Theedrinken tussen de kippen in Brugge
Kippen Theetuin. Dat is de naam van het horecaproject van Liesbeth Goegebeur in de Brugse Vaartstraat. De 8 kippen zorgen voor aangenaam gezelschap en zijn een makkelijk gespreksonderwerp. Terwijl Liesbeth voor thee, ijsthee, pannenkoeken en gebak zorgt, wordt de show gestolen door Sammie, Kamille, Klara en co. De uitbaatster ging op zoek naar een bijzondere toevoeging aan haar theetuin. En die vond ze bij de kippen die volgens haar “onderschatte dieren” blijken te zijn.
Bijzonder concept
Het hele concept brengt Liesbeths drie passies samen: haar tuin, thee en haar kippen. “De tuin is trouwens volledig eetbaar aangelegd,” zegt ze. “In Nederland zijn dergelijke theetuinen al ingeburgerd. In België is dit ongewoon. Het drinken van thee met de kippen maakt van een bezoek aan de Kippen Theetuin een unieke belevenis.” In Vlaanderen bleef het tot op heden vooral beperkt tot een aantal concepten met katten of de typische caféhond. Volgens Liesbeth krijgt ze veel vriendschap terug van de kippen. “De meeste Belgen kennen kippen vooral van op hun bord. Hier kan je zien hoe slim ze zijn en hoeveel je ermee kan doen.” Het is bovendien een evoluerend concept dat uitermate geschikt is om specifieke doelgroepen aan te spreken. De aanwezigheid van en activiteiten met de kippen kunnen rust en ontspanning brengen. Meer zelfs, ze kunnen zelfs een versterkende werking hebben in samenloop met therapieën.
Grondige voorbereiding
Goegebeur ging niet over een nacht ijs alvorens ze de kippen in haar zaak opvoerde. Ze volgde een opleiding aan het Belgisch Instituut voor Animal Assisted Therapy. Zo leerde ze om de dieren in te zetten bij activiteiten en interactie mogelijk te maken. De klanten die in de zaak binnenkomen worden nieuwsgierig begroet door de dieren. “Als de mensen hen roepen, komen ze daar meestal spontaan op af. De kippen zijn erop getraind om in interactie te gaan met mensen, al doen we dat steeds vanuit het oogpunt dat dit ook leuk moet zijn voor de kippen zelf.”
Intussen werkt Liesbeth alweer nieuwe plannen uit met haar kippen. Een van die plannen zijn knutselnamiddagen voor kinderen, waarbij kinderen bijvoorbeeld hooinetten maken waar de kippen dan lekkers uit kunnen pikken. Maar er zijn ook grenzen. Zo mogen de klanten de kippen niet zomaar oppakken en knuffelen. “Kippen kunnen hierop wel getraind worden en op den duur kunnen ze het ook effectief leuk beginnen te vinden, maar van nature wordt een kip eigenlijk niet graag geaaid en geknuffeld. Dat willen we onze gasten ook meegeven: leer het dier kennen, ontdek wat het leuk vindt en speel daar dan op in.”
Welzijn van de kippen
De belangrijkste opmerking is misschien wel deze van het wederzijdse respect. De uitbaatster wijst er op dat het niet zomaar de bedoeling kan zijn om kippen impulsief te gaan inzetten in een project. Er gaat heel veel zorg mee gemoeid en het welzijn van de kippen staat steeds voorop. Zo kunnen ze zich bij de Kippen Theetuin steeds terugtrekken naar een plek waar de bezoekers niet kunnen komen. Voor zij die vragen hebben bij de inpassing in een binnenstedelijke context, maken zich best niet al te veel zorgen. Het is natuurlijk wel zo dat kippen kakelen. Maar dat geluid zorgt net voor een rustieke sfeer. Veel beter dan de andere geluiden van bijvoorbeeld zoevende wagens of ander gemotoriseerd verkeer. De haan laat Liesbeth wel bewust binnen slapen, zodat niet de hele buurt bij het ochtendgloren wordt wakkergekraaid.
Kippen Theetuin is dagelijks geopend van 14 uur tot 17 uur, behalve op woensdag. Het project is een lente- en zomerproject. In de herfst en in de winter is de Kippen Theetuin gesloten, met uitzondering van een aantal thematische openingen zoals op Halloween en met kerst.