vertaalslag van deze boxen voor tijdelijke gebouwen naar woning- en appartementenbouw. Voor die toepassing spelen nog extra vereisten op het gebied van energiehuishouding, wat bij een tijdelijk paviljoen uiteraard minder belangrijk is. Voor woningen is transformeerbaarheid heel interessant in functie van de behoefte doorheen de tijd.  Een koppel koopt bijvoorbeeld een kleinere woning, die ze in de loop van de tijd - wanneer er kinderen komen - verder kan uitbreiden. Dit systeem maakt dat perfect mogelijk.” 

Heel belangrijk: het systeem is enerzijds volledig biobased, maar daarnaast ook écht circulair: onderdelen kunnen integraal hergebruikt worden zonder dat ze gereduceerd worden tot - al dan niet vermalen - materiaal. Dat maakt het voor WOODinc maar ook voor de klant prijstechnisch interessant en tegelijk duurzaam. Zo gaan niet alleen traditie en innovatie hand in hand, maar ook economie en ecologie. En dat is de toekomst. 

 

Welke stap wil jij zetten met je bedrijf?   

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak een succesvolle vlucht maakt. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Goed om weten dat je met je vragen bij VLAIO terecht kan.     

De VLAIO bedrijfsadviseurs zijn jouw gids bij de realisatie van die plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.  Neem zeker eens contact op met een VLAIO bedrijfsadviseur