Industrie 4.0

Proeftuinen Industrie 4.0 (aflopend)

Om de mogelijkheden en de impact van industrie 4.0 aan te tonen werden proeftuinen industrie 4.0 opgezet. In de periode 2018-2022 liepen 17 proeftuinen rond diverse thema’s en sectoren. Daaropvolgend werd met ESF-middelen nog verder gebouwd op dat werk via zes projecten met begeleidingstrajecten rond menselijk kapitaal. Doel was bedrijven concreet te helpen met het implementeren van nieuwe technologieën op de werkvloer, met aandacht naar de impact op de medewerkers én de organisatie als geheel.

Al deze acties zijn ondertussen afgerond maar heel wat kennis is opgenomen in het aanbod van de organisaties van het VLAIO-netwerk die de proeftuinen hebben gehuisvest.

Dit waren de proeftuinen industrie 4.0.

Werkbaar werk

Bij industrie 4.0 mag de aandacht niet alleen naar de technologieën op zich gaan maar ook naar de manier waarop medewerkers deze accepteren, aanleren en toepassen.

In het bijzonder verwijzen we hier naar de proeftuin Technologie voor Werkbaar werk (2022-2024) waarin specialisten van Flanders Make, imec, Sirris en HIVA (KU Leuven) demonstreren hoe bedrijven hun jobs meer werkbaar kunnen maken. 

De aanpak in deze proeftuin werd ontwikkeld, werd overgenomen in de proeftuin Technologie voor werkbaar werk in de zorg- en welzijnssectoren (2023-2025). Het doel is demonstreren én in de praktijk aantonen hoe technologieën, zoals digitale werkinstructies en slimme tilhulpsystemen, zorgpersoneel kunnen ondersteunen in hun werk.

Een multidisciplinair team uit de onderzoeksinstellingen Flanders Make en Imec en de hogescholen Thomas More, PXL en UCLL staat in voor de uitvoering. Zij zullen technologie-demonstratoren bouwen en hun inzichten delen via allerhande communicatieacties en events. Daarnaast zetten ze minstens vijf pilootprojecten op in diverse Vlaamse zorgvoorzieningen. De focus ligt daarbij op de geregionaliseerde zorg- en welzijnssector, meer bepaald kinderopvang, jeugdhulp, ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Menselijk kapitaal

Daarnaast waren er begeleidingstrajecten rond menselijk kapitaal (2021-2023). Deze zes projecten bouwden verder op het werk dat in de industrie 4.0-proeftuinen gerealiseerd werd. Concreet hielpen ze bedrijven met het implementeren van nieuwe technologieën op de werkvloer. Daarbij ging aandacht naar de impact op de medewerkers en de organisatie als geheel.

Dit waren de projecten voor menselijk kapitaal;

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: