Leasing - algemene info

Laatst gewijzigd op 12 mrt 2024 (Alle wijzigingen)

Wat houdt de maatregel in

Leasing is een vorm van financiering waarbij de leasinggever op aanwijzen van een klant (de leasingnemer) een bepaald investeringsgoed koopt en verhuurt aan de leasingnemer gedurende een vooraf bepaalde periode, die overeenstemt met de vermoedelijke duur van het bedrijfsgebruik van het investeringsgoed.  

Leasing biedt aan ondernemingen een manier om het gebruik van bedrijfspanden, goederen en apparatuur te financieren, zonder zelf de zware financiering bij aanvang te moeten doen. De meest gebruikelijke objecten van leasing zijn wagens, machines en computermaterieel.

Voor ondernemingen in volle expansie die hun bedrijfskapitaal of werkkapitaal zo groot mogelijk willen houden kan dit nuttig zijn. Bijkomend voordeel is dat bij leasing zowel de aankoopprijs als de btw worden gefinancierd, terwijl bij een gewone kredietvorm slechts een gedeelte tot maximaal de aanschaffingswaarde wordt gefinancierd. 

Verschillende soorten

Je kan verschillende types van leasing onderscheiden:  

Financiële leasing

Bij financiële leasing of financieringshuur blijft de leasinggever het eigendomsrecht op het goed behouden en blijft deze bijgevolg de juridische eigenaar, terwijl de leasingnemer het gebruiksrecht verkrijgt en dus beschouwd wordt als economische eigenaar, waardoor hij het goed mag afschrijven. De leasingnemer betaalt een periodieke huurvergoeding. Bovendien voorziet het leasingcontract ten behoeve van de leasingnemer de mogelijkheid om op het einde van de termijn de eigendom van het investeringsgoed te verwerven (= aankoopoptie). 

Operationele leasing

Bij operationele leasing wordt het geleasde goed boekhoudkundig bij de leasinggever geactiveerd. De leasevorm is gericht op het gebruik van het goed. Soms is een aankoopoptie mogelijk. Bij deze leasingvorm worden vaak bijkomende diensten aangeboden, zoals verzekering en onderhoud. De verhuring gebeurt hier door de producent zelf. 

Sale and lease back

Bij sale and lease back verkoopt een onderneming een gedeelte van de kapitaalsgoederen die zij in eigendom heeft aan de leasingmaatschappij. Deze biedt de kapitaalsgoederen onmiddellijk terug in leasing aan de verkoper van het goed aan. Dit gebeurt meestal onder de vorm van een financiële leasing. 

Vendor leasing 

Bij vendor leasing bieden leveranciers van roerende investeringsgoederen huur- of leasingcontracten aan als onderdeel van hun commercieel model. Doorgaans worden er tegelijk nog andere aanverwante diensten aangeboden zoals verzekering en onderhoud, al dan niet geïntegreerd in het huur- of leasingcontract. Deze contracten of de schuldvorderingen die eruit voortvloeien worden door de leverancier, met het oog op de herfinanciering ervan, overgedragen aan een leasingmaatschappij, al dan niet samen met de eigendom van het materieel dat er het voorwerp van uitmaakt. 

Contact

Bekijk ook de andere vormen van alternatieve financiering op de website van VLAIO Financiering > Mogelijke financieringsbronnen > Niet-bancaire financieringsvormen. 

Wil je de verschillende opties bekijken voor jouw project dan kan je best de informatie raadplegen op de website van de beroepsorganisatie van leasingmaatschappijen in België (BLV/ALV). 

Adres

Koning Albert II-laan 19
1210 Brussel
België

Telefoon