Weg met die overvolle inboxen (en meer)
Van een frustrerende mailbox naar baanbrekende AI-integratie: Tekst maakt korte metten met chaos voor bedrijven. Wat begon als een studentenproject van twee jonge Oostendenaars, groeide in een paar jaar tijd uit tot een technologie die bedrijven – intussen wereldwijd - efficiënter laat werken.
Van een persoonlijke frustratie naar een oplossing voor bedrijven
“Het idee voor Tekst ontstond tijdens de coronapandemie”, vertelt CEO Wouter Janssen. “De constante stroom aan – dikwijls irrelevante – coronamails in mijn mailbox frustreerde me mateloos. De meldingen die je krijgt telkens er een mailtje binnenkwam, leidden me heel erg af. Die ergernis lag aan de basis van ons bedrijf.”
Samen met jeugdvriend Tiebe Parmentier ontwikkelden ze een slimme filter die mails analyseert en er acties aan koppelt. Wouter: “Tiebe is burgerlijk ingenieur, ikzelf handelsingenieur. We legden onze kennis samen en zochten een open source-oplossing voor ons probleem: we wilden alleen een melding krijgen voor echt belangrijke mails. Ballast moest genegeerd of geautomatiseerd worden. Dus bouwden we zelf een integratie met onze mailbox en via een specifiek AI model konden we het onderscheid maken tussen verschillende soorten mails. "We zagen meteen dat die niet alleen nuttig was voor onszelf, maar ook erg interessant voor bedrijven.” De eerste lijnen code waren geschreven in 2021, een jaar voor de echte AI-hype, ondertussen is Tekst uitgegroeid tot een platform waar bedrijven wereldwijd front en back-office processen mee automatiseren door middel van voor hen getrainde modellen.
Wouter: “Iedereen herkent wel de chaos in zijn mailbox. Maar organisaties ontvangen elke dag nog grotere hoeveelheden vragen, claims, orders met of zonder pdf,... Deze berg aan ongestructureerde data zorgt voor chaos bij veel bedrijven. Dus ontwikkelden we een AI-gedreven systeem dat al die data omzet in gestructureerde informatie. Zo kunnen bedrijven sneller, efficiënter en nauwkeuriger werken.”
De technologie van Tekst richt zich op het automatiseren van bedrijfsprocessen door ongestructureerde data - zoals e-mails - te analyseren, te structureren én er daarna een actie aan te koppelen. Wouter: “Daarvoor brengen we eerst in kaart wat er allemaal binnenkomt in een bedrijf. Denk aan bestellingen, klachten, vragen,… Daarop trainen we ons systeem, zodat het verschillende categorieën kan herkennen en automatisch de juiste actie kan uitvoeren. Stelt een klant bijvoorbeeld een vraag over de status van zijn bestelling, dan onderschept ons systeem die mail en verstuurt het automatisch een statusupdate. We trainen onze AI op de data van het bedrijf zelf, zodat het systeem volledig aangepast is aan die specifieke context. Dat maakt het krachtig én betrouwbaar.”
Van studentenproject naar groeiend bedrijf
Wouter: “We richtten Tekst op terwijl we nog studeerden. Ik herinner me momenten dat we in plaats van naar de les te gaan in de auto sprongen om een probleem bij een klant in Antwerpen op te lossen. Eigenlijk wisten we toen al dat ons studentenleven voorbij was. Zeker toen we op het moment dat we onze thesis moesten verdedigen ook met Imec Istart in zee gingen en daar onze technologie verder ontwikkelden.”
Tekst is op heel korte tijd uitgegroeid van twee ondernemende studenten met een idee tot een bedrijf dat zich klaarmaakt om internationaal te schalen. Met Innovatieve Starterssteun heeft VLAIO dat extra duwtje in de rug gegeven om hun innovatief idee verder technisch uit te werken en de go-to-market voor te bereiden.
In 2022 volgde een succesvolle kapitaalronde, waarmee Wouter en Tiebe hun technologie konden verfijnen en een eerste medewerker aanwierven. Inmiddels werkt Tekst samen met grote bedrijven in België en daarbuiten, en blijft het bedrijf groeien.
Wouter: “Intussen werken we hier met twintig mensen. Onder andere dankzij de innovatieve starterssteun en een O&O-subsidie van VLAIO, en de boeiende gesprekken met Celina Buyle, onze VLAIO bedrijfsadviseur. Zij heeft ons regelmatig gechallenged en dat was nodig.”
Het geeft voldoening om te weten dat we echt impact maken.
Groots denken
Wouter: “Het probleem van ongestructureerde data – en messy inboxes – is universeel. En de markt is zo groot als de landen waarin je actief bent. Op dit moment is dat vooral Europa, binnenkort willen we ook focussen op de Verenigde Staten.”
Voor Wouter is ambitie altijd een drijvende kracht geweest: “Ik hou van groot denken. Als je een doel van 10 miljoen omzet stelt, dwingt dat je om na te denken over welke acties daarvoor nodig zijn: Hoe moeten we dat bereiken? Wat moeten we aanpassen? Oei, we zullen dag en nacht moeten werken om dat doel te bereiken, kan dat echt niet anders? …”
“We weten nu al wat er volgend jaar allemaal mogelijk wordt op AI-vlak en zijn al volop aan het testen. Dat moet ook wel, want onze klanten verwachten het beste product op de markt. Het geeft voldoening om te weten dat we echt impact maken. Ik ben geen fan van files, maar als ik op weg naar een klant stilsta, vind ik het toch minder erg.”
Op de valreep van het nieuwe jaar, ontving Tekst.ai een schaalklaar-subsidie. Daarmee is het één van de twintig jonge, beloftevolle bedrijven met het potentieel en de ambitie om op korte termijn op te schalen die VLAIO financiële ondersteuning biedt voor hun groeiplannen.