Zoek data over bedrijventerreinen

Data over bedrijventerreinen

Heb je een locatie op het oog en ben je op zoek naar extra data over bedrijven en bedrijventerreinen? Ga dan naar Geopunt. Je vindt er geografische data over geplande bedrijventerreinen, de ontwikkelingsfase van bedrijventerreinen, businesscentra, incubatoren, brownfields en steunzones. Naast de geografische info vind je er ook bezettingstabellen en bedrijven op bedrijventerreinen. 

Wat vind je in Geopunt?

  • 1

    Deze data omvatten de volledige contouren van alle economische zones uit ontwerp-(her)bestemmingsplannen die een openbaar karakter hebben. Het gaat dus om plannen die in de fase zitten van plenaire vergadering of waarvan de plenaire vergadering heeft plaatsgevonden. Deze contouren kunnen zowel betrekking hebben op nieuwe zones als op delen van bestaande terreinen waarvan de bestemming en/of stedenbouwkundige voorschriften wordt gewijzigd. In Geopunt worden de verschillende ankerpunten in het planningsproces van een bedrijventerrein bijgehouden en de contactpersoon van de instantie die het terrein zal ontwikkelen en/of beheren.

  • 2

    Deze data omvatten contouren van bestemde terreinen of delen van bestemde terreinen met één of meerdere aansluitende percelen waarvan wordt vastgesteld dat zij een ruimtelijk geheel uitmaken dat om bepaalde redenen nog niet kan worden benut voor economische functies. Het kan dus zowel gaan om private als om publieke eigendommen die braak liggen of gebruikt worden voor andere functies (vb. landbouw). De contactinformatie van de beheerder en de ontwikkelaar wordt bijgehouden samen met de te verwachten netto oppervlakte en de ankerpunten van het ontwikkelingsproces (grondverwerving, infrastructuurwerken, archeologisch onderzoek…).

  • 3

    Deze dataset werd op 24/04/2015 door de Vlaamse Regering erkend als authentieke geografische gegevensbron en geeft een overzicht van de ligging en de structuur van de bedrijventerreinen in Vlaanderen en omvat de oppervlakte binnen de goedgekeurde bestemmingsplannen met economische bestemming, eventueel aangevuld met aangrenzende gebruikspercelen die een economisch gebruik hebben. Deze dataset geeft de bedrijventerreinen weer zoals die in werkelijkheid bestaan en hebben dus geen juridische waarde. Informatie over de naam, de oppervlakte, de beheerder en beschikbare kavels met aanduiding van de minimale en maximale kavelprijs worden bijgehouden. De gebruikspercelen geven meer informatie over de bebouwing, de functie, het gebruik en de beschikbaarheid van gebruikspercelen op bedrijventerreinen. Indien gekend wordt dit aangevuld met informatie in verband met doelgroep, verschillende soorten knelpunten en de eigendomssituatie.

  • 4

    Overweeg je om een werklocatie te huren? In Vlaanderen bestaan verschillende formules van  businesscentra en bedrijfsverzamelgebouwen. Doorgaans bieden deze businesscentra en bedrijfsverzamelgebouwen de mogelijkheid precies de ruimte te huren die je nu nodig hebt en de flexibiliteit om die ruimte aan te passen aan de dynamiek van jouw onderneming. De voorwaarden, de faciliteiten en de precieze formules vertonen echter nogal wat verschillen. Zo beschikken sommige businesscentra en bedrijfsverzamelgebouwen behalve over individuele kantoor-, opslag- en productieruimten ook over gemeenschappelijke ruimten of bieden ze faciliteiten aan zoals een onthaalfunctie, IT-ondersteuning, managementondersteuning, …

  • 5

    Via brownfieldconvenanten worden verwaarloosde en vervuilde sites herontwikkeld tot nieuwe terreinen met een mix van werken en wonen. Deze data geven informatie over de brownfieldprojecten die sinds 2009 jaarlijks via calls worden geregistreerd. Per dossier worden de contouren van de projectgebieden en de verwervingsstatus van de projectactor(en) opgetekend. De fasering waarin alle projecten zich bevinden wordt via overzichtelijke kaarten in beeld gebracht. Via een GIS-analyse bouwde VLAIO een inventarisatie op van de nog resterende ‘potentiële’ brownfields in Vlaanderen. De oefening levert nuttige informatie op voor lokale besturen, POM’s, projectontwikkelaars e.a. om deze locaties verder te onderzoeken en er eventueel actie rond te ondernemen.

    Meer informatie over de herontwikkeling van brownfields 

  • 6

    Steunzones of ontwrichte zones zijn gebieden die zware economische klappen kregen en dus tijdelijk ‘economisch’ ontwricht zijn. Binnen deze zones kunnen kmo’s een vermindering op de loonkost krijgen als ze extra jobs creëren.  
    Bekijk de steunzones in Geopunt.

  • 7

    Deze tabel geeft een overzicht in categorieën van het gebruik op de bedrijventerreinen in Vlaanderen zoals gekend bij VLAIO aangevuld met gegevens van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen, gemeentebesturen en intercommunales. De focus van de indeling van de tabel ligt op de onbebouwde gebruikspercelen bestemd volgens gewestplan, (bijzonder) plan van aanleg of ruimtelijk uitvoeringsplan met uitzondering van de havengebieden (poorten). De tabel is beschikbaar op provinciaal, gemeentelijk en terreinniveau. Meer informatie is terug te vinden in de handleiding bezettingstabel.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: