Wijzigingen aan Innovatiesteun bij Europese samenwerking (niet-thematisch)

1. Je kan nog tot en met 25 september 2024 bij Eureka projecten indienen in het kader van Lightweighting technology. Dit is de technologie die er naar streeft om het gewicht van ontwerpen te verminderen, grondstoffen te besparen, recyclage te bevorderen enz. Meer informatie op de website van Eureka Call for lightweighting projects. 2. Eurostars (EU Partnership on Innovative SMEs), is het grootste internationale steunprogramma voor kmo’s die in een internationaal O&O project willen samenwerken om innovatieve producten, processen of diensten te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Je kan nog een projectaanvraag indienen tot 12 september 2024. Alle info in het nieuwsbericht Zevende oproep Eurostars 3 staat open. 3. IraSME versterkt de competitiviteit van kmo’s door in te zetten op samenwerking tussen kmo’s en kennisinstellingen van verschillende regio's/landen. Je kan nog indienen tot 25 september 2024. Alle informatie in het nieuwsbericht Nieuwe oproep Ira-SME projecten. 4. Binnen een CORNET-project wordt collectief onderzoek gedaan en kennis verspreid door een consortium waar ook niet-R&D intensieve kmo’s aan deelnemen (via een begeleidingsgroep). Je kan nog deelnemen tot 25 september 2024. Meer informatie in het nieuwsbericht 38ste CORNET oproep staat open.

Je kan nog tot 9 mei 2024 een project indienen in het kader van Multilaterale Eureka oproep voor quantumtechnologie projecten. Met de deelname aan de Eureka oproep wil Vlaanderen bedrijven stimuleren om met partners uit de deelnemende regio’s projecten uit te voeren met de invalshoek quantumtechnologieën. Vlaamse deelnemers worden gesteund volgens de modaliteiten van een VLAIO onderzoeks- of ontwikkelingsproject. 

1. Je kan nog tot 14 maart 2024 een project indienen in het kader van Eurostars. Dit is het grootste internationale steunprogramma voor kmo’s die in een internationaal O&O project willen samenwerken om innovatieve producten, processen of diensten te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Na een centrale internationale evaluatie wordt elke partner gesteund via een steuninstrument in eigen land of regio, Vlaamse deelnemers worden gesteund volgens de modaliteiten van een VLAIO onderzoeks- of ontwikkelingsproject. De Vlaamse projectpartners moeten tegelijk met het internationale projectvoorstel van het consortium ook een verkorte VLAIO projectaanvraag indienen. Hierbij is een voorbespreking verplicht. 2. Je kan nog tot 27 maart 2024 een project indienen in het kader van CORNET. Binnen een CORNET-project wordt collectief onderzoek gedaan en kennis verspreid door een consortium waar ook niet-R&D intensieve kmo’s aan deelnemen (via een begeleidingsgroep). Het consortium bestaat uit minstens twee partners uit twee verschillende landen. Naast de internationale CORNET-aanvraag, in te dienen op het secretariaat van CORNET moet er ook een Vlaamse bijlage bij de CORNET-aanvraag worden ingediend tegen dezelfde datum.

Op 28 november werd de Multilaterale EUREKA oproep voor ontwikkelingsprojecten met Chili, Frankrijk, en Spanje opengesteld (deadline 10 april 2024). Deze oproep wil Vlaamse ondernemingen stimuleren om een gezamenlijk ontwikkelingsproject uit te werken dat verband houdt met groene technologieën. Het maximale steunbedrag voor het Vlaamse projectdeel bedraagt € 500.000. Er wordt een internationaal kick-off webinar voorzien op 14 december 2023 (namiddag).

Het EUREKA netwerk lanceerde een GlobalStars oproep (deadline 2 april 2024) voor gezamenlijke ontwikkelingsprojecten met Brazilië. Deze oproep wil Vlaamse bedrijven stimuleren om met Braziliaanse partners ontwikkelingsprojecten uit te voeren. Het is een samenwerking tussen financieringsagentschappen uit België (Vlaanderen), Brazilië, Nederland, Portugal, Spanje, Tsjechië en Turkije. Meer informatie in het nieuwsbericht Eureka GlobalStars oproep voor ontwikkelingsprojecten met Brazilië.