Space Labs: steun samenwerkingsprojecten
Samengevat
Wat houdt de maatregel in
Space Labs zijn praktijkgerichte samenwerkingsprojecten tussen experts uit de ruimtevaartsector en geïnteresseerde partijen (overheden, niet-ruimtevaartbedrijven, onderwijsactoren,…) om te onderzoeken op welke manier ruimtevaartdata en -technologie mee oplossingen kunnen bieden voor toepassingen in maatschappelijk relevante thema’s.
Deze oproep voor Space Labs kadert binnen het impulsprogramma ‘Vlaamse Ruimtevaarteconomie’ en geeft mee uitvoering aan het focusdomein competitiviteit en ondernemerschap.
Wie komt in aanmerking
De aanvraag wordt ingediend door een complementair partnerschap dat bestaat uit 3 partijen, waarvan minstens twee Vlaamse ondernemingen. Hierbij wordt in het bijzonder een focus gelegd op de betrokkenheid van kmo’s.
Als de aanvrager een onderneming is, moet de exploitatiezetel in het Vlaams Gewest gevestigd zijn.
Het partnerschap kan samengesteld zijn uit diverse actoren zoals bedrijven, overheden, kennisinstellingen, sectorfederaties, vzw’s, onderwijsorganisaties, financiële instellingen,… in functie van de nodige kennis en expertise voor de uitvoering van het project. In het partnerschap wordt zowel de vraag- als aanbodzijde afgedekt en elk vertegenwoordigd door minstens 1 partij.
Binnen het partnerschap wordt ook betrokkenheid verwacht van een kennisinstelling. Deze betrokkenheid omvat minstens het aanbrengen van het space lab idee langs de vraagzijde, maar kan ook verder gaan via het leveren van externe prestaties, deelname als onderaannemer of als projectpartner.
Wat komt in aanmerking
Via deze oproep voor Space Labs worden projecten gesteund die op korte termijn interessante nieuwe opportuniteiten en business cases kunnen bieden. Het gaat niet zo zeer over technologie-ontwikkeling, maar wel over de mogelijke toepassing van ruimtevaartdata. Nieuwe technologie kan natuurlijk ook ingebracht worden zolang deze bijdraagt tot het centrale doel. Naast het aantonen van de mogelijkheden as such is de aandacht voor de mogelijke business case cruciaal.
Via samenwerking, co-creatie, kruisbestuiving en kennisoverdracht tussen experts uit de ruimtevaartsector en geïnteresseerde partijen (overheden, bedrijven, onderwijsactoren, …) met concrete use-cases kan onderzocht worden op welke manier datasets uit de ruimtevaart en ruimtevaarttechnologie mee oplossingen kunnen bieden voor de ontwikkeling van toepassingen in maatschappelijke relevante thema’s zoals klimaatverandering, veiligheid, mobiliteit, …
Dergelijke cross-over samenwerking kan leiden tot technologische innovatie bij alle actoren en kan een hefboom zetten op de ontwikkeling van downstream applicaties en een multiplicator effect realiseren op de investeringen die via de Europese ruimtevaartprogramma’s in het upstream segment worden gedaan.
Omvang steun
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het maximale subsidiepercentage op niveau van de partners en het maximale subsidiepercentage op niveau van het project. Beide werken beperkend en moeten samen bekeken worden.
- Het maximale subsidiepercentage op niveau van de partner is afhankelijk van de aard van de activiteiten en het type partner:
- Tot maximaal 100% subsidie voor de kosten van:
- Diensten algemeen belang (DAB)
- Organisaties voor onderzoek en/of kennisverspreiding, op voorwaarde dat de activiteiten binnen het project kaderen binnen activiteiten voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie
- Tot maximaal 75% subsidie voor de kosten van:
- Kleine en middelgrote ondernemingen (zie de Europese kmo-definitie)
- Tot maximaal 60% subsidie voor de kosten van:
- Grote ondernemingen
- Tot maximaal 100% subsidie voor de kosten van:
- Bijkomend wordt een beperking gehanteerd op het totale subsidiepercentage op niveau van het project. Naast de hierboven vermelde drempels per partner, geldt een beperking van de subsidie tot maximaal 80% van de totale projectkost.
- De subsidie bedraagt maximum 80% van de in aanmerking komende kosten en is afgetopt op maximum € 255.000.
- Het project start uiterlijk 6 maanden na toekenning en kan maximaal 12 maanden duren.
De verschillende subsidiepercentages zijn toegelicht in de handleiding samen met een rekenvoorbeeld (zie Aanvraagprocedure > Documenten).
De-minimis
Deze maatregel valt onder de toepassing van de Europese de minimis-regelgeving. Hierdoor mag de de-minimissteun aan bedrijven over drie jaar gespreid niet meer dan € 300.000 bedragen. Voor meer info zie Veelgestelde vragen: de-minimis.
Aanvraagprocedure
Partnerschappen moeten (bij voorkeur) in een eerste fase het projectidee zo concreet mogelijk uitschrijven in een pitch template die ter beschikking gesteld wordt door Flanders Space, de cluster van de Vlaamse ruimtevaartsector. Richtdatum voor eerste projectideeën is 15 mei 2024.
Flanders Space zal vervolgens in overleg met VLAIO de voorgestelde projectideeën analyseren en feedback geven over de eventuele inpasbaarheid ervan binnen het concept van de Space Labs.
De aanvragers moeten hun volledig projectvoorstel uitwerken met een gedetailleerde omschrijving en uitvoeringsplan en een sluitend financieel plan met kosten. Hiervoor wordt een template ter beschikking gesteld door VLAIO (zie Aanvraagprocedure > Documenten).
De uiteindelijke indiening voor uitgewerkte projectvoorstellen was 15 september 2024.