Factoring - algemene info

Laatst gewijzigd op 12 mrt 2024 (Alle wijzigingen)

Wat houdt de maatregel in

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering, waarbij een onderneming haar commerciële vorderingen overdraagt aan een factor of factormaatschappij in ruil voor een onmiddellijke uitkering van een deel van de factuurbedragen. De factormaatschappij volgt vervolgens de facturen op en stort het resterende saldo van de factuurbedragen door van zodra zij de betaling ontvangt. Op deze manier hoeft de ondernemer niet te wachten tot zijn facturen worden betaald en beschikt de ondernemer onmiddellijk over werkkapitaal. 

Naast de korte termijn financiering op basis van openstaande facturen, biedt factoring ook als voordeel dat ondernemingen hun debiteurenadministratie uit handen kunnen geven en hierdoor meer tijd krijgen voor hun kernactiviteiten. Bovendien biedt de factormaatschappij ook de mogelijkheid om het risico van niet-betaling in te dekken door het aanbieden van een kredietverzekering. 

Verschillende types

Ben je op zoek naar een dienstverlener die traditionele factoring aanbiedt dan kan je dit kenbaar maken op de portaalsites factoringportal.be . Deze website brengt je in contact met de gepaste spelers in België. 

Naast de traditionele factoring bestaat er ook de stille factoring, waarbij de debiteuren niet op de hoogte zijn dat de leverancier een beroep doet op een factormaatschappij.

De laatste jaren zijn er diverse nieuwe spelers op deze markt gekomen. Deze spelers kunnen ook een oplossing bieden voor kleinere ondernemingen door het overnemen van één enkele factuur in plaats van de volledige portefeuille. 

Er bestaan ook platformen die een alternatieve vorm van factoring aanbieden. Bijvoorbeeld door klantenfacturen door te verkopen aan investeerders en ondernemingen met een cash-overschot. Dit wel na aftrek van een korting, waarvan het bedrag afhankelijk is van de betalingstermijn én de rating van de debiteur. Een voorbeeld hiervan is Edebex.

Een andere alternatieve vorm van financiering is inkomensgerelateerde financiering, waarbij techbedrijven met recurrente inkomsten en nood aan groeikapitaal kunnen lenen bij investeerders op het platform. Een voorbeeld hiervan is Levenue

Contact

Een overzicht van de fysieke kantoren van VLAIO kan je vinden op de website > adressen. Neem bij voorkeur contact op met VLAIO via e-mail of telefoon. Toch iets via de post bezorgen? Alle VLAIO-kantoren hebben voortaan het onderstaande postadres.

Adres

Koning Albert II-laan 15 bus 331
1210 Brussel
België

Telefoon
E-mail