Waarom inzetten op opleiden en bijscholen?
STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) duidt op de vier disciplines van exacte wetenschappen, technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde. STEM-profielen bezitten specifieke vaardigheden zoals probleemoplossend, innovatief en kritisch denken, digitale geletterdheid, communicatievaardigheden, flexibiliteit, verantwoordelijkheid, … Denk aan beroepen zoals elektriciens, onderhoudstechnici, onderzoekers, ingenieurs, data-experten, ... STEM is een gangbaar begrip in onderwijs, onderzoek en beleid. In de bedrijfswereld is de term minder bekend.
Bedrijven hebben een grote vraag naar STEM-profielen
Ondanks dat bedrijven en organisaties minder bekend zijn met de term STEM, is hun vraag naar STEM-profielen zeer groot. Dat is enerzijds een gevolg van de toenemende complexiteit van onze maatschappij en de maatschappelijke transities zoals digitalisering, duurzame energie, circulair ondernemen, ... Maar anderzijds ook van digitale vernieuwingen zoals machine learning, big data, en AI. Die zaken zorgen ervoor dat jobs veranderen en taken op nieuwe manieren worden uitgevoerd.
Wil jij bijvoorbeeld het energieverbruik van productieprocessen herdenken? Of droom je ervan om AI te introduceren in jouw bedrijf? Dan heb jij STEM-profielen nodig, maar die zijn moeilijker te vinden. De lijst met knelpuntberoepen blijft groeien en technische jobs voeren de top 10 aan. In plaats van op zoek te gaan naar die moeilijk te vinden profielen, gaan bedrijven zelf investeren in het opleiden en bijscholen van potentiële medewerkers. Daarnaast is blijven investeren in ontwikkeling van huidige werknemers ook belangrijk.
Belang voor werkgevers en werknemers
-
1Trek gemotiveerde medewerkers aan
Wil je gemotiveerde medewerkers aantrekken? Heb dan zeker aandacht voor loopbaanontwikkeling, waaronder talentontplooiing via levenslang leren. Dat is minstens even belangrijk als verloning en arbeidsvoorwaarden. Zeker in tijden van arbeidskrapte, een structureel probleem dat de komende jaren zal aanhouden. De zoektocht naar het perfecte profiel op een krappe arbeidsmarkt vraagt tijd, energie en geld. De kans dat je iemand vindt die beschikt over alle gevraagde competenties verkleint. Daarom wordt opleiden een steeds belangrijker onderdeel bij rekrutering en krijgt de werkvloer een steeds prominentere plaats als leerplek.
-
2Houd jouw medewerkers aan boord
Om medewerkers vervolgens aan boord te houden én om mee te blijven als bedrijf is investeren in opleiden en bijscholen nodig. Bouw aan een retentie- en competentiebeleid waarbij medewerkers dankzij opleidingen kunnen (door)groeien in het bedrijf. Een standvastig en gemotiveerd team zorgt voor stabiliteit en een duurzame cultuur in jouw bedrijf.
-
3Creëer een wendbare werkvloer
Loopbaanontwikkeling, talentontplooiing en levenslang leren komen ook jouw bedrijf ten goede. Goed opgeleide werknemers zorgen namelijk voor een wendbare werkvloer die kan groeien en inspelen op veranderingen. Opleiding is dan ook cruciaal voor bedrijven om productief en competitief te blijven. Ondernemingen die investeren in talent- en competentiemanagement zullen in de toekomst een concurrentieel voordeel hebben.
Wil jij zelf aan de slag? Wil jij jouw huidige of toekomstige werknemers opleiden en bijscholen? Ontdek hoe overheden bedrijven ondersteunen en hoe je met jouw bedrijf aan de slag kan gaan.
Belang voor overheden
België behoort tot de wereldtop op vlak van innovatie. Om onze kennis en vaardigheden hoogwaardig te houden, voorzien de Vlaamse overheid en de federale overheid jou van voldoende ondersteuning en begeleiding bij levenslang leren. Zo kunnen jij en jouw werknemers gebruik maken van verschillende opleidingsincentives en hebben jullie opleidingsrechten. Op die manier werken zowel Vlaanderen als de federale overheid de financiële en praktische drempels bij levenslang leren weg. Dit alles kadert binnen een grotere visie vanuit Europa.
-
1Vlaamse prioriteit
Via verschillende incentives stimuleert Vlaanderen levenslang leren bij werknemers. Denk aan het Vlaams opleidingsverlof, het Vlaams opleidingskrediet, de opleidingscheques, etc. Zo is het Vlaams opleidingsverlof een recht van de werknemer, maar het gemeenschappelijk initiatiefrecht geeft ook werkgevers de kans om een opleiding voor te stellen aan hun werknemer.
Ontdek meer informatie over opleidingsincentives in Vlaanderen:
- Waar kunnen mijn werknemers hun opleidingstegoed vinden?
- Welke opleidingen komen in aanmerking voor Vlaamse opleidingsincentives?
- Van welke opleidingsincentives kunnen mijn werknemers gebruikmaken?
Wist je dat je als werkgever een tegemoetkoming kan krijgen voor werknemers die Vlaams opleidingsverlof aanvragen? Raadpleeg meer informatie hierover in de subsidiedatabank van VLAIO.
Daarnaast stimuleert Vlaanderen ook het leren in bedrijven. Zo ontwikkelt de Vlaamse overheid opleidingssystemen waarbij werkgevers hun bedrijf kunnen openstellen als leerwerkplek, voorziet ze incentives om opleiding en advies aan te kopen als bedrijf en experimenteert ze projectmatig om leren in een bedrijfscontext te stimuleren. In opdracht van de Vlaamse overheid organiseren sectorfondsen vormings- en tewerkstellingsactiviteiten voor werknemers van hun sector. Ook VLAIO speelt een rol via instrumenten zoals de kmo-portefeuille. Ontdek alle mogelijkheden.
Kom meer te weten over levenslang leren, opleiden en bijscholen in Vlaanderen:
-
2Federale prioriteit
Met de arbeidsdeal van 3 oktober 2022 hervormde de federale overheid het arbeidsrecht om te kunnen inspelen op nieuwe manieren van werken zoals telewerken, e-commerce, platformeconomie, etc. In de wet krijgt opleiding een prominentere plaats. Voltijdse werknemers hebben sindsdien een individueel opleidingsrecht van 5 dagen. Bedrijven met meer dan 20 werknemers voorzien hiervoor een opleidingsplan en registreren opleidingen en opleidingsrechten in de digitale applicatie Federal Learning Account. Uitzondering: werkgevers die minder dan 10 werknemers tewerkstellen moeten deze verplichting niet volgen. Werkgevers met 10 en minder dan 20 werknemers komen in aanmerking voor een afwijkende regeling.
* Let op: dit kan wijzigen naar aanleiding van het nieuwe Vlaamse Regeerakkoord -
3Europese prioriteit
Om de landen in Europa te ondersteunen in hun transitie naar een duurzame economie keurde het Europees Parlement eind 2022 de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) goed. Deze richtlijn verplicht Europese ondernemingen om bedrijfsinspanningen met betrekking tot milieu-, maatschappij- en bestuursdoelen, beter bekend als de ESG-doelen, transparant en gedetailleerd in kaart te brengen. Aangezien levenslang leren één van de sustainable development goals is, moeten bedrijven kunnen aantonen welke inspanningen ze op dit vlak doen.
Om dit kracht bij te zetten, investeert Europa in bij- en omscholing via subsidieprogramma’s en het stimuleren van de ontwikkeling van relevante vaardigheden voor de arbeidsmarkt. Dankzij Europese middelen kunnen nieuwe manieren van opleiden of talentmobiliteit uitgetest worden, zoals de afgelopen jaren via competentiechecks, werkschakelpunten, leerjobs, opleidingen van de toekomst en mobiele trainingsunits. Europese subsidieprogramma’s waar Vlaamse bedrijven voor in aanmerking komen, vind je via EFRO en Europa WSE. Abonneer je op hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van subsidie-oproepen of neem contact op voor meer uitleg en ondersteuning.