Opleiden en bijscholen

Aan de slag met opleiden en bijscholen

Wegwijs in opleiden en bijscholen

Hoe kan je als bedrijf concreet inzetten op opleiding en bijscholing? Kies je voor het opleiden van werknemers, het opleiden van anderen (leerlingen, studenten, cursisten, ...) of het opleiden van jezelf als ondernemer? Deze wegwijzer toont wat je kan doen en wie jou kan ondersteunen.

Opleiden van medewerkers

Naast het algemene belang om te investeren in het opleiden van je medewerkers, maakt opleiden steeds meer deel uit van rekruteren. Wanneer je geen kandidaat vindt met het geschikte profiel kan opleiding een oplossing zijn. Bovendien is de ingesteldheid van levenslang leren een must in een snel veranderende wereld. Hoe kan je via opleiding hierop inzetten? Ontdek alle nodige informatie en vind de juiste ondersteuning.

  • 1

    Kan je extra ondersteuning gebruiken op de werkvloer om een nieuwe medewerker in te werken? Volg een opleiding mentorschap bij jouw sectororganisatie of doe een beroep op een gratis job- en taalcoach via VDAB. 

  • 2

    Verspreid over Vlaanderen zijn er verschillende opleidingsorganisaties en -centra, van generieke opleidingen tot sectorspecifieke. Het gaat vaak om praktijkgerichte trainingen. Sommige opleidingsorganisaties voorzien ook een online aanbod. Onderstaande partners kunnen jou ondersteunen.

  • 3

    Sectorfondsen hebben onder andere als opdracht vormings- en tewerkstellingsactiviteiten te organiseren of te ondersteunen ten voordele van de werknemers van deze sector, waaronder de risicogroepen. Deze fondsen voorzien hiervoor een gratis opleidingsaanbod voor werknemers. Werkgevers kunnen gebruikmaken van opleidingspremies voor betalende opleidingen. Bekijk tot welk sectorfonds je behoort via het nummer of de naam van je paritair comité (PC) en ontdek welke opleidingen en bijscholingen.

    Ben je lid van een sectorfederatie? Ook zij voorzien heel wat ondersteuning bij het aantrekken, ontwikkelen en behouden van medewerkers. Neem contact op met jouw sectorfederatie voor meer informatie.

    Vanuit de sectorwerking worden opleidingscentra voor specifieke sectoren ingericht. Denk aan ViTalent in de life science industrie of Cobot voor de textielsector. Zo zijn er tal van sectorale opleidingscentra. Neem contact op met jouw sectorfonds of -federatie voor een gerichte doorverwijzing.

    Ontdek sectorale ondersteuning in de subsidiedatabank.

  • 4

    Inzetten op cybersecurity, mogelijkheden van AI verkennen, duurzaamheidsrapporten leren maken, … Laat je werknemers zich verder ontwikkelen via seminaries, workshops en lessenreeksen. Iedere hogeschool of universiteit heeft een aanbod,  zowel theoretisch als praktijkgericht. 

    De specifieke websites van de instellingen voor hoger onderwijs vind je gebundeld terug via Vlaamse Hogescholenraad (VHLORA) of Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), voor universiteiten. Verder worden de krachten ook gebundeld:

    • Nova Academy, het universitair platform voor levenslang leren van Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel
    • Continue, het netwerk voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven. De hogescholen Luca School of Arts, Odisee, Thomas More, UCLL en Vives slaan hiervoor de handen in elkaar met KU Leuven.
    • ...

    Rond bepaalde topics worden gespecialiseerde opleidingen georganiseerd. Ken je bijvoorbeeld de Vlaamse AI Academie al, een samenwerking van alle Vlaamse hogescholen en universiteiten, waar je specifieke opleidingen over artificiële intelligentie kan volgen? 

  • 5

    Beschouw ook jouw bedrijf als een leerplek waar leren op veel verschillende manieren kan. Stimuleer een klimaat waarbij medewerkers hun ervaringen delen met elkaar en bereid zijn elkaar te helpen. Zo kan een informeel moment, zoals een babbel in de koffiehoek, een leermoment worden doordat collega’s over hun uitdagingen durven spreken. Opleiden is de sleutel om je bedrijf te laten groeien.

    • Wil je aan de slag met de leercultuur in jouw kmo? De leercoaches van het project #Boost je leercultuur helpen je graag op weg.
    • Wil je een interne opleiding organiseren en zoek je hiervoor nog een expert? Kijk eens naar de erkende experten in de kmo-portefeuille of bekijk de mogelijkheden via jouw sectorfonds.
    • Heb je al de expertise in huis om zelf een opleiding te organiseren? Je kan deze laten erkennen via een beroepskwalificerend traject. Zo kan je als werkgever je werknemer een beroepskwalificatie op de werkvloer laten behalen. 
  • 6
    • Doe inspiratie op van ondernemers
      Benieuwd hoe andere ondernemers inzetten op het opleiden van hun werknemers? Laat je inspireren door de ondernemersverhalen van de STEMhub.
    • Sluit je aan bij lerende netwerken
      Je wil jouw werknemers opleiden, maar je zou eerst graag weten hoe andere ondernemers dat aanpakken? Sluit je aan bij lerende netwerken waar je in dialoog kan gaan met andere bedrijven. Werkgeversorganisaties zetten hierop in. 
    • Raadpleeg de clusterorganisaties van VLAIO
      Dankzij VLAIO’s clusterorganisaties kan jouw onderneming samenwerken met een netwerk van ondernemingen in een bepaald domein en met kennisinstellingen. Wens je jouw competitiviteit te verhogen door in te zetten op levenslang leren bij jouw werknemers? Wil jij daarbij samenwerken met andere ondernemingen of kennisinstellingen? Dan ben je hier aan het juiste adres.
    • Connecteer met actoren in levenslang leren
      Sluit je aan bij ’t Leercollectief van het Expertisecentrum Levenslang Leren. ‘t Leercollectief verbindt actoren in levenslang leren van over heel Vlaanderen met elkaar, maakt goede praktijken zichtbaar en werkt in co-creatieve projecten toe naar innovatieve projectideeën. Het organiseert allerlei activiteiten, die zeker ook werknemers kunnen aanspreken. Denk aan online sessies over leerrendement, waarbij jouw werknemers leren hoe ze nieuw aangeleerde kennis en vaardigheden actief en consistent kunnen inzetten in jouw onderneming.
  • 7

    Ontdek alle steunmaatregelen voor tewerkstelling en opleiding in de subsidiedatabank.

Opleiden van anderen op jouw werkvloer

Naast het opleiden van medewerkers kan je jouw bedrijf ook openstellen als leerplek voor leerlingen, cursisten en werkzoekenden. Ontdek de verschillende mogelijkheden.

  • 1

    Stages

    Veel opleidingen voorzien praktijkervaring in de vorm van een stage. Hierbij geef je een leerling de kans om praktijkervaring op te doen in je bedrijf. Tijdens een stage past een leerling op school geleerde kennis en vaardigheden in de praktijk toe. Ook nieuwe vaardigheden komen aan bod. Wil je graag een stagiair begeleiden? Dan neem je best contact op met een (hoge)school of instelling voor hoger onderwijs in de buurt. 

    Duaal leren

    Vanaf 15-jarige leeftijd kunnen jongeren ervoor kiezen om theoretische lessen in een schoolcontext te combineren met leren op een werkplek. Via duaal leren verwerft een leerling kennis en vaardigheden op school en bij een bedrijf. Het leertraject bestaat uit een les- en werkplekcomponent die op elkaar zijn afgestemd en vormen samen één geheel. De lescomponent gaat door in een school van voltijds secundair onderwijs, in een Centrum voor Deeltijds Onderwijs of op een Syntra-campus. Door in jouw onderneming een leerwerkplek aan te bieden, help je deze leerlingen hun opleiding in het onderwijs te vervolmaken, bereid je hen optimaal voor op de arbeidsmarkt en leid je mee de werknemers van de toekomst op. Jouw sectororganisatie helpt je graag op weg en de Regionale Technische Centra (RTC’s) kunnen helpen bij de matchmaking.

    Laat je inspireren door hoe Unilin inzet op duaal leren.

    Nood aan meer informatie?

    Werkplekleren in graduaatsopleidingen

    Graduaatsopleidingen behoren tot het hoger beroepsonderwijs en zijn erg praktijkgericht. Ze bereiden voor op een welbepaald beroep en richten zich op de arbeidsmarkt. De theorie staat er altijd in functie van de praktijk. In graduaatsopleidingen worden competenties in reële werksituaties aangeleerd. Het werkplekleren vormt een essentieel onderdeel van de opleiding.

    Ondernemingen kunnen een beroep doen op verschillende steunmaatregelen om leerlingen op te leiden op de werkplek:

  • 2

    Cursisten uit het volwassenonderwijs kunnen ook een duale opleiding volgen.  Als jij jouw bedrijf als leerwerkplek openstelt, dan zorg jij ervoor dat cursisten hun diploma behalen. Je geeft hen de nodige voorbereiding voor hun toekomstige job mee en leidt dus de werknemers van de toekomst op. De begeleider van de onderwijsinstelling ondersteunt in het maken van een opleidingsplan. Ontdek meer info over het opleiden van cursisten uit het volwassenonderwijs.

    Er bestaan verscheidene steunmaatregelen om volwassen cursisten op te leiden in jouw onderneming.

  • 3

    Er bestaan verschillende manieren om werkzoekenden op te leiden op jouw werkvloer. De overheid stimuleert bedrijven die werkzoekenden willen opleiden via volgende opleidingssystemen.

    • Leerjob: via dit project stel je jouw werkvloer open voor een werkzoekende tussen 18 en 30 jaar zonder diploma die via Syntra of een partner een beroep aanleert. Je betaalt geen loon, maar een maandelijkse vergoeding aan de student. Jij krijgt begeleiding van Syntra of een partner. Na de leerjob kan je beslissen om de jongeren aan te werven.
    • Opleidingsstage: je geeft een cursist die een opleiding volgt bij VDAB de kans om praktijkervaring op te doen in je bedrijf.
    • Beroepsinlevingsstage: via een beroepsinlevingsstage (BIS) kan de stagiair een betaalde stage lopen bij een bedrijf. De BIS is gericht op het versterken en/of aanleveren van technische competenties op de werkvloer én het opdoen van werkervaring.
    • Individuele beroepsopleiding (IBO): via een IBO leid je een werkzoekende op om hem de knepen van het vak te leren. Zo vorm je zelf de ideale medewerker. Een IBO duurt 1 tot 6 maanden. Na een geslaagde opleiding werf je de medewerker aan.
  • 4

    VLAIO richtte het Baekeland-mandaat, een samenwerkting tussen een Vlaams bedrijf, een Vlaamse universiteit en een doctorandus. Deze laatste doet gedurende 4 jaar onderzoek dat ook een meerwaarde biedt aan het betrokken bedrijf. Een Baekeland-mandaat is een win-win voor jouw onderneming en de doctorandus. Jij ontvangt waardevolle onderzoeksresultaten en cofinanciering van VLAIO voor kosten verbonden aan het onderzoek. De doctorandus behaalt zijn doctoraat, waarna de resultaten van zijn onderzoek direct toegepast worden in de praktijk. Via het Baekeland-mandaat stimuleert en ondersteunt VLAIO onderzoek met een duidelijk economische meerwaarde.

Als werkgever of ondernemer leren

Leren doe je in de eerste plaats om de nodige kennis en vaardigheden op te doen om het bedrijf te laten groeien, maar het gaat verder dan dat. Levenslang leren gaat om het continue groeien en ontplooien. Het biedt kansen om talenten, goesting en zelfvertrouwen te ontdekken en versterken. Het prikkelt nieuwsgierigheid en verruimt jouw kijk op de wereld. Het scherpt vaardigheden aan en houdt je blik open op ontwikkeling. Je bent sterker en veerkrachtiger te midden van de vele veranderingen die op jou afkomen. Dus vergeet zeker niet te investeren in opleidingen voor jezelf als ondernemer. 

  • 1

    Zoek je een toegepaste, praktijkgerichte opleiding in jouw bedrijfsniche zoals renovatiecoördinator, specialist houtskeletbouw, zytholoog-microbrouwer, indie game developer, fietsvakhandelaar, ...? Dan ben je bij Syntra aan het juiste adres. Je kan voltijdse dagopleidingen, avondreeksen, online leertrajecten, en nog zoveel meer volgen in een van de 5 Syntra-opleidingscentra of een van de 22 Syntra-campussen in Vlaanderen en Brussel.  

    Daarnaast kan je ook opleidingen volgen in een centrum voor volwassenonderwijs (CVO). Raadpleeg de lijst met centra voor volwassenenonderwijs en bekijk hun aanbod via hun websites.

  • 2

    Sectorfondsen organiseren en ondersteunen opleidingen en bijscholingen voor werkgevers binnen een bepaalde sector. Zo voorzien deze fondsen mentoropleidingen om nieuwe werknemers beter te onboarden en opleiden in jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan Mtech+, het sectorfonds van de metaal- en technologische industrie, dat meer dan 400 opleidingen aanbiedt voor werkgevers. Niet alleen sectorfondsen kunnen jou helpen, maar ook sectorfederaties ondersteunen en begeleiden jou rond het aantrekken, ontwikkelen en behouden van nieuwe of toekomstige werknemers.  

    De sectorfondsen- en federaties kunnen jou ook doorverwijzen naar opleidingscentra voor specifieke sectoren, zoals ViTalent voor de life science industrie of Cobot voor de textielsector.

    Interesse? Neem contact op met jouw sectorfonds- of federatie of lees meer over de sectorale ondersteuningsmaatregelen in de subsidiedatabank.

  • 3

    Wil jij jezelf als ondernemer meer ontwikkelen, bijscholen of omscholen? Bekijk dan zeker eens het aanbod van de Vlaamse hogescholen en universiteiten. Volg een theoretische lessenreeks of doe mee aan een praktijkgerichte workshop. De opleidingsmogelijkheden zijn talrijk. De specifieke websites van de instellingen voor hoger onderwijs vind je gebundeld terug via Vlaamse Hogescholenraad (VHLORA) of Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), voor universiteiten. Verder worden de krachten ook gebundeld:

    • Nova Academy: een platform van UGent, UAntwerpen en VUB waar ze hun opleidingsaanbod levenslang leren communiceren naar iedereen die wil bijleren, en dus ook naar ondernemers.
    • Continue: een platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven voor onder andere ondernemers die willen bijblijven of die zich persoonlijk willen ontwikkelen.

    Bijleren rond specifieke onderwerpen? Hogescholen en universiteiten organiseren samen ook meer niche opleidingen. Via de Vlaamse AI Academie kan je bijvoorbeeld specifieke opleidingen volgen over artificiële intelligentie .

  • 4
    • Laat je inspireren door de ondernemersverhalen
      Je wil bijleren als ondernemer? Doe inspiratie op van andere ondernemers door een kijkje te nemen naar onze ondernemersverhalen.
    • Praat met andere ondernemers
      Vele ondernemers volgden al een opleiding rond levenslang leren, het bevorderen van een leercultuur in hun onderneming, het verhogen van opleidingsparticipatie, … Sluit je aan bij lerende netwerken van werkgeversorganisaties. Zo krijg je de mogelijkheid om te praten met andere ondernemers over hun ervaringen.
    • Sluit je aan bij een bedrijvennetwerk
      Zoek je een netwerk van bedrijven, actief in een bepaald domein, waarmee je in onderlinge samenwerking met kennisinstellingen je competitiviteit wil verhogen? Sluit je aan bij VLAIO’s speerpuntclusters, innovatieve bedrijfsnetwerken of innovatieve ecosystemen. Bekijk alle info over het Vlaamse clusterbeleid.
    • Neem deel aan infosessie over levenslang leren
      Een belangrijke schakel is ’t Leercollectief van het Expertisecentrum Levenslang Leren, dat bedrijven, opleidingsverstrekkers, beleidsmakers en andere actoren verbindt rond levenslang leren. Probeer zeker hun activiteiten op maat van werkgevers uit, zoals de online sessie over leerleiderschap. Daarin leer je hoe investeren in leidinggevenden, onder wie jij als ondernemer, een belangrijke hefboom is om opleidingsparticipatie en leercultuur bij werknemers te verhogen.
  • 5
    • Ontdek de sectorale steunmaatregelen.
    • Met de kmo-portefeuille krijg je als onderneming financiële steun voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. 
      Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten. Je kan de kmo-portefeuille enkel gebruiken voor specifieke thema’s: bedrijfsstrategie, beroepsspecifieke competenties, digitalisering, duurzaamheid, financiële geletterdheid, innovatie, internationalisering en personeelsmanagement.

    Ontdek andere steunmaatregelen in de subsidiedatabank.

Advies en begeleiding

In Vlaanderen zijn er verschillende spelers die bedrijven begeleiden rond bijscholing en opleiding. Weet jij bij wie je waarvoor terechtkan? Ga hieronder op verkenning of raadpleeg de expertisedatabank.

  • 1

    De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding of VDAB zet met haar werkgeversdienstverlening in op het ondersteunen van werkgevers die hun medewerkers willen opleiden vanuit de overtuiging dat opleiden het nieuwe rekruteren is. 

    Wil je huidige of toekomstige werknemers opleiden? VDAB beschikt over een groot aantal opleidings- of competentiecentra die opleidingen over heel Vlaanderen organiseren.

    Naast de opleidingscentra investeert VDAB in mobiele trainingsunits. Met behulp van deze units kunnen werkzoekenden en werknemers zich voorbereiden op de maakindustrie en de nieuwste technologieën. Afhankelijk van regionale opleidingsbehoeften kunnen deze units flexibel ingezet worden op verschillende locaties.

    Bekijk meer informatie over het opleiden van jouw werknemers op de VDAB-website of neem contact op met een accountmanager om te bekijken hoe VDAB jou kan ondersteunen.  

    Wil je de jobmobiliteit verhogen en talent in Vlaanderen optimaal benutten? In een wereld die voortdurend in verandering is, evolueren jobs ook razendsnel. Hierdoor zijn jobs niet langer relevant of verandert de jobinhoud sterk. Om in te kunnen inspelen op jobmobiliteit en het benutten van talent ontwikkelde VDAB in samenwerking met VLAIO het Werkschakelpunt. Via de werkschakelpunten wordt samen met partners, werkgevers en werknemers een alternatief geboden door zowel tijdelijke als permanente transities te stimuleren.

    Wil je talent aantrekken over de landsgrenzen heen? VDAB heeft een internationaal team dat bedrijven wegwijs maakt in het internationaal rekruteren. Dat team helpt bij het plaatsen van vacatures in het buitenland en organiseert acties om deze in de kijker te zetten, zoals matching- en rekruteringsevents. VDAB maakt hierbij gebruik van de Europese jobdatabank EURES. Hou er bij het aanwerven van kandidaten uit niet-EU-landen rekening mee dat je bepaalde formaliteiten qua tewerkstelling- en verblijfstoelating in orde moet brengen. Europa doet inspanningen om de administratie hierbij te vereenvoudigen, denk aan de Single Permit.      

    Op zoek naar informatie over aanwerven? Alles om aan te werven op de VDAB-website.

  • 2

    Syntra is de specialist in praktijkgerichte opleidingen. Dit opleidingscentrum kan flexibel inhaken op noden van de arbeidsmarkt en stelt opleidingstrajecten vaak af in nauw overleg met de industrie. Syntra kan hierdoor snel inspelen op nieuwe trends, ook op vlak van STEM-competenties. Zo biedt het opleidingen aan zoals installateur hernieuwbare energie of monteur hybride verwarmingssystemen.

    Op vraag van de overheid organiseert Syntra vaak opleidingen voor het behalen van attesteringen, verplichte bijscholingen en erkenningen. Het aanbod is breed: voltijdse dagopleidingen, avondreeksen, lange en korte opleidingen, professionele trainingen, deeltijds leren, online leertrajecten, hybride leervormen, ... Daarnaast zijn ook opleidingen op maat van een bedrijf mogelijk.

    Het Syntra-netwerk bestaat uit vijf opleidingscentra met tweeëntwintig Syntra-campussen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Elk centrum bepaalt het eigen opleidingsaanbod.

  • 3

    Sectorfederaties bieden een uitgebreid gamma aan diensten voor ondernemingen aan. Denk aan juridisch, sociaal en fiscaal advies, economische trends, veiligheid en welzijn, ... Maar ook aan opleidingen besteden ze aandacht. Via lidmaatschap kan je je aansluiten bij een sectorfederatie.

    De vier grootste industriële sectorfederaties bundelen samen hun krachten in het Industrieforum. Dit forum stimuleert samenwerking tussen de Vlaamse regering en de industriefederaties met als ambitie Vlaanderen een industriële topregio maken. Eén van de speerpunten daarbij is inzetten op STEM-talent. De vier sectorfederaties van het Industrieforum zijn:

    Ook andere sectorfederaties, zoals bijvoorbeeld Embuild voor de bouwsector, zetten hier sterk op in. Raadpleeg de expertisedatabank en ontdek hoe jullie samen STEM-competenties kunnen versterken.

  • 4

    Een sectorfonds, ook bekend als een opleidings- of vormingsfonds, behartigt het belang van een bepaalde sector. Daarnaast engageert het sectorfonds zich onder andere voor acties rond de afstemming van het onderwijs en de arbeidsmarkt, levenslang leren en competentiebeleid. Zo maken sectorfondsen mee mogelijk dat er voldoende en goed geschoolde werknemers binnen de verschillende sectoren aan het werk zijn. Elk fonds voorziet hiervoor sectorspecifieke acties gericht naar het onderwijs, werknemers en werkzoekenden en begeleidt werkgevers. Zo organiseren ze onder andere vormings- en tewerkstellingsactiviteiten.

    Bekijk tot welk sectorfonds je behoort via het nummer of de naam van je paritair comité (PC) en ontdek welke opleidingen en bijscholingen zij aanbieden voor werknemers. Raadpleeg sectorale ondersteuningsmaatregelen en expertisedatabank en ontdek hoe je samen STEM-competenties kan versterken.

  • 5

    Wist je dat meerdere sectoren beschikken over opleidings- of competentiecentra? Deze centra bieden praktijkgerichte trainingen aan en zetten in op huidige en toekomstige medewerkers. Ze voorzien opleidingen voor zowel het onderwijs, werknemers als werkzoekenden. Raadpleeg jouw sector voor meer informatie.

  • 6

    Naast onderwijs en onderzoek hebben hogescholen en universiteiten ook een dienstverlenende rol voor de maatschappij. Die geven ze invulling door een breed, open aanbod aan opleidingen te voorzien voor iedereen die zich levenslang wil bij- of omscholen.

    Op zoek naar advies en begeleiding rond levenslang leren? Verschillende onderwijsinstellingen kunnen jou helpen. De specifieke websites van de instellingen voor hoger onderwijs vind je gebundeld terug via Vlaamse Hogescholenraad (VHLORA) of Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), voor universiteiten. Op zoek naar gebundelde krachten? Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel lanceerden Nova Academy, een platform voor levenslang leren. De Associatie KU Leuven creëerde ook haar eigen netwerk voor levenslang leren, Continue, samen met hogeschoolpartners.

    Ben je op zoek naar samenwerking? Het hoger onderwijs zoekt steeds naar verbinding met de bedrijfswereld. Dit kan op vlak van onderwijs en/of onderzoek

  • 7

    Provincies, steden en gemeenten zetten in op flankerend onderwijsbeleid. Dit omvat acties van lokale overheden om in samenwerking met lokale actoren scholen te ondersteunen om naast hun pedagogische rol, ook flankerende maatregelen te kunnen nemen. Dit gaat over initiatieven rond armoede, inclusie en veilig naar school, maar ook over acties rond afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. Bekijk de website van jouw provincie, stad of gemeente om meer te weten te komen.

    In elke Vlaamse provincie is daarbovenop een Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) gevestigd. De POM’s voeren het sociaal-economische beleid van de provincie uit. Elke provincie legt zijn eigen accenten, en de POM’s dus ook. Levenslang leren en opleidingsinfrastructuur krijgen zo in elke provincie een specifieke invulling. Vaak gaat het om samenwerkingsverbanden met meerdere partners, zoals VDAB en specifieke sectoren, met een focus op innovatie.

Hulp nodig?

Met de STEMhub informeert, inspireert en ondersteunt VLAIO bedrijven in initiatieven ter versterking van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Heb jij niet meteen gevonden wat je zocht? Ben je nog op zoek naar een partner? Aarzel niet om ons te contacteren via onderstaand formulier.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: