Westlandia slaat hernieuwbare energie op in batterijen

Maatwerkbedrijf Westlandia liet enkele jaren geleden zonnepanelen plaatsen op de daken van drie vestigingen. Die opgewekte energie wordt nu opgeslagen in batterijsystemen. Zo kan Westlandia besparen en stroompieken opvangen. Bovendien geven ze afgedankte batterijen uit elektrische wagens een tweede leven. Voor de opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie in batterijen, kreeg Westlandia ecologiesteun. 

© Westlandia

Energieoverschotten bewaren

Westlandia zag het levenslicht in 1968, toen nog als een beschutte werkplaats. Vandaag biedt het moderne maatwerkbedrijf werkgelegenheid aan 900 werknemers met een fysieke of verstandelijke beperking, verspreid over 7 business units. In de business unit Recyclage ligt de focus op het sorteren en recupereren van waardevolle grondstoffen en materialen. In dat kader ontstond ook het idee om afgedankte batterijen uit elektrische auto’s een nieuwe bestemming te geven. Het maatwerkbedrijf slaat de overtollige energie die opgewekt wordt door hun zonnepalen op in die batterijsystemen  Zo stemmen ze energieproductie en -consumptie beter op elkaar af.

Algemeen directeur Ignace De Ro: “Onze werknemers werken van maandag tot vrijdag, telkens van 7.30u tot 16u. Maar ook na die uren en in het weekend produceren onze zonnepanelen energie. Die overschotten worden momenteel nog in het net geïnjecteerd. Via de nieuwe batterijsystemen kunnen we onze energieoverschotten enkele uren of dagen bewaren, om ze dan te gebruiken in onze productieprocessen. Deze innovatieve aanpak heeft drie grote voordelen: we kunnen meer eigen energie gebruiken (waardoor onze energiekosten dalen), onze piekbelasting daalt en de netbeheerder kan onze batterijen na de werkuren mee inschakelen om schommelingen op het stroomnet te helpen opvangen

Via de nieuwe batterijsystemen kunnen we energieoverschotten enkele uren of dagen bewaren om ze dan zelf te gebruiken.

Ignace De Ro
Algemeen directeur Westlandia

Ecologiesteun voor batterijproject

VLAIO steunde het batterijproject van Westlandia met ecologiesteun. Ignace: “Voor de aanvraag deden we beroep op een bedrijfsadviseur van VLAIO. Hij hielp ons kosteloos om de aanvraagformulieren correct in te vullen, dat was wel nodig, want zo’n aanvraag doe je niet elke dag.” Ondernemingen kunnen voor de opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie in batterijsystemen vanaf 2 oktober 2023 beroep doen op de ecologiepremie+. De limitatieve technologieënlijst specifieert wat wel en niet in aanmerking komt. Vzw's met economische activiteit zoals Westlandia kunnen voor diezelfde technologie steun aanvragen via de GREEN Investeringssteun

© Westlandia

Nieuw doel voor batterij

Westlandia koos ervoor om autobatterijen te hergebruiken. Dit is geen must voor ecologiesteun, maar past binnen het DNA van het bedrijf. “Autobatterijen gaan gemiddeld 5 tot 7 jaar mee. Als hun capaciteit te klein wordt om nog in een elektrische wagen te kunnen functioneren, worden ze vervangen. Maar die batterijen kunnen dan nog perfect voor andere doelen worden gebruikt”, zegt Ignace. “Afgedankte batterijen die op een normale manier gebruikt zijn, kunnen nadien nog 5 à 10 jaar mee. Onze partner Octave stelde ons voor om een batterij-unit met voormalige autobatterijen aan onze fotovoltaïsche installaties te koppelen. Omdat wij duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, besloten we het te proberen. In twee van onze vier sites worden dit najaar batterijsystemen geplaatst. Octave komt de installatie tweemaal per jaar controleren en vervangt batterijen die onvoldoende presteren, indien dat nodig zou zijn.”
 

Afgedankte autobatterijen kunnen gemiddeld nog 5 à 10 jaar gebruikt worden om energie op te slaan.

Ignace De Ro
Algemeen directeur Westlandia

Meer capaciteit op komst

De komende jaren wil Westlandia blijven investeren in duurzame initiatieven. Zo biedt het bedrijf zijn werknemers elektrische fietsen aan, wordt het wagenpark geëlektrificeerd en gebruiken de werknemers in de groendienst heel wat elektrische apparaten, zoals bosmaaiers en heggenscharen. Ook de nieuwe batterijtechnologie kan nog verder worden uitgebreid. Ignace De Ro: “De capaciteit voor nieuwe projecten is momenteel nog beperkt, omdat de elektrische auto nog maar enkele jaren in opmars is. Er zijn dus nog niet zoveel afgedankte autobatterijen beschikbaar. De komende jaren zal het potentieel van deze technologie nog sterk groeien. We zijn ervan overtuigd dat onze aanpak ook op grotere schaal haar nut kan bewijzen, en dat het opslaan van elektrische energie in batterijen een positieve impact kan hebben op het klimaat en op de samenleving.” 

 

Ook duurzame plannen? 

Heeft jouw onderneming ook plannen om te investeren in een duurzame technologie of energie-efficiënte oplossing? Investeer nu met steun van VLAIO.

Check of jouw technologie in de technologieënlijst van de ecologiepremie+ staat.

Wil je een andere technologie gebruiken of kom je niet in aanmerking voor de ecologiepremie+? Check dan of je in aanmerking komt voor de GREEN investeringssubsidie.

Wil je je investeringsplannen bespreken? Contacteer dan een VLAIO bedrijfsadviseur.