Luchtfoto van brownfield in Antwerpen

In welke omgeving wil je je vestigen?

Overweeg zorgvuldig welke mogelijkheden het best aansluiten bij jouw activiteiten en behoeften.

Het is belangrijk om een locatie te kiezen die past bij de aard en schaal van jouw bedrijf. Verschillende factoren spelen een rol bij de keuze van een locatie: bereikbaarheid, lokale binding, uitbreidingsmogelijkheden, … . Overweeg zorgvuldig welke mogelijkheden het best aansluiten bij jouw activiteiten en behoeften.

Vind snel je weg in de veelheid aan informatie door jezelf deze twee basisvragen te stellen:

  • 1

    Ben je enkel op zoek naar een ruimte (een grond, semi-industrieel gebouw, handelspand, …) of zoek je het juiste ecosysteem voor jouw ambities? 

    Als startup of scaleup zoek je best een werklocatie waar je ontzorgd wordt van allerlei praktische problemen en beroep kan doen op advies, coaching en begeleiding door mensen die deel uitmaken van het ecosysteem rond ondernemerschap, starters en scaleup-begeleiding. Die ecosystemen kunnen ook domein-specifiek zijn. Het ecosysteem van bio-incubatoren is bijvoorbeeld ontstaan om spin-offs uit universiteiten te huisvesten. Sommige ecosystemen zijn gekoppeld aan een fysieke werklocatie, anderen zijn dat niet noodzakelijk. Incubatoren bieden meestal ruimte om te huren én voorzien in begeleiding en netwerking. Bij domein-specifieke incubatoren is het netwerk van bedrijven vaak groter dan de bedrijven die er gevestigd zijn. Of je kiest om jouw bedrijf er ook te vestigen, zal afhangen van de alternatieven en het belang voor jouw onderneming. Is het bijvoorbeeld belangrijk om andere starters of bedrijven ongepland te kunnen ontmoeten om ideeën en informatie uit te wisselen? 

  • 2

    Hebben je activiteiten een vestiging op een bedrijventerrein nodig of kan mijn werklocatie ook verweven zijn in het dorps- of stadsleven? Bijvoorbeeld bij een school, woningen, winkel, … Momenteel zijn 80% van de bedrijven in een woongebied gevestigd. In veel bouwblokken bestaat dus een mix van functies en activiteiten. Of dat voor jouw bedrijf lukt, hangt af van de kenmerken van jouw bedrijf en de mogelijkheden van een specifieke locatie. Gebruik Locus Focus om meer inzicht te krijgen.

    Sommige gemeenten hebben die oefening al voorbereid en beschikken over een kaart met de plekken waar bedrijven zich binnen het stedelijk weefsel wel of niet kunnen vestigen en welke randvoorwaarden gelden. Bijvoorbeeld op vlak van laden en lossen, uren waarop het bedrijf niet actief mag zijn, … . 

 

Industriegrond wordt schaarser

De beschikbare industriegronden zijn schaarser geworden. Een alternatief is een bestaand bedrijfsgebouw op een bedrijventerrein kopen of huren, of buiten bedrijventerreinen zoeken. Bepaalde activiteiten kunnen verweven worden in een woonomgeving of stadskern. 

Wil je toch industriegrond aankopen op een kmo-terrein of industrieterrein? Doe dan een rondvraag bij intercommunales, provinciale ontwikkelingsmaatschappijen (POM’s) en projectontwikkelaars. Ook je gemeente is veelal op de hoogte of kan je gericht doorverwijzen. 

 

Dacht je al aan deze opties? 

Neem een bedrijf over

Wil je een bedrijf overnemen? Een grondige voorbereiding leert je welk soort bedrijf je wenst over te nemen. Je kan hiermee een zoekprofiel opstellen. Dit omvat talloze kenmerken van de onderneming die je wenst over te nemen, zoals sector, regio, omvang, activiteiten, levensfase, organisatie- en financieringsstructuur, overnamebedrag, … Dit zoekprofiel vormt het uitgangspunt bij jouw zoektocht naar kandidaat ondernemingen.

Vestig je in een ontwrichte zone 

Als je een klein of middelgroot bedrijf hebt, kan je je bedrijf vestigen in een ontwrichte zone of steunzone. Steunzones zijn gebieden die zware economische klappen kregen en dus tijdelijk ‘economisch’ ontwricht zijn. Binnen deze zones kunnen kmo’s een vermindering op de loonkost krijgen als ze extra jobs creëren. 

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: