Wie vernieuwt de fietsindustrie?
Onder de merknaam Ellio brengt IntuEdrive speedpedelecs met eigen aandrijftechnologieën op de elektrische fietsmarkt. “Nog voor we officieel ons bedrijf hadden opgestart, hebben we VLAIO onder de arm genomen”, vertelt founder en CTO Tomas Keppens, “Mede dankzij hun steun groeiden we op 6 jaar tijd uit van een duo in een garage naar een bedrijf van 30 mensen.” VLAIO steunde IntuEdrive via een ontwikkelingsproject en kmo-groeisubsidie.
Op twee voorwaarden
Tijdens zijn loopbaan bij Toyota werd Tomas met zijn neus op de snelle ontwikkeling van de auto-industrie gedrukt: “Die innovatiedrang wilde ik ook binnenbrengen in de fietsindustrie.” Maar een bedrijf starten, daar wilde hij niet licht over gaan: “Ik had twee voorwaarden: ik wilde het bedrijf niet alleen opstarten en er moest een rijdend prototype zijn.”
Zo kwam co-founder Jorrit in de picture. Als eindwerk van zijn ingenieursstudie slaagde hij erin dat prototype aan de praat te krijgen. “Een half jaar later, in januari 2018, hebben we officieel het bedrijf gestart. We wilden voornamelijk een innovatieve aandrijving op basis van een planetaire tandwielkast creëren, maar besloten al snel om er ook een fiets rond te bouwen.”
Meer marge
Intussen heeft Ellio verschillende innovatieve speedpedelecs op de markt gebracht. Ze hebben geen versnellingen, de unieke traploze transmissie (CVT) garandeert dat je altijd in de juiste versnelling staat. De twee elektrische motoren drijven beide wielen aan en beschermen tegen vallen door de grip continu in het oog te houden. De motoren regelen ook de remkracht zodat je makkelijk tot stilstand kan komen. De speed pedelecs zijn ontworpen voor maximaal gebruiksgemak: slijtvaste aandrijfriemen, innovatieve motorcontrole, robuuste banden, en een grote batterij.
De meest recente vernieuwing van Ellio is de elektrische cargofiets – een variant op de speedpedelec die toelaat om boodschappen te doen, de kinderen van school te halen, enzovoort. Voor de ontwikkeling van die fiets startte IntuEdrive een ontwikkelingsproject op. “Daaruit leerden we dat ons concept, ondanks de sterke afwijking van de huidige markt, wel technisch en commercieel haalbaar was.” De fiets is ondertussen zo goed als klaar voor zijn introductie, maar door de minder gunstige markt in 2023 blijft die nog even uit. “Dat geeft wel het belang aan van een partner als VLAIO”, zegt Tomas, “Hun tussenkomst zorgt ervoor dat we projecten kunnen starten die we anders niet zouden starten. En zo kunnen we het product in de markt introduceren op het meest geschikte moment.”
VLAIO’s tussenkomst zorgt ervoor dat we projecten kunnen starten die we anders niet zouden starten. En zo kunnen we het product in de markt introduceren op het meest geschikte moment.
Toekomstbestendig fietsen
Om de duurzaamheid van Ellio te garanderen, vroeg Tomas ook een kmo-groeisubsidie aan binnen het thema circulair ondernemen. “De speedpedelecmarkt is namelijk zeer groot in Vlaanderen, maar beperkt daarbuiten. Dus wat als we die Vlaamse markt ontgroeien?” Voor dat vraagstuk keerde IntuEdrive terug naar de kern van de onderneming: de aandrijving.
“De levensduur van de aandrijflijn van professionele cargofietsen is een groot probleem. Met de Ellio-aandrijving hebben we ook voor deze markt de perfecte technologie in huis.” Die kan niet alleen gebruikt worden om oude cargofietsen een tweede leven te geven, maar ook als verbeterd systeem voor de fabrikanten. “Op dit moment doen we nauwkeurige levensduurtesten voor een grondige validatie, maar de klanten wachten al ongeduldig om de fiets in hun vloot op te nemen.”
VLAIO maakt het verschil
De voorbije 6 jaar is VLAIO altijd een betrouwbare partner geweest voor Ellio. “In het begin hadden we heel weinig referenties of achterban”, vertelt Tomas, “De steun van VLAIO heeft ervoor gezorgd dat we überhaupt konden starten, door onze financiering een flinke boost te geven.” Verschillende steunaanvragen en succesvolle projecten later is Tomas nog even grote fan. “We hebben de steunaanvragen grotendeels zelf gedaan, maar konden voor ondersteuning aankloppen bij VLAIO bedrijfsadviseur Elke De Rijck. De communicatie verliep zeer goed. VLAIO houdt goed rekening met de context van start-ups en hun uitdagingen.”
De communicatie verliep zeer goed. VLAIO houdt goed rekening met de context van start-ups en hun uitdagingen.
Maar volgens Tomas ligt de lat ook hoog genoeg: “Je kan niet zomaar zeggen “Ik ga even geld bijtanken bij VLAIO”. Nee, je moet kritisch naar je bedrijf kijken en er moet steeds een onderbouwd verhaal achter je project zitten. Maar als dat helder is, is elke steunaanvraag doenbaar en de moeite waard!”
Een boost voor jouw onderneming?
De kmo-groeisubsidie en ontwikkelingsprojecten zijn niet alleen weggelegd voor de fietsdromen van IntuEdrive. Ontdek hoe jouw bedrijf ook beroep kan doen op deze steun.
Maak jouw afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur
Tomas en Jorrit kregen advies en begeleiding van bedrijfsadviseur Elke De Rijck.
Maak ook een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur om je plannen te bespreken via vlaio.be/afspraak.